Presidentskandidaat Scott Walker stopt met zijn campagne

Van topfavoriet naar onderaan in de peilingen.

De Amerikaanse presidentskandidaat Scott Walker, die meedeed in de voorverkiezingen van de Republikeinse partij, is gestopt met zijn campagne. Gisteren berichtte De Dagelijkse Standaard al dat Walkers campagne in zwaar weer zat. Michael van der Galiën concludeerde toen:

“De gouverneur concentreert zich nu dus volledig op, met name, Iowa. Als hij daar de komende weken een maanden niet stijgt in de peilingen (…) en mee doet voor de overwinning lijkt het aannemelijk dat hij zijn campagne nog voor de start van de voorverkiezingen zal beëindigen.”

Gisteravond bleek dat dat klopte – Walker staakte al zijn campagne-activiteiten. Reden hiervoor waren de tegenvallende peilingen en een groot gebrek aan geld om de campagne voort te zetten. Enige maanden geleden stond Walker namelijk aan de top van alle peilingen, en hadden kiezers hooggespannen verwachtingen van de succesvolle gouverneur van Wisconsin.

Dat zorgde er niet alleen voor dat de lage peilingen deze week extra hard aankwamen, maar bracht ook de financiën van Walkers campagne zwaar in de problemen. De campagne was namelijk ontworpen om een topkandidaat aan de top te blijven houden, met kantoren door het hele land en veel dure medewerkers. Toen Walker bleef teleurstellen in de peilingen, kwamen er steeds minder donaties binnen waardoor de dure campagne niet langer kon worden bekostigd.

Bovenaan in de peilingen voor de Republikeinse voorverkiezing staan nu vastgoedmagnaat Donald Trump (24%), voormalige HP-topvrouw Carly Fiorina (15%) en neurochirurg Ben Carson (14%). Geen van deze kandidaten hebben politieke ervaring. Aan de ene kant is dat gebrek aan ervaring een nadeel, aan de andere kant lijken veel kiezers in dit stadium van de campagne een kans te willen geven aan outsiders die succes hebben gehad buiten de wereld van de politiek.

Van de ervaren politici die meedoen, doen senator Marco Rubio (11%), voormalig gouverneur Jeb Bush (9%) en senator Ted Cruz (6%) het het best. Veel politieke experts verwachten dat de politici met ervaring uiteindelijk degenen zijn die kans hebben om voorverkiezingen te winnen, omdat naarmate de voorverkiezingen in Iowa dichterbij komen, kiezers toch sneller voor een ervaren kandidaat zullen gaan. Het is niet de vraag of, maar wanneer de campagnes van outsiders Trump, Fiorina en Carson zullen afbrokkelen. Vervolgens is het de vraag welke kandidaat de kiezers van deze outsiders – die momenteel meer dan de helft van de Republikeinse stemmers achter zich hebben – het best kan overhalen om op hem te stemmen.

De exit van Walker komt voornamelijk ten goede aan Marco Rubio en Ted Cruz. Deze politici hebben prominente medewerkers van Walkers campagne nu gerekruteerd voor de eigen campagnes.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.