Erdogan wil best meer vluchtelingen opvangen, maar alleen als hij EU-lidmaatschap krijgt

De Turkse president is best bereid om twee miljoen Syrische vluchtelingen extra op te vangen, maar hij wil daar wel iets voor terug.

Recep Tayyip Erdogan, de Turkse president, heeft in gesprek met de top van de Europese Unie laten weten dat hij best bereid is om twee miljoen extra Syrische vluchtelingen op te vangen. Europa wil dat graag zodat deze mensen niet naar West-Europa reizen, maar in de regio blijven wonen.

Daar wil hij echter wel iets voor terug. Elsevier legt uit:

Zijn belangrijkste eis: er moeten nieuwe gesprekken over een EU-lidmaatschap komen. Die gesprekken werden gestart in 2005, maar kwamen op een lager pitje te staan omdat er binnen de Europese Unie veel verzet is tegen een Turks lidmaatschap. Zo zijn er zorgen over de mensenrechtensituatie in het land.

Ook wil Erdogan dat Turken binnenkort al toestemming krijgen om zonder visum door Europa te reizen. Tenslotte eist hij dat Europa zich inzet om zogenaamde safe havens op te richten in Noord-Syrië.

De laatste eis is natuurlijk het gemakkelijkst om in te willigen. Ons eigen CDA stelde dat bij monde van Sybrand Buma eerder dit jaar al voor. De rest van de politiek gaf aan daar niets in te zien, maar men zal het zeker moeten heroverwegen nu Erdogan het wél wil.

Hoewel sommige Westerlingen Turkije ongetwijfeld zullen willen dwarszitten is er één probleem: Turkije vangt op dit moment 2,5 miljoen vluchtelingen op. Als Erdogan er genoeg van heeft kan hij een groot deel van die mensen gewoon laten doorstromen naar Europa. Als we denken dat de situatie nu onhoudbaar is, wacht wat er gebeurt als al die mensen ineens op boten stappen en aanmeren in Griekenland.

Europa wil dat Turkije ingrijpt door boten met vluchtelingen feitelijk te kapen en terug te sturen naar de Turkse kust. Erdogan zegt dat dus best te willen doen, maar hij daar wel iets voor terug.

De vraag is nu in hoeverre Turkije en de EU elkaar tegemoet kunnen en willen komen? Erdogan zal niet alles krijgen wat hij wil, maar hij zal wel iets moeten krijgen. Indien hij niets krijgt kan hij Europa immers opzadelen met een enorm probleem; en dat terwijl Europa het nu al lastig heeft met het opvangen van immigranten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. CJD

  De domme EU zal ongetwijfeld ook moge buigen voor zijn chantage.

  1. Svetlana

   Het is een vooruitzichtloze situatie die de EU zlaan zichzelf te danken heeft.

   Laten we hopen op een koerdische Volkert die de wereld van dit stuk ongedierte kan verlossen

 2. Philippine

  Dit is afpersing.
  Turkije wil de Koerden bestijden.
  De Eu laat dit toe omdat de USA en de NATO het voor het zeggen hebben.
  Het EU parlement heeft geen beslissingskracht.
  De ‘grenzen’ van Europa gaan nu bewaakt worden door een leger: Frontex.
  NATO is bezig met een grote militare oefening.
  ‘Duitsland’ doet wat haar gezegd wordt.
  Het is hopeloos.

  1. SezayiArguden

   welke koerden, veaag je je dan niet af waarom de koerden nog steeds naar het westen gaan en niet naar het oosten daar is toch pkk en YPG koerdische strijders zogenaamd,

   als Turkije koerden zou afmaken dan zou je toch de andere kant op gaan , al de koerden konen naar het westen van Turkije, dan moeten jullie beter nieuws kijken, koerden zijn het zat van die groepen die zeggen dat ze voor hun rechten vechten

   http://turksemedia.nl/turkse-militairen-hand-in-hand-met-koerdische-bevolking-in-zuidoost-turkije/

   als je constant naar die media van je luistert , dan geloof je ook straks dat je moeder je vijand is

 3. zomaar

  dan is het hek helemaal van de dam .

  lid van de EU , vrijheid voor de turken en asielzoekers , om Europa binnen te stromen .

  Erdogan geeft dan iedere moslim een Turks paspoort, en stuurt hen door richting Europa .

  de islamitische invasie is dan een feit !!.

  1. hans-e-pans

   Als Turkije lid van de EU wordt dan kunnen alle mensen daar onbekommert door Europa gaan reizen, dus ook de vluchtelingen die zich in Turkije bevinden.

 4. Wilhelmson

  Turkije is een zeer dubieuze partner. Onder VS druk deel van NATO en kandidaat lid EU als scharnier naar het Midden-Oosten en Azië. Turkije heeft echter haar eigen agenda die op zijn minst genomen niet overlapt met Europese belangen.

 5. cmsuijkerbuijk

  In principe is dit heel makkelijk op te lossen natuurlijk: “Erdogan, óf je werkt mee, óf we sturen élke Turk die zich in Europa bevindt per kerende post terug naar Turkije! Kies maar!”

  1. Terzo

   Dit zou inderdaad dienen te gebeuren, maar je weet ook wel dat dit nooit gaat plaats vinden.

  2. Wouters

   In principe is dit kroegpraat. En dat om half 10 ’s ochtends. Nachtje doorgetrokken?

  3. josef1952

   Klinkt als een feestje!

 6. zomaar

  als de ongekozen lijders van de EU , hierin meegaan is het de hoogste tijd hen voor een volkstribunaal te brengen .

  het staat vast met het toetreden van Turkije , wij overstroomt gaan worden met moslims , die Erdogan liever kwijt dan rijk is , dus geen goed opgeleiden !! , met mobiel en gymschoen , maar die moslims uit het achterland , die de regels van MO op de letter toe uitvoeren .

 7. V.K.

  -Erdogan is de enige politicus die weet hoe je tegen ̶d̶a̶t̶ ̶t̶u̶i̶g̶ ̶ de regenten uit Brussel moet praten cq onderhandelen, gewoon dreigen en een grote bek geven.

  -Reken er maar op dat de EU banger voor Turkije dan voor haar inwoners is……straks staat er weer zo’n EU mannetje te oreren dat we voor een voldongen feit staan.

  -Was de EU wat standvastiger, dan had Turkije het wel uit z’n hoofd gelaten om een voorraad vluchtelingen als wisselgeld in huis te nemen.

  1. SezayiArguden

   maar waarom zou Turkije aleen voor die syriers moeten zorgen?

   Turkije vraagt om steun, Turkije heeft tot nu toe 10 milyard euro voor de syriers

   en eu kan niet eens 3 miljard geven daarover zitten ze te piekkeren

   kom op beetje eerlijk zijn,

   wat ook vreemd is de vluchtelingen konen vanwege Esed, waar jullie nog geen een woorde, ik heb de hele media doorzocht geen een media die een woord iets zegt over esed ,terwijl hij voor deze ellende heeft gezorg, maar aleen maar erdogan beschuldigen alsof Erdogan de syriers bombardeert,

   Rusland doet alsof die Isis bombardeert maar tot nu toe aleen maar burgers.

   en jullie nog praten over Erdogan die ze probeert in leven te houden en te helpen,
   hoe mense
   ijk ben je dan

 8. Gerben

  Lidmaatschap van de EU is voor Turkije weinig realistisch. Erdogan zou beter in kunnen zetten op lidmaatschap van de EER. Dat is veel realistischer en biedt vrijwel alle voordelen die lidmaatschap van de EU ook biedt.

 9. josef kuijpers

  Turkije zou het grootste en de belangrijkste lidstaat van Europa worden. Ziet u het voor zich: christenen wordt het belijden van hun godsdienst onmogelijk gemaakt, dames gaan zwemmen in een boerka en lopen in vodden. Leve Europa!

 10. Arno

  Turkije / Erdogan wil het ottomaanse rijk herstellen en dan de islam over geheel europa verbreiden zodat dit gebied ook islamitisch worden en onder zijn kalifaat valt.
  Dit mag nooit en te nimmer gebeuren !
  Bouw maar een grote muur met wachttorens bij Griekenland en Bulgarije om deze invasie te stoppen en de islam weer terug te transporteren naar achter deze muur.

 11. hans-e-pans

  Je zou wat betreft de vluchtelingen die via Turkije Europa binnen stromen en de eis van Erdogan om als lid tot de EU toegelaten te worden een voorop gezetten zaak kunnen noemen.

 12. Wim Vreeswijk

  Deze schurk loopt nu Europa te chanteren met zijn eis om toetreding van Turkije. Als dat gebeurt, dan kan hij al zijn getraumatiseerde (koerden)oppositie lozen in Europa, met alle sociaal-economische gevolgen voor Europa van dien! Hij slaat dan 2 vliegen in een klap: hij kan dan helemaal dictator spelen in Turkije en Europa verder destabiliseren

  1. SezayiArguden

   laat je hersenen controleren , wat een domme opmerking

 13. H.Vaes

  En de EU zal er ongetwijfeld intrappen….Helaas.

 14. Ali Yas

  Een brutaal mens heeft de halve wereld.

 15. Ruud562

  De EU-idioten zullen geheid in de eis van Turkije trappen waarna ons een islamitisch betstuur zal wachten. Met dank aan….!

 16. SezayiArguden

  hoe erg is de mefia niet, erdogan heeft niks over eu lidmaatschap gezegd , hij wil dat europa ook een beetje steun geeft,

  Turkije moet voor al de kosten gaan, hoe komen jullie erbij, dat hij lid wil wirden van de eu, kom op , laat mij enkel iets zien over zo een gesprek,

  ruslan en esad bonbarderen en Turkije moet betalen , donder op, ik zou het zelfde gedaan hebben gewoon vol gooien de bussen en zoe het maar uit europa

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.