Amerikaanse autoriteiten doen onderzoek naar Rabobank vanwege witwassen Mexicaans drugsgeld

Amerikaanse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar de handel en wandel van een oud-Rabobank filiaal in het Californische Calexico. Dat is een stadje bij de Amerikaanse-Mexicaanse grens.

De reden? De autoriteiten vermoeden dat het filiaal geld van Mexicaanse drugshandelaren heeft witgewassen. 

De bank zou informatie over klanten en transacties achter hebben gehouden, terwijl banken in de VS verplicht zijn verdachte transacties te melden bij de toezichthouder.

De Amerikaanse autoriteiten zijn bezig bewijslast tegen Rabobank te verzamelen. Zo zouden er sinds 2010 verdacht veel geldtransporten vanuit het filiaal in Calexico zijn vertrokken, terwijl andere Rabobanken in de buurt juist geld lieten aanvoeren.

Als dit klopt heeft de Rabobank natuurlijk een bijzonder groot probleem. De Amerikaanse autoriteiten staan er immers bepaald niet om bekend dat ze dit soort gedrag door de vingers zien. Wat hen betreft is zo’n bank gewoon betrokken bij illegale activiteiten… en werkt de bank dus samen met de georganiseerde misdaad. Een strenge aanklager zou zelfs kunnen stellen dat de bank zelf deel uitmaakt van die georganiseerde groep.

Het onderzoek naar filialen van Rabobank werd in januari van dit jaar gestart. Toen duidelijk werd dat er echt iets aan de hand was sloot de Rabobank het filiaal in Calexico, maar dat was natuurlijk rijkelijk laat. Volgens een woordvoerder werkt de bank nu mee aan het onderzoek, maar dat betekent allerminst dat de Amerikaanse autoriteiten de bank of diens filiaal met zijden handschoenen zullen aanpakken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.