Mat Herben: Volkert van der Graaf moet weer worden opgepakt

Geen categoriesep 21 2015, 8:00
De moordenaar van Pim Fortuyn moet weer worden opgepakt, aldus de voormalige leider van de LPF.
Uit de uitzending van Brandpunt-Reporter gisteravond blijkt dat Volkert van der Graaf - de moordenaar van Pim Fortuyn - bewust de voorwaarden van zijn vervroegde invrijheidsstelling heeft gezonden. De Telegraaf legt uit:
In een heimelijk opgenomen gesprek zegt de moordenaar dat hij foto’s die vorig jaar in De Telegraaf verschenen zelf in scène heeft gezet. Hij vertelt dat zijn toenmalige advocaat, Stijn Franken, contact legde met de fotograaf: ,,Die maakte bij wijze van spreken 200 foto’s en dan konden wij zeggen: die wel en die niet”, aldus Van der G. Stijn Franken wil volgens KRO-NCRV hier geen commentaar op geven.
Van der Graaf had een media-contactverbod. Hij mocht alleen zijn eigen leventje leiden, niet contact opnemen met journalisten om zo het beeld over hem in de samenleving te beïnvloeden.
Ongelooflijk genoeg is dat tóch precies wat hij gedaan heeft. De KRO legt uit:
"Uitzonderingen kunnen alleen worden gemaakt na voorafgaande toestemming van zowel Reclassering als Openbaar Ministerie. De Reclassering laat in een reactie aan Brandpunt Reporter weten geen toestemming te hebben verleend en dit te beschouwen als een overtreding van zijn mediaverbod. Het Openbaar Ministerie geeft geen commentaar."
Ook zegt Volkert in de tapes dat hij zijn resocialisatie bewust tegenwerkt. Een voorbeeld: hij wil bewust niet aan het werk omdat hij dan niet meer gratis kan procederen. Ook weigerde hij zijn handtekening te zetten onder afspraken over zijn reclassering. De reden?
"Ik zie die hele reclassering als treiterij."
Het moge duidelijk zijn dat dit bijzonder zorgwekkend is. Oud LPF-leider Mat Herben heeft dan ook geschokt gereageerd op de Volkert-tapes:
"Hij manipuleerde met behulp van zijn advocaat Stijn Franken het mediaverbod, liet geselecteerde foto’s uitlekken naar De Telegraaf, zodat hij minder goed herkenbaar was. Hij wil niet werken, want dan kan hij niet kosteloos tegen de Staat procederen. Om een hogere uitkering te krijgen, woont hij formeel in Apeldoorn. Maar meestal is hij thuis in Harderwijk.”
Herben wil dat Van der Graaf weer wordt opgepakt om de resterende zes jaar van zijn straf uit te zitten.
Het Openbaar Ministerie wil geen commentaar geven op de tapes, maar het is belangrijk dat de minister en de staatssecretaris dat wél doen. Van der Graaf heeft de voorwaarden duidelijk, bewust, overtreden. Daar moet actie op volgen. Te weten: hij zal de rest van zijn straf - zes jaar - moeten uitzitten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten