Meerderheid Nederlandse ouders wil uitbreiding vakkenpakket met vak ‘omgangsvormen’

Is het zo tragisch gesteld met omgangsvormen onder de Nederlandse jeugd dat het noodzakelijk is om hen omgangsvormen te leren op school, in een speciaal daartoe bestemd vak? Volgens een meerderheid van de Nederlandse ouders wél.

Het Algemeen Dagblad heeft een grootschalig onderzoek gehouden over de staat van het onderwijs en de gedachten erover van ouders (en anderen). Uit het onderzoek blijkt dat ouders ervan overtuigd zijn dat het vakkenpakket op basisscholen flink uitgebreid moet worden. Zo zouden er drie nieuwe vakken bij moeten komen: omgangsvormen, sociale media, en Engels.

Powned legt uit:

Zeven op de tien Nederlanders pleiten voor het verplichte vak ‘omgangsvormen’ op de basisschool. Ook wil een meerderheid meer regels: afspraken over petjes en minirokjes en alleen nog gezonde snacks in de kantine. Daarnaast is sociale media gewenst als vak. Eerder dit jaar werd al bekend dat leerlingen in de laatste twee groepen van de basisschool een extra diploma moeten halen: het Nationaal Media Paspoort. Daardoor moeten kinderen leren hoe om te gaan met (sociale) media.

Ook vinden vier op de vijf mensen het een prima idee om Engels te geven op de basisschool. De gedachtegang hierachter is dat het Engels steeds belangrijker wordt; veel universiteiten hanteren Engels als hun primaire taal, en zelfs als het de secundaire taal is speelt het een bijzonder grote rol in het academisch onderwijs. Daar komt bij dat volwassenen Engels veelvuldig moeten gebruiken in hun werk.

Opvallend genoeg vindt een meerderheid wel dat het Engels niet thuis hoort in groep 1 en 2. Ouders willen blijkbaar dat kinderen zich op die leeftijd eerst en vooral bezighouden met hun moerstaal. Aan de ene kant is dat wel begrijpelijk, maar aan de andere kant is het ook vreemd: jonge kinderen leren talen namelijk sneller dan oudere kinderen. Hoe eerder je begint met Engels, hoe beter.

Hoewel staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker het belangrijk vindt dat het Nederlandse basisschoolonderwijs naar een hoger niveau wordt getild wil hij niet alles neerleggen op het bordje van juffen en meesters. “Er is ook een verantwoordelijkheid voor ouders,” zegt hij. Dat laatste geldt natuurlijk met name voor omgangsvormen; dit werd historisch gezien als de verantwoordelijkheid van ouders. Je kunt je afvragen of het nuttig is om die verantwoordelijkheid uit hun handen te nemen en onderwijzers te veranderen in opvoeders.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Ni28

  Het is altijd goed als de omgangsvormen op school onderwezen worden. Maar begint het niet eigenlijk thuis? Daar moet je het meeste leren. Kennelijk vinden de ouders dat de kinderen het van hun niet op kunnen pikken. En inderdaad er zijn voorbeelden genoeg. De vraag is of het alleen op school geleerd kan worden als het thuis niet aanwezig is.

  1. toetssteen

   Ni28
   Eens. Natuurlijk moet de school een voortgang zijn van de opvoeding maar ik gruw van de gedachte dat zij aan zouden zijn gewezen om even het geweten te gaan vormen van de jeugd. Riekt mij een tikkie teveel naar een bepaald wensdenken en leer inzake de ideale mens.

 2. toetssteen

  Kinderen opgevoed door de staat, nice dat communistische denken. Opbokken ermee! Opvoeden moet gebeuren door ouders zelf! en niet door de staat!.

 3. Gielah

  Ik deel de menig van @Toetssteen.
  De ouders van nu willen maar voortdurend de scholen en de samenleving HUN werk laten opknappen.
  Dat is ook zwaar irritant voor de leerkrachten: je krijgt een stel halve wilden bij je in de klas… waarvan de ouders zich naar hun kinderen toe zó voorzichtig en bijna diénstbaar hebben opgesteld…. dat ze eerder op de knechten van hun kinderen dan op hun óuders lijken.
  Kijk… en als je zo’n figuur dan corrigeert…. dan is het zwaar geschokt… want het is niet gewend om ooit NEE te horen.
  Als mensen zo graag kinderen willen…. dan hebben ZIJ d taak om hun kroost zó af te leveren, dat de samenleving geen last van hen heeft.

  1. toetssteen

   @Gielah
   100% gelijk. Heb me gisteren gek gelachen. Waren wezen eten in een Japanse gelegenheid met schoondochter en de twee kleinkinderen. Jongste wilde niet luisteren, as usual. Mijn vrouw waarschuwt een keertje, kleine negeert en ze pakt hem al schoppend en slaand op. Je doet wat ik zeg snotpin.
   De hele dag zooo braaf geweest, en vandaag nog. Moet ik wel aantekenen dat snotpin zijn pa net zo streng is, want die herinnert zich nog zijn eigen jeugd. En zijn dank (achteraf bezien) aan zijn strenge ma. (Ik was in die tijd vaak in het buitenland voor het werk).

   Maar hoe dan ook, ik ben een 100% tegenstander van staatsopvoeding! Weg met die communistische indoctrine.

 4. Ruud562

  Kan je nagaan wat voor ouders hier nu rondlopen. Gewoon zielig, dat ze wel kinderen hebben maar niet de capaciteit van het opvoeden!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.