Obama biedt excuses aan voor bombardement op Artsen Zonder Grenzen

Het gebeurt niet vaak dat een president persoonlijk zijn excuses aanbiedt.

President Obama heeft zijn persoonlijke excuses aangeboden voor de Amerikaanse aanval op een post van Artsen Zonder Grenzen in Kunduz. De Amerikaanse luchtmacht dacht dat Talibanstrijders zich in het gebouw verschansten, maar het bleek te gaan om een medische post van de hulporganisatie. Meer dan twintig dokters en patiënten vonden de dood.

De directeur van Artsen Zonder Grenzen, Dr. Joanne Liu, leek weinig aangedaan door het telefoontje dat ze kreeg van Obama. Ze heeft geen vertrouwen in het NAVO-onderzoek dat zal plaatsvinden naar de aanval, en eist een onafhankelijk internationaal onderzoek.

Het komt niet vaak voor dat een president excuses maakt voor iets wat Amerika heeft gedaan. Het is dan ook een behoorlijke beslissing om dat te doen. Eerst had Obama geen excuses aangeboden maar condoleerde hij slechts de families van de slachtoffers. Een paar dagen later besloot hij om toch ook excuses aan te bieden. Volgens de persvoorlichter van het Witte Huis, Josh Earnest, was dat in dit geval gepast:

“Wanneer de Verenigde Staten een vergissing maakt, geven we het toe, en bieden we onze excuses aan. De president heeft genoeg informatie over deze zaak opgedaan om te concluderen dat excuses terecht zijn.”

 

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. CJD

  Tuurlijk joh! Je oprechte excuses aanbieden nadat de kalf al verdronken is heeft weinig zin. Daar zullen ze ongetwijfeld onder de indruk zijn. Maar tenminste is dat een begin, nu nog je excuses aanbieden voor alle andere duizenden misstanden die jij begaan hebt, meneer de president

 2. Anna

  Excuses voor een “vergissing” volgens Obama. Gaan nu zelf een onderzoek instellen. Arjan Hehenkamp van AzGrenzen noemt het een “oorlogsmisdaad”, “welbewust” en “doelbewust”. Die Amerikanen leren het ook nooit.Maar ze komen overal mee weg.

 3. Nog1

  Ik lees ‘Wanneer de Verenigde Staten een vergissing maakt, geven we het toe, en bieden we onze excuses aan.’

  Dat is evident niet waar. Eerst probeerde men de schuld in de schoenen van de Afghanen te schuifen. Toen kwam er een verhaal dat er Taliban zich zouden verschuilen in de post van AZG.

  Pas toen alle spin ontmaskerd was, kwam de mea culpa.

 4. Wim

  O dan Is Poetin ook zo klaar als het blijkt dat het vliegtuig per vergissing is neergeschoten met behulp van Rusland.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.