Is er nog hoop voor Oranje in bange dagen?

Geen categorieokt 07 2015, 9:00
Kan het Nederlands elftal zich toch nog plaatsen voor het Europees Kampioenschap van volgend jaar of is het feitelijk al einde oefening?
Het goede nieuws? Er zijn inderdaad nog manieren te verzinnen waarop Oranje zich kan plaatsen. Dat is natuurlijk geweldig: voor ons Nederlanders is een EK zonder ons eigen nationale elftal simpelweg saai. Daar komt bij dat het natuurlijk een enorme belediging voor ons is als we niet eens mee mogen doen.
Het slechte nieuws? De scenario's waarin dit mogelijk is zijn ronduit onwaarschijnlijk te noemen:
Stel: het lukt Oranje om zes punten te halen, dan hebben de Turken er uit twee wedstrijden altijd per se vier nodig. In dat geval blijven ze Oranje op basis van onderling resultaat voor in de eindstand van de poule. Op het moment dat Kazachstan - Nederland zaterdagavond wordt afgefloten, moet Tsjechië - Turkije nog op gang worden gebracht. Dus winnen in Astana zet maximale druk op het potje van de Turken. Eens kijken of al die heetgebakerde mannetjes dan nog stressbestendig zijn.
Dit betekent dat de volgende scenario's succes zullen opleveren voor Nederland:
1. Wij winnen de twee laatste wedstrijden, Turkije verliest ze allebei. Oranje is derde in de groep en moet meedoen in de playoffs
2. Wij winnen de laatste twee wedstrijden, Turkije wint er één en verliest er één. Oranje is, met één punt voorsprong, derde.
3. Dan is er nog de mogelijkheid dat we één van de twee laatste wedstrijden verliezen Op dat moment zijn we geplaatst als Turkije dan maar allebei verliest.
4. Ook kan het zo zijn dat we één wedstrijd winnen en één gelijkspelen. Onze achterstand op de Turken is twee punten. Als zij beide wedstrijden gelijkspelen of allebei verliezen zijn we alsnog door.
Turkije neemt het in haar laatste twee wedstrijden op tegen IJsland en Tsjechië. Die twee landen hebben zich al geplaatst, maar ze hebben wel degelijk reden om te willen winnen: ze stijgen dan op de FIFA-ranglijst wat ervoor kan zorgen dat de loting voor het EK beter uitpakt voor ze. Dit betekent dus dat ze een minder zware tegenstander loten, bijvoorbeeld doordat ze zelf worden aangewezen als groepshoofd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten