George W. Bush valt Republikeinse presidentskandidaat aan - en het is niet Donald Trump

Geen categorieokt 20 2015, 13:00
De Amerikaanse oud-president George W. Bush heeft in de gaten dat het niet helemaal volgens plan gaat met de verkiezingscampagne van zijn broer, Jeb. Daarom heeft hij nu besloten om de aanval in te zetten op één van Jebs belangrijkste rivalen.
Je zou denken dat George W. zijn pijlen zou richten op Donald Trump - die onlangs aangaf dat George W. de verantwoordelijkheid droeg voor de aanslagen van 11 september, 2001, door te zeggen dat deze aanslag nooit plaats zou hebben gevonden als hij, Trump, toen president was - maar niets bleek minder waar. Volgens donateurs die onlangs bij een bijeenkomst met de oud-president waren had hij zelfs alleen maar aardige dingen te zeggen over vrijwel alle kandidaten... op eentje na: Ted Cruz, de rebelse senator uit Texas.
Politico citeert mensen die bij de bijeenkomst waren:

"Ik dacht, holy sh*t! Zei hij dat nou echt? Ik keek om me heen en zag dat andere aanwezigen ook geschokt waren. Hij sprak in heel aardige woorden over de andere kandidaten, maar dat veranderde toen hij het over Cruz had."

Wat Bush zei?

"Ik mag hem gewoon niet."

Het is een interessante uitspraak, al helemaal omdat Cruz voor Bush's verkiezingscampagne werkte (waar hij zijn vrouw Heidi leerde kennen) en zelfs van 2001 tot 2003 deel uitmaakte van de regering-Bush.
Verslaggevers renden vervolgens meteen naar Cruz om hem te vragen wat hij hiervan vindt. In plaats van terug te slaan (wat Trump ongetwijfeld gedaan had) bleef Cruz netjes en kalm:

"Ik heb bijzonder veel respect voor George W. Bush en vond het een hele eer dat ik voor zijn campagne en regering mocht werken. Het is niet verbazingwekkend dat president Bush zijn broer nu steunt en kandidaten aanvalt die waarvan hij denkt dat ze een bedreiging vormen voor Jeb. Ik wil niet op dezelfde wijze reageren. Ik heb mijn vrouw tijdens Bushs verkiezingscampagne ontmoet; daarvoor zal ik hem altijd dankbaar blijven."

Hoewel Bush niet populair is onder Democraten - en zelfs Onafhankelijken - is dat anders onder Republikeinen. Uit recente peilingen blijkt namelijk dat maar liefst 80% van de Republikeinse kiezers een positieve mening over hem heeft.
Natuurlijk kun je daaruit concluderen dat het niet goed is voor Cruz dat Bush hem nu aanvalt. In werkelijkheid valt dat hoogstwaarschijnlijk mee. Amerikanen zijn zich er immers maar al te zeer van bewust dat George W. zijn broer steunt. Dit soort aanvallen geven hen alleen maar het idee dat de oud-president Cruz als één van Jebs voornaamste rivalen beschouwt.
Heel gek is dat niet. Experts gaan er namelijk vanuit dat Cruz de voorverkiezingen in de zuidelijke staten vrijwel zeker zal winnen. Dat is problematisch voor Jeb, omdat Cruz daardoor één van de topfavorieten voor de uiteindelijke presidentsnominatie wordt.
Het is dus van het grootste belang voor Jeb dat kandidaten als Cruz zo snel mogelijk worden uitgeschakeld. De Amerikaanse kiezer begrijpt dat waardoor de kans klein is dat Bushs kritiek op Cruz daadwerkelijk impact heeft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten