OM: Volkert van der Graaf heeft mediaverbod niet overtreden

Het Openbaar Ministerie is van mening dat de moordenaar van Pim Fortuyn zich aan de richtlijnen heeft gehouden.

Hoewel Volkert van de Graaf toegeeft dat hij zelf een fotoshoot ensceneerde, vindt het Openbaar Ministerie niet dat hij de voorwaarden van zijn vrijlating heeft overtreden. Vorig jaar verschenen er foto’s van de politieke moordenaar in de Telegraaf. Het leek alsof de foto’s heimelijk waren genomen, maar Van der Graaf heeft in een stiekem opgenomen gesprek toegegeven dat hij de foto’s zelf in scene heeft gezet. Het OM was hier in 2014 al van op de hoogte.

De advocaat van Van der Graaf, Stijn Franke, zou contact hebben opgenomen met de fotograaf die de beelden vervolgens aan de krant van wakker Nederland verkocht.

Het mediaverbod is onderdeel van de bijzondere voorwaarden die de moordenaar zijn opgelegd voor zijn vrijlating. Het doel van de voorwaarden is om recidive te voorkomen en de samenleving te beschermen.

Veel Nederlanders, waaronder ook de broers van Pim Fortuyn, zijn woedend over de acties van Van der Graaf. Zij vinden dat hij zijn voorwaarden heeft overtreden en dat hij zo snel mogelijk weer achter de tralies moet. De broers van Fortuyn hebben het OM verzocht om de voorwaardelijke vrijlating van Volkert van der Graaf te herroepen. Hun brief aan de hoofdofficier in Amsterdam werd mede ondertekend door het Burgercomité tegen Onrecht van de Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans.

Volgens de broers heeft Van der Graaf “willens en wetens” zijn mediaverbod geschonden.

Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 neergeschoten door de linkse milieuactivist Volkert van der Graaf. Die werd veroordeeld voor moord en kreeg achttien jaar cel. Vorig jaar kwam hij voorwaardelijk vrij.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Terzo

  De overheid houdt dat ongedierte de hand boven het hoofd, waarom is de vraag…….

 2. Geah

  Het wordt eens tijd dat er een Volkert opstaat die Volker van der Graaf.. met één nekschot omlegt….;-) 😉

 3. V.K.

  -Het OM heeft zelf z’n fiat gegeven aan die foto-shoot.

 4. Simon Brouwenstein

  Het OM concludeert wat elke verstandige waarnemer moest concluderen.
  Ik ga zelfs verder: de overheid had en heeft de plicht de veiligheid van van der G. te garanderen en had daarom de fotoshoot moeten faciliteren,

 5. poldi

  cccc

 6. Simon Brouwenstein

  Inmiddels blijkt dat het OM indertijd de fotoshoots heeft goedgekeurd als een zinnige maatregel om de veiligheid van van der G. te dienen. Ook de Reclassering was er van op de hoogte.

  Het dossier kan weer dicht.

  1. Ni28

   Had het OM toen ook voor de veiligheid van Fortuyn gezorgd maar toen was zijn veiligheid kennelijk ongewenst. Over machtenscheiding gesproken.

 7. Ali Yas

  We gunnen Volkert uiteraard van harte een tweede kans. Er zijn vast nog wel meer politici die “links” niet ziet zitten.

  1. Simon Brouwenstein

   U spreekt met deze walgelijke opmerking niet namens mij, meneer Yas.

   1. Terzo

    Jij acht links niet opdrachtgever en medeverantwoordelijk voor die moord Wim?

    Waarom loopt dan bijkans het geil uit je mondhoeken wanneer deze moord te spraken komt?

    Viespeuk…

   2. Ali Yas

    Meneer Brouwenstein toch! Heb ik dan gesuggereerd namens iemand anders te spreken? Maar mag ik mij misschien van een sarcastische stijlfiguur bedienen om aan te geven dat het gebrek aan berouw bij deze koelbloedige moordenaar weinig goeds belooft voor de toekomst van andere onvoldoende linkse politici?

    1. Simon Brouwenstein

     Beste heer Yas,

     Als iemand zijn straf heeft uitgezeten wordt hij in onze rechtsstaat niet getoetst op de mate van berouw. U mag er van alles van vinden hoor maar juridisch is het oorverdovend irrelevant.

     1. Ali Yas

      Er is naast de dorre juridische wereld nog een echte wereld, waar stuitende arrogantie botst op terechte verontwaardiging.

     2. toetssteen

      @B
      Uitgezeten? Werkelijk? De Graaf heeft zijn opgelegde straf helemaal niet uitgezeten.
      De tijd die hij in de bak doorbracht heeft hij nota bene benut door middel van zijn studie rechten (op kosten van de belastingbetaler) op te leuken om zijn mede bajesklanten te helpen aan eindeloze procedures. Nee de straf was zeer zwaar, proest, zelfs zo zwaar dat hij een kind kon maken bij zijn vriendin…..

     3. Simon Brouwenstein

      Die wereld ontken ik niet, beste heer Yas, ik meen echter dat we ons in de rechtstoepassing er niet door moeten laten leiden.

 8. Terzo

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/justitie-drong-aan-op-foto-van-der-g~a4147706/

  Deze zaak stinkt als een pak haring wat dagen in de zon heeft gelegen, ben benieuwd hoe van der Steur zich hier uit gaat weten te zwetsen.

  Opzouten met dit kabinet……..

 9. Frank

  Niet voor het eerst dat Volkert van de Graaf over goede contacten in het andere kamp (overheid, justitie) lijkt te beschikken.

  1. Terzo

   Ja gek hè, dat waren zijn broodheren destijds…..

 10. poldi

  Aantal reacties uit andere media
  ——————————————-

  Pim Fortuyn was een groot gevaar voor de politiek, hij zou de verkiezingen ruim gewonnen hebben en dat zou een groot deel van het poltieke establishment in problemen hebben gebracht. Ik heb nooit geloofd dat dit een éénmans aktie was van Volkert van der G.

  We zullen nooit alles weten over de moord op en de moordenaar van Fortuyn. Er zijn nog teveel politieke belangen die teveel te verbergen hebben. Fortuyn was volgens die visie een groot probleem die democratisch aan de macht zou kunnen komen en dat was een brug te ver. Wat is er nog wel echt?

  Pim Fortuyn, Joris Demmink, filmrolletje Srebrenica, MH17, Pro Rail enz. Het aantal beerputten in Nederland wordt groter en groter. En nu wordt Nederland financieel, sociaal en cultureel leeggezogen door de EU en “asielzoekers”.
  Trouwens een AZC noem ik nu een GZC (GelukZoekersCentrum).

 11. poldi

  Volkert gaat echt de gevangenis niet meer in. Eerder zullen tig bewindslieden het veld moeten ruimen dan dat hij weer achter de tralies verdwijnt. Hij heeft ergens een hele grote troefkaart achter de hand. Iedereen mag raden wat voor troefkaart. Net zoals de moord op Theo van Gogh waarbij de veiligheidsdiensten tot op de minuut konden nagaan waar en wat de moordenaar zou kunnen doen. En lieten begaan. Geluidsopnamen van het hoofdkwartier van deze moordenaar(s) zouden te slecht om ze te kunnen beluisteren. Dat klinkt heel erg naar de Teeven tapes waarbij ook de stroom uitviel. Te veel leugens om ook nog maar een woord van justitie te kunnen geloven.
  En leugens zijn het handelsmerk van het beste kabinet van na de oorlog.

  1. Simon Brouwenstein

   Van der G. gaat inderdaad niet de gevangenis meer in. Geen van de wonderlijke fantasieën die de heer poldi hier opdist zijn daarvan de reden.

 12. H.Vaes

  Ik heb o.a. Melkert , Rosenmöller,Halsema, hun ongenoegen hierover nog niet horen uitspreken.
  Bedenkelijk.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.