Tsipras gaat nek-aan-nek met conservatieve oppositie in nieuwe peiling

Geen categoriesep 02 2015, 21:00
Het gaat er echt om spannen of Syriza nogmaals het land mag besturen, of dat de conservatieve oppositie het stokje weer overneemt van de radicale linkse rakkers.
Op 20 september aanstaande zullen er in Griekenland parlementsverkiezingen plaatsvinden, omdat de vorige premier - de veelbesproken linkse politicus Alexis Tsipras - het ontslag van zijn kabinet indiende. Nadat zijn regering en partij in een crisis terechtkwamen vanwege het tóch steunen van een zogeheten bailout waarvan Syriza eerst nog beloofde dat ze die zouden tegenhouden, werd met het uitschrijven van vervroegde verkiezingen een paardenmiddel gekozen.
Maar of Tsipras die verkiezingen ook kan winnen, is zeer de vraag. Een nieuwe peiling die vandaag uitkwam geeft aan dat de grootste oppositiepartij - de conservatieve Nieuwe Democratie - in de peilingen op nog maar 0,4% achterstand ligt van Syriza:
https://twitter.com/ManosGiakoumis/status/639062027869233152
De peiling bevestigt een beeld dat al een tijdlang dichterbij komt: Syriza lijkt het erg lastig te hebben met een mogelijke herverkiezing. Ze werden in januari tijdens de vorige parlementsverkiezingen met een klinkende overwinning verreweg de grootste partij van Griekenland. Maar Nieuwe Democratie stijgt voorzichtig in de peilingen, terwijl Syriza veel stemmen verliest aan de nieuwe partij Volkseenheid. Deze pas opgerichte beweging bestaat voornamelijk uit oud-Syriza-politici die teleurgesteld zijn geraakt in Tsipras. In de peilingen staan ze nu op 5%. Ook gaan stemmen naar de communisten en lijkt een nieuwe centrumpartij ook de kiesdrempel te halen.
Wie er op 20 september de sirtaki mag gaan dansen en een extra feestelijk belegd broodje gyros voorgeschoteld krijgt, blijft dus nog wel even spannend. Het zou kunnen dat Tsipras terugkeert, maar wie weet is de nieuwe Griekse minister-president juist wel van rechtse politieke huize.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten