VS doodt ISIS-leiders met geheime drone-aanvallen

Het geheime programma staat los van de bredere anti-ISIS-campagne.

De Amerikaanse geheime dienst CIA en het Joint Special Operations Command (JSOC), dat het bevel voert over de elite-eenheden van het Amerikaanse leger, hebben een geheim drone-programma opgezet om ISIS-leiders in Syrië op te sporen en uit te schakelen. Dat melden bronnen in de Amerikaanse regering aan de Britse krant The Guardian.

De geheime drone-campagne staat los van de bredere campagne tegen ISIS. De algemene campagne maakt doorgaans gebruik van zware bombardementen, terwijl dit geheime programma erop gericht is om eerst ISIS-leiders op te sporen en ze dan met chirurgische precisie via een drone-aanval uit te schakelen. Onder meer de Britse terrorist Junaid Hussein, die verantwoordelijk was voor het hacken van twitteraccounts van het Amerikaanse leger en die gold als sociale media-expert van de terreurorganisatie, werd met zo’n drone-aanval gedood. Naar verluidt was hij nummer drie op de lijst van meest belangrijke terroristen om uit te schakelen. Alleen ISIS-kalief Al Baghdadi en onthoofder Jihadi John staan hoger.

ISIS-hoofdman Al Baghdadi staat op nummer één van de 'kill list'
ISIS-hoofdman Al Baghdadi staat op nummer één van de ‘kill list’

De drones zijn een teken dat de Amerikaanse regering en het Amerikaanse leger de dreiging van ISIS zeer serieus nemen. Voorheen werden drones alleen tegen Al Qaida ingezet in bijvoorbeeld Pakistan en Jemen. Dat nu ISIS het voornaamste doelwit is van de Amerikaanse drones, is een teken dat de terreurgroep als vijand nummer één wordt beschouwd door Amerika.

De strijd tegen ISIS brengt wel praktische moeilijkheden met zich mee die niet golden voor de strijd tegen Al Qaida. Zo beheerst ISIS een uitgestrekt gebied waarbinnen de terroristen vrij reizen, waar commandanten van Al Qaida zich doorgaans permanent verscholen op één plek. Ook lijkt ISIS te kunnen putten uit een vrijwel eindeloos reservoir aan getrainde strijders en officieren. Veel van die strijders hebben vroeger gediend in het leger van Saddam Hussein.

ISIS-Mid-Air-Car-Bomb

De drones worden voornamelijk gelanceerd vanuit Jordanië, maar ook vanuit Turkije, Qatar, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. V.K.

  -Nadeel van zo’n drone is, is dat je iemand in de nabijheid van deze geestelijk gestoorde leiders moet hebben om deze te taggen, voordeel hiervan is dan weer dat deze leiders iedereen in hun buurt gaan wantrouwen.

 2. _Mediaevist_

  De Reapers zijn weer iets beter dan de Predators. Tevens is men druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe kleine drones. De oa door Philip K. Dick in zijn SF-romans beschreven wereld komt dichterbij.

 3. Nog1

  Tien jaar drioones in Jemen hebben niet opgeleverd. Of beter gezegd; de situatie in Jemen is aanmerkelijk verslechterd.

  Ik geloof niet in de strategische mogelijkheid van het bomb-only. Wie alleen bombardeert wint nooit een conflict.

  Ooit dacht Göring op die manier Engeland te kunnen verslaan, maart het tegendeel gebeurde; de luchtaanvallen verterkte de saamhorigheid en vastberadenheid van de bevolking.

  Dus in het beste geval helpen drone-aanvallen niet, En in het slechtste geval wordt de vijand er alleen maar sterker van.

  1. _Mediaevist_

   Met militaire gronddrones moet je een stuk meer kunnen bereiken. Die zijn er nog niet behalve voor vervoer (the Mule) , maar ze komen er wel. Je krijgt haast het idee dat de VS de puinhopen in het Midden-Oosten mee helpen instandhouden zodat de wapenindustrie materiaal kan gaan testen.

 4. jonathan

  Zo moet je het doen. Niet alleen isis subtiel uitschakelen maar al die islamnazies/-regimes. Gewoon doorgaan. Tegelijke tijd grondtroepen en vooral bombardementen massaal toepassen.Islampsychopaten verstaan alleen geweld.Praten helpt niet. Uitschakelen die hap.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.