Palestijnen en Israëli’s leven in angst en geweld. Dit eetcafé probeert ze op vreedzame wijze samen te brengen

Eten verbroedert. Dat blijkt uit een nieuwe actie van een hummus-eetcafé in Israël.

Hummus is een heerlijke puree op basis van kikkererwten en een heel scala aan andere ingrediënten waaronder sesamzaadsaus tahina. Het wordt gegeten met pitabrood, Turks brood, Marokkaans brood of Libanees brood en is populair in het hele Midden-Oosten – waaronder in Israël.

Één eetgelegenheid waar men in hummus gespecialiseerd is, heeft besloten om de populariteit van deze maaltijd te gebruiken om Israëli’s en Palestijnen tot elkaar te brengen. Het gevolg? Het eetcafé is populairder dan ooit en diens actie is daadwerkelijk viraal gegaan.

Op Facebook schrijft de Hummus Bar bij het M winkelcentrum in Kfar Vitkin het volgende:

Screen Shot 2015-10-20 at 12.32.43

“Bang voor Arabieren? Bang voor Joden? Bij ons zijn er geen Arabieren, maar ook geen Joden. Bij ons zijn er alleen maar mensen! En echte heerlijke Arabische hummus. En fantastische, gezegende Israëlische falafel…

“Speciale aanbieding: 50% korting op hummus voor elke tafel waar Joden en Arabieren samen eten.”

Kobi Tzafrir zegt tegen het Britse i100.co.uk verrast te zijn dat de aanbieding viraal is gegaan, maar is opgetogen dat het drukker dan ooit is in zijn eetgelegenheid. Hij legt uit:

“Sommige mensen bezoeken ons restaurant om duidelijk te maken dat ze ons en ons idee steunen. Ze vinden het leuk om het restaurant te bezoeken waar ze zoveel over gelezen hebben op Facebook.”

Tegen de Times of Israel voegt hij daar aan toe:

“Als er iets is dat deze mensen [red.: Joden en Arabieren] bij elkaar kan brengen is het hummus.”

En dat blijkt. Het restaurant is blij verrast door de drukte; veel Arabieren én Israëli’s willen gebruik maken van de aanbieding én de gelegenheid om nader tot elkaar te komen, in plaats van elkaar voor rotte vis uit te maken en elkaar fysiek aan te vallen. En dat kunnen ze tegenwoordig wel gebruiken – zeker nu Palestijnse terroristen op grote schaal aanslagen plegen tegen Israëlische burgers.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.