Kiesraad: GeenPeil-referendum gaat door

De Kiesraad heeft vanochtend bekend gemaakt dat het comité GeenPeil inderdaad genoeg handtekeningen heeft ingezameld om een referendum af te dwingen over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie.

Het is voor het eerst dat een groep burgers erin geslaagd is om de politiek te dwingen om een referendum te organiseren. Daarvoor zijn 300.000 geldige handtekeningen benodigd, wat in Nederland geen kleine aangelegenheid is. Volgens de Kiesraad heeft het comité maar liefst 427.000 geldige handtekeningen ingezameld; dat is bijna 50% meer dan wat nodig is. De Kiesraad heeft steekproefsgewijs onderzocht of de handtekeningen geldig waren, of de ondertekenaars inderdaad stemrecht hadden, en of aan alle regels was voldaan. Uit het onderzoek bleek dat dit inderdaad het geval was.

Daarmee is het initiatief, dat onder andere gesteund werd door de website GeenStijl, een groot succes. Het bewijst dat populaire websites tegenwoordig een grotere impact hebben dan ooit; zelfs als de referendumwet tien jaar geleden al bestond was de kans erg klein dat er genoeg handtekeningen ingezameld zouden worden. Tegenwoordig is de democratie echter dichterbij dan ooit: en dat alles met dank aan het internet én aan actieve burgers die niet passief blijven toekijken als de politiek besluiten neemt waar ze het niet mee eens zijn, maar ingrijpen als ze dat noodzakelijk achten.

Hoewel de referendumcommissie later zal besluiten wanneer het referendum precies gehouden wordt moet dat in ieder geval in zes maanden tijd gebeuren. De staat kan het referendum dus niet al te ver voor zich uitschuiven.

Het comité GeenPeil wil dat er een referendum wordt gehouden omdat het associatieverdrag volgens haar neerkomt op uitbreiding van de EU. Veel burgers zijn het daar mee eens en zullen het ongetwijfeld zien als een referendum over de vraag of Oekraïne al dan geen toestemming moet krijgen om lid te worden van de Europese Unie. Als dat inderdaad de centrale vraag wordt is de kans groot dat het Nederlandse volk tegen de plannen van het kabinet zal stemmen; historisch gezien zijn Nederlanders immers niet voor uitbreiding van de EU of diens macht.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Gielah

  Grote klasse!
  Niet dat we er iets mee zullen redden of tegenhouden… daarvoor is de hersenrot in dit land al te ver doorgewoekerd.
  Maar het feit, dat er zóveel medeburgers ook nog steeds democratisch zijn en -denken… dát geeft een stuk troost en warmte.

 2. CJD

  Ik heb ondertekend. Goede zaak dat dit referendum doorgaat! En ja, mijn vertrouwen dat de uitslag negatief zal zijn is groot, al is het alleen maar omdat de tegenstanders van dit verdrag de referendum georganiseerd hebben en ongetwijfeld veel meer geneigd zullen zijn om te stemmen.

  Uiteraard zal heel waarschijnlijk dit kabinet de uitslag en daarmee de Nederlandse democratie aan zijn reet vegen, maar dat laat alleen zien dat de Europese volk het goede (democratische) voorbeeld laat zien, ondanks de dictaturen van de (r)overheid en Brussel

 3. Wachteres

  Ook ik heb mijn handtekening gezet.

  Alles wat in mijn vermogen ligt, zal ik doen om uit die vervloekte EU te komen.

  Niet alleen geen uitbreiding van de EU, maar hun de macht ontnemen.

  Over de EU kan niet slecht genoeg worden gedacht.

  1. Wouters

   Het is zonder enige twijfel absoluut een eitje om te emigreren naar een willekeurig land buiten de EU-zone. Dus dat “ik zal alles doen bla bla bla”, kunnen we ook wel met een korreltje zout nemen.

   1. Wachteres

    ?????

   2. toetssteen

    @Wouters
    Maar verder nog goed in de bovenkamer?

 4. Pjotter

  Ja ook ik heb getekend en 10 maal gedeeld, waarvan 8 mee tekenden.

  Het is een stapje richting democratie, maar helaas nog niet zoals in Denemarken bindend.

 5. Impon de Rabilia

  Ik had blijkbaar niet zoveel fiducie in de zelfredzaamheid van mijn aspirant-medeondertekenaars. Vandaar dat ik de door mij gedownloade formulieren in voorgeadresseerde en voorgefrankeerde enveloppen – dat was nog vóór de door GeenPeil geboden mogelijkheid, digitaal te participeren – aan hen heb verzonden. Ik wil mij bij deze graag voor mijn gebrek aan vertrouwen verontschuldigen en allen, die meegewerkt hebben aan dit fantastische resultaat, van harte gelukwensen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.