Held. Deze leraar gaf zijn leven om schoolkinderen te redden van Zweedse zwaardmoordenaar

Lavin Eskandar was zelf nog maar 20. Hij probeerde de moordenaar te overmeesteren.

De man op de foto heet Lavin Eskandar. Gisteren kwam hij om het leven toen een racistische moordenaar met een zwaard om zich heen begon te hakken op een school in het Zweedse Trollhättan. Hij was zelf nog maar 20, maar werkte op de school als onderwijsassistent. Daarnaast had hij een productiebedrijfje voor videoclips en fotoshoots.

Facebook / Lavin Eskandar
Facebook / Lavin Eskandar

Gisteren sloeg het noodlot toe. Een gemaskerde man met een zwaard drong de school binnen. Eerst dachten sommige kinderen dat het om een grap ging, omdat de man verkleed was als Star Wars-karakter Darth Vader. De werkelijkheid was een stuk duisterder: Anton Lundin-Petterson (21) begon met zijn zwaard om zich heen te hakken en verwondde meerdere kinderen. Volgens de politie was zijn motief racistisch: Blanke kinderen werden met rust gelaten terwijl donkere kinderen het moesten ontgelden.

darth-idiot-1132x670
De moordenaar droeg een masker van Darth Vader.

Lavin probeerde de moordenaar te stoppen. Hij schreeuwde de schoolkinderen toe dat ze moesten wegvluchten, en wierp zich voor de moordenaar. Hij probeerde hem nog te overmeesteren, maar hij werd neergestoken en stierf ter plekke. Zijn familie prijst hem als een held. Zijn broer Leith vertelt:

Alles wat ik over de moordpartij weet is dat Lavin zich om anderen bekommerde, niet om zichzelf, en dat hij probeerde om de kinderen te beschermen.

Hoewel Lavin de moordenaar niet wist uit te schakelen, heeft hij er wel voor gezorgd dat er niet meer slachtoffers zouden vallen onder de kinderen. Uiteindelijk vielen er twee dodelijke slachtoffers, Lavin zelf, en de 15-jarige scholier Ahmed Hassan.

De moordenaar had racistische denkbeelden en was een fan van Nazi-Duitsland. Voor zijn aanval had hij expres een school uitgekozen waar veel immigrantenkinderen op zaten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. loritta

    Te triest om op te reageren!
    Overal kun je idioten tegen komen, helaas !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.