Heb je een kat? Dan loop je de kans dat je binnenkort bij de psychiater langsmoet

Slecht nieuws voor katteneigenaren: Volgens wetenschappers hebben zij een grotere kans op mentale stoornissen.

Katten kunnen enorme vreugde in je leven brengen. Iedere kattenliefhebber kan beamen dat de schattige beesten het perfecte middel zijn tegen eenzaamheid en depressie. Immers, hoe kun je nou niet vrolijk worden van die lieve haarballen?

Foto: Giphy
Foto: Giphy

Het komt dan ook als schokkend nieuws dat er ook een groot nadeel kleeft aan het houden van een kat, dat schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Het gaat om een ziekte die veel katten bij zich dragen, genaamd T. Gondii. Dit is één van de meest voorkomende parasieten in Nederland, en juist huiskatten zijn de enige dieren waarin deze parasiet zich kan voortplanten.

foto: Tumblr
foto: Tumblr

Tot voor kort werd gedacht dat deze ziekte bij mensen geen kwaad kan, maar recent hebben wetenschappers ontdekt dat een infectie grotere gevolgen heeft dan voorheen werd aangenomen. Het tast namelijk de hersenen aan van het geïnfecteerde slachtoffer. Dit werd als eerst ontdekt bij muizen.

foto: Giphy
foto: Giphy

Normaal gesproken worden muizen afgeschrikt door de geur van kattenurine – nogal logisch, aangezien muizen voor hun leven moeten vrezen als er een kat in de buurt is. Maar muizen die geïnfecteerd zijn met T. Gondii, worden juist aangetrokken door de geur van kattenurine, en rennen er naartoe. Hiermee worden ze een gemakkelijke prooi voor de kat. Omdat de kat op deze manier meer muizen opeet, wordt ook de overlevingskans van de parasiet bevorderd.

Nu blijkt dat T. Gondii ook effect kan hebben op het menselijke brein. Bij proefpersonen werd onder meer ontdekt dat de coördinatie en het reactievermogen slechter worden als je geïnfecteerd bent. Ook kan een infectie op de lange termijn de kans op geestelijke stoornissen zoals schizofrenie verhogen. Zeer slecht nieuws dus voor kattenliefhebbers, want naar schatting heeft zeker de helft van onze harige vriendjes deze nare parasiet bij zich. Plotseling klinkt knuffelen met een kat een stuk minder prettig…

foto: GifBin
foto: GifBin

Hopelijk wordt er snel een middel gevonden tegen T. Gondii zodat we ook in de toekomst zonder risico’s kunnen genieten van het gezelschap van katten!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.