Tom Dumoulin kan vandaag de Vuelta winnen

Het is niet de laatste etappe, maar wel de laatste écht belangrijke dagtest: een tijdrit van 38,7 kilometer.

De Nederlandse wielrenner Tom Dumoulin doet het nog altijd fantastisch in de Vuelta, de Ronde van Spanje. Hij staat op korte afstand in het klassement (dat hij een tijdlang leidde): zijn achterstand op de nummer één is slechts 1’51. Dat is dus minder dan twee minuten.

Als er nog allerlei bergetappes zouden komen zou dat een probleem zijn. Gelukkig is dat bepaald niet het geval: vandaag volgt er een tijdrit en daarna is er nog maar één etappe waarin de renners bergen moeten beklimmen. Het gaat dan om vier bergen van de eerste categorie, en een finish die niet bergop is. Zoals TourEtappe.nl uitlegt:

“Al met al een mooie etappe, maar je kunt je afvragen of een klassementsrenner op dit terrein zijn concurrenten nog in de luren kan leggen.”

En nu het beste nieuws van vandaag: Dumoulin is een geweldige tijdrijder. Het is zijn grote kracht. Dit jaar heeft hij bewezen dat hij bergop ook mee kan, maar tijdrijden is zijn echte specialisme. Hij is zelfs één van de beste tijdrijders van de wereld.

Dat geldt niet voor de leider in het klassement, Joaquim Rodriguez. Dat is een klimmer pur sang die normaal gesproken minuten verliest in een tijdrit.

Dumoulin heeft het parcours van de tijdrit verkend en komt, samen met zijn ploegleider Addy Engels, tot de conclusie dat er meer inzit dan een tweede plaats:

Bij terugkeer van de verkenning van de 38,7 kilometer lange tijdritdie woensdag wordt verreden glimlacht Dumoulin. Een perfect glooiend traject voor de specialisten. Zelfs de technische finale met veel bochten en een afdaling, maakt hem blij. Drie seconden per kilometer moet hij pakken op zijn belangrijkste concurrenten. Exact 1’51 bedraagt zijn achterstand op leider Joaquim Rodriguez. De statistieken bewijzen dat het te doen is. Een kleine twee minuten dacht hij in eerste instantie te kunnen winnen.

Experts zijn het er echter over eens dat hij weleens drie minuten zou kunnen pakken op Rodriguez. Het parcours van de tijdrit is namelijk echt op zijn lijf geschreven… wat automatisch weer betekent dat het juist een nachtmerrie-rit is voor Rodriguez. Aangezien de etappe van zaterdag te doen moet zijn voor Dumoulin komt Engels dan ook tot de volgende conclusie:

“Het is niet onwerkelijk dat Tom deze Vuelta wint.”

Laten we het hopen. Het zou werkelijk geweldig zijn als een Nederlandse renner weer eens een grote ronde wint.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. Nog1

    Tom kan vandaag de trui pakken (winnen gebeurt eventueel zondag pas), daar gaat iedereen eigenlijk al van uit. Zo zei Rodriguez ‘Het is duidelijk dat Dumoulin de favoriet is.’

    Maar dat alleen de rit van zaterdag lastig zou zijn, klopt niet helemaal. Vrijdag eindigen ze bergop in Avila. Geen lange klim, maar door de kasseien wel een klim waarop je tijd kunt winnen/verliezen.

    En dat de rit van zaterdag met een afdaling eindigt is duidelijk in het voordeel van Rodriguez.

    Dumoulin zou eigenlijk zo’n 2 minuten voorsprong nodig hebben om de laatste dagen rustig te kunnen koersen. Het feit dat hij geen ploeg heeft die hem kan helpen, zou wel eens een beslissend nadeel kunnen worden in de laatste ritten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.