Deze 92-jarige skydiver bewijst dat je nooit te oud bent om nieuwe dingen te leren en nieuwe avonturen mee te maken

Ben jij ooit gaan skydiven? Ik niet. Het lijkt me weliswaar ge-wel-dig, maar het jaagt me ook bijzonder veel angst aan: je springt zomaar uit een vliegtuig en gaat er maar vanuit dat het goed komt, dat je parachute werkt als je ‘m opent en dat je veilig landt. Helaas heb je totaal geen controle over je parachute als niet-expert; je vertrouwt je leven letterlijk toe aan anderen. Als zij een fout maken is het over en uit.

Dat gezegd hebbende lijkt het me tegelijkertijd juist ook weer fantastisch om te doen, niet in de laatste plaats om juist die angst recht in het gezicht te kijken… en vervolgens keihard onderuit te schoffelen.

De 92-jarige Jack Steffen deed dat onlangs: hij sprong, samen met een instructeur, uit een vliegtuig en liet zich vervolgens als een bom naar beneden vallen. Toen ze een tijdje door de lucht hadden gevlogen opende de instructeur de parachute. Langzaam gleden ze naar beneden, naar de aarde, waar ze veilig en wel aankwamen.

Met deze actie werd Jack één van de oudste mensen ooit die aan skydiven hebben gedaan. Het was al een tijdlang een droom van hem, maar nu heeft hij die droom eindelijk verwezenlijkt. Voor Jack was het een ongelooflijke ervaring:

“Ik was het meest bang toen we in de deuropening stonden van het vliegtuig, klaar om eruit te springen. Maar toen lagen we zomaar in de lucht. We zweefden als een work. Het was zo vredig, zo sereen. Je hoort geen enkel geluid.”

Zijn les voor mensen als ik?

“Mensen moeten dat vaker doen. Leef je leven met moed, met flair. Ja, echt! Het geeft je iets om naar uit te kijken; het maakt het leven interessant. Al jullie jongemannen: probeer dingen!”

Klinkt mij als bijzonder goed advies in de oren. Nu de moed nog optrommelen om Jacks kunststukje te herhalen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.