Het is officieel: de MH17 werd neergehaald door een Russische BUK-raket

Het kostte ruim anderhalf jaar om het te onderzoeken, maar eindelijk is het dan duidelijk: door in Rusland vervaardigde projectielen kwam de MH17 om z’n grootje.

Op 17 juli 2014 werd vliegtuig MH17 neergeschoten. Het was enkele uren daarvoor opgestegen vanaf Schiphol, en zou later die dag landen op Kuala Lumpur in Maleisië. Behalve dat het toestel daar nooit aankwam. Het vloog over betwist gebied in Oekraïne en werd uit de lucht geschoten. Over hoe dat precies in z’n werk ging waren anderhalf jaar lang grote twijfels, maar we kunnen nu wat feiten op een rij zetten.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid kwam vandaag namelijk met een rapport waaruit bleek dat de MH17 is neergeschoten door een BUK-raket van Russische makelij. Dat had direct onaangename gevolgen voor alle passagiers:

De inslag van raketdeeltjes was alleen voor de inzittenden van de cockpit meteen dodelijk. De andere inzittenden kregen te maken met extreme omstandigheden: “het oorverdovende geluid van de raketinslag, abrupte afremming en versnelling, decompressie en daardoor mistvorming, teruglopend zuurstofgehalte, extreme kou, het snelle dalen van het vliegtuig en rondvliegende objecten”.

Hoe de raketinslag precies in elkaar stak, liet de OVV zien aan de hand van een filmpje:

Nu het onderzoek naar de ramp is voltooid, kan Nederland zich op nog maar één ding focussen, aldus premier Rutte. De berechting van de daders:

Premier Rutte: “Het was in woord en in beeld een indringend en confronterend verhaal. In de eerste plaats voor de nabestaanden, voor hen is dit een bijzonder moeilijke dag, waarop alle emoties en alle verdriet weer bovenkomen. Met het rapport in de hand, de animatie van inslag en de gereconstrueerde romp is die gitzwarte 17 juli 2014 plotseling weer heel dichtbij. Eindelijk is er een antwoord op de allesoverheersende vraag naar het hoe. Wat heeft zich op 17 juli precies afgespeeld? Laten we hopen de afronding dit onderzoek mensen verder helpt in het verwerkingsproces. Er is vandaag veel duidelijkheid geschapen.”

Of daar ook veel van terecht gaat komen is nog maar de vraag. Rusland blokkeerde eerder al een VN-verzoek om een tribunaal op te richten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Wim

  Nederland zich op nog maar één ding focussen, aldus premier Rutte. De berechting van de daders:
  En natuurlijk de verantwoordelijken die het vliegtuig over oorlogsgebied lieten vliegen Rutte dat zijn ook daders.
  Er is vandaag veel duidelijkheid geschapen.” Vind je Tim.

 2. Viertel

  Dit filmpje lijkt me inderdaad gruwelijk confronterend voor de nabestaanden van alle slachtoffers. En verder denk ik niet dat het onderzoek nu is afgerond. Ongetwijfeld zal er contra-expertise worden gedaan.

 3. Philippine

  Wie hem heeft afgeschoten is nog niet duidelijk.

 4. Terzo

  Het zal best een in Rusland gefabriceerde Buk-raket zijn, daar is het onderzoek duidelijk over, maar die zou ook door Oekraïne kunnen zijn afgeschoten, duidelijkheid daarover geeft het rapport niet.

  1. toetssteen

   Terzo
   Net zoals Boeing gemaakt wordt in the USA. Zie je wel….

 5. Wim

  Dit kabinet heeft dit vliegtuig naar het schavot gebracht.

 6. toetssteen

  Nog nooit zoveel bullshit gelezen. How the hell kan die onderzoeksraad weten wat er zich in de cockpit afspeelde? Niet. Wat er zich afspeelde bij de paddagierd? Niet. Dit is weer zo’ typisch tranentrekken verhaal!

  1. toetssteen

   passagiers.Zucht Apple.

 7. LantR.fant

  OK. dus de theorie dat het toestel met wattenstaafjes is neergehaald kan in de prullenbak?

 8. Gielah

  Ik ben mijn vermogen om alles zomaar te geloven behoorlijk aan het verliezen….. en al helemáál als Rutte het aanreikt als waarheid.

 9. nedroi

  Delen van een buk raket gevonden, incl een vleugel is wel vrij overtuigend dat het er dan een was. Maar als het Russen of rebellen zijn geweest die de buk afvuurden, waar schoten ze op dan en waarom? Er waren immers geen militaire vliegtuigen in de buurt volgens de simulatie. Zou Oekraïne enig voordeel hebben om de zaak te flessen? Dat wel, een beetje hulp bij de bestrijding van de Russen konden ze wel gebruiken. Het is voor mij nog een raadsel.

 10. Seneca

  Het is werkelijk verbijsterend dat men ja 450+ dagen als uitkomst heeft, dat MH 17 door een BUK raket is neergehaald. Daar is nooit discussie over geweest. Zoals Terzo al aangeeft: ‘wie heeft die raket afgevuurd?’ Het feit dat dit kabinet met de nationaal socialisten in Oekraïne een verdrag sluit met daarin de clausule dat als er feiten naar voren komen die ‘vervelend dan wel belastend’ voor één der landen die meedoen aan het onderzoek zouden kunnen zijn er een geheimhoudingclausule is ingevoegd. Hier stinkt iets tot de hoge hemel. Het feit dat Tim dat met veel bombarie brengt – terwijl hij dat al langer loopt te brullen – bewijst voor mij, dat hij zijn lezers als een stelletje ‘halve zolen’ beschouwt. Schandalig zowel van de OVV als DDS. BAH!

 11. Impon de Rabilia

  Ik las op internet een essay over een Duitse (ex?) Luftwaffe-piloot die verklaarde aan de hand van de ter beschikking staande informatie tot de conclusie te zijn gekomen dat MH-17 is neergehaald door beschieting met een 30 mm boordkanon van een jachtvliegtuig. Hij staafde zijn conclusie aan de hand van het cockpitpaneel onder de linker voorruit van MH-17, dat inderdaad verschillende ronde inslagen vertoonde. Het bericht vermeldde verder nog wat ooggetuigenverslagen van waarnemers die idd. een jachtvliegtuig of meerdere jachtvliegtuigen in de nabijheid van MH-17 hadden gezien. Evenwel: het betreffende cockpitpaneel schittert op de getoonde reconstructie door afwezigheid…

 12. ikweetwatikwil

  Het is officieel: de MH17 werd neergehaald door een Russische BUK-raket

  Wat wil je daar precies mee zeggen Tim. Wie beschikken allemaal over een BUK- raket .

  Even als Gielah is mijn geloof in politici en Media nihil.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.