Kiesraad: GeenPeil-referendum gaat door

Geen categorieokt 14 2015, 12:00
De Kiesraad heeft vanochtend bekend gemaakt dat het comité GeenPeil inderdaad genoeg handtekeningen heeft ingezameld om een referendum af te dwingen over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie.
Het is voor het eerst dat een groep burgers erin geslaagd is om de politiek te dwingen om een referendum te organiseren. Daarvoor zijn 300.000 geldige handtekeningen benodigd, wat in Nederland geen kleine aangelegenheid is. Volgens de Kiesraad heeft het comité maar liefst 427.000 geldige handtekeningen ingezameld; dat is bijna 50% meer dan wat nodig is. De Kiesraad heeft steekproefsgewijs onderzocht of de handtekeningen geldig waren, of de ondertekenaars inderdaad stemrecht hadden, en of aan alle regels was voldaan. Uit het onderzoek bleek dat dit inderdaad het geval was.
Daarmee is het initiatief, dat onder andere gesteund werd door de website GeenStijl, een groot succes. Het bewijst dat populaire websites tegenwoordig een grotere impact hebben dan ooit; zelfs als de referendumwet tien jaar geleden al bestond was de kans erg klein dat er genoeg handtekeningen ingezameld zouden worden. Tegenwoordig is de democratie echter dichterbij dan ooit: en dat alles met dank aan het internet én aan actieve burgers die niet passief blijven toekijken als de politiek besluiten neemt waar ze het niet mee eens zijn, maar ingrijpen als ze dat noodzakelijk achten.
Hoewel de referendumcommissie later zal besluiten wanneer het referendum precies gehouden wordt moet dat in ieder geval in zes maanden tijd gebeuren. De staat kan het referendum dus niet al te ver voor zich uitschuiven.
Het comité GeenPeil wil dat er een referendum wordt gehouden omdat het associatieverdrag volgens haar neerkomt op uitbreiding van de EU. Veel burgers zijn het daar mee eens en zullen het ongetwijfeld zien als een referendum over de vraag of Oekraïne al dan geen toestemming moet krijgen om lid te worden van de Europese Unie. Als dat inderdaad de centrale vraag wordt is de kans groot dat het Nederlandse volk tegen de plannen van het kabinet zal stemmen; historisch gezien zijn Nederlanders immers niet voor uitbreiding van de EU of diens macht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten