Experts waarschuwen: Het is gevaarlijk om je kind te laten slapen in een autozitje. Dit is waarom

Geen categorieokt 14 2015, 16:00
Weinig mensen zijn op de hoogte van de risico's van autostoeltjes – zelfs als deze speciaal voor baby's zijn gemaakt.
Als je jonge kinderen hebt, is de kans groot dat je ze weleens meeneemt in de auto. De meeste mensen zetten hun jonge kind dan in de Maxi-Cosi op de achterbank, waar een baby vaak snel indommelt. Maar dat is gevaarlijker dan je misschien zou denken.
Volgens experts van het prestigieuze Penn State Milton S. Hershey Medical Center is het riskant om jonge kinderen te laten slapen in autozitjes. Hoewel deze stoeltjes speciaal zijn gemaakt voor kinderen, zijn ze – in tegenstelling tot wat de meeste mensen geloven – niet bedoeld om kinderen in te laten slapen. Vooral als de kinderen in slaap vallen zonder toezicht, ligt het gevaar op de loer.
Dr. Erich Batra onderzocht 47 sterfgevallen van kinderen die te maken hadden met zit- en draagstoelen. Zowel sterfgevallen van kleuters als van pasgeborenen werden onderzocht. Tweederde van de gevallen bleek te maken te hebben met autostoeltjes. Vooral verstikking is een groot risico voor slapende kinderen in autozitjes.Vaak komt dat door loszittende riempjes, waardoor een kind bijvoorbeeld te ver onderuit kan zakken of zich per ongeluk omdraait, waardoor de luchtwegen worden geblokkeerd.
Een kind in een goed afgesteld kinderzitje, in een auto, met goed verbonden riempjes, heeft weinig risico op verstikking. Maar het is belangrijk om te weten dat autostoeltjes niet ontworpen zijn om kinderen zonder toezicht te laten slapen. Dr. Batra waarschuwt:

"Baby's en jonge kinderen moeten niet alleen worden gelaten wanneer ze in een autostoeltje zitten, vanwege het risico op dodelijke verstikking."

Hij geeft de volgende tips aan ouders voor wanneer ze een autostoeltje of kinderdrager gebruiken voor hun kind:
1. Laat kinderen niet zonder toezicht (of ze nu wakker zijn of slapen)
2. Laat kinderen nooit in een autostoeltje zitten waarvan de riempjes niet vastzitten of niet goed zijn afgesteld
3. Autozitjes moeten nooit op een zachte of instabiele ondergrond worden geplaatst
4. Kinderen in autozitjes of kinderwagens kunnen zich soms omdraaien in een positie waarin de luchtwegen worden geblokkeerd
5. Zorg dat kinderen niet kunnen wegzakken in een zacht kussen of te ver naar voren zakken in een zitje
6. Kinderdragers die je op de rug draagt, kunnen gevaarlijk zijn omdat je geen zicht hebt op je kind. Zorg dat je te allen tijde blijft opletten
7. Plaats niet meerdere kinderen in een draagzak of zitje dat bedoeld is voor één kind
Let dus goed op. Laat je kind niet alleen in een autostoeltje, en als je kind in een kinderzitje meerijdt in de auto, blijf dan opletten! De zeven bovenstaande tips zijn heel simpel en logisch, maar kunnen levens redden. Zorg er dus voor dat je deze tips in je achterhoofd houdt voor je eigen kinderen, en aarzel niet om ook andere ouders erop te wijzen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten