Republikeinse presidentskandidaat Ted Cruz: John Kerry moet aftreden als minister vanwege uitspraken over Israël

De Republikeinse presidentskandidaat Ted Cruz zegt dat Amerika’s minister van Buitenlandse Zaken John Kerry af moet treden. Dit nadat Kerry enkele dagen achter elkaar negatieve opmerkingen maakte over Israël, waarna het Witte Huis die uitspraken terug moest nemen omdat bleek dat  het geweld tussen Israël en Palestijnen volledig op het conto komt van de laatsten.

John Kerry is niet het enige lid van de regering-Obama die de afgelopen dagen bijzonder negatieve dingen heeft gezegd over Israël. Dat geldt ook voor mensen die onder hem werken. Zo lieten bureaucraten eerder weten dat Israël zich schuldig zou maken aan “terrorisme.” Ook zou het gedrag van de joodse natiestaat de oorzaak zijn voor de vele aanslagen die Palestijnse terroristen de afgelopen weken hebben gepleegd. Zij doen dit door gewone Israëlische burgers aan te vallen met messen en pistolen.

Afgelopen dinsdag zei Kerry het volgende:

“De afgelopen tijd heeft Israël veel meer nederzettingen gebouwd, wat ervoor heeft gezorgd dat de spanningen razendsnel toenamen. Het geweld is daar het gevolg van.”

Dat klopt echter van geen kant. Uit data blijkt namelijk het tegendeel: dat de bouw van nieuwe nederzetting de afgelopen jaren juist tot een historisch laagtepunt gedaald is. Zelfs als dat niet zo was, was Kerry’s argument bijzonder zwak: het verhaal van de Palestijnen zelf is namelijk dat Israël de Tempelberg zou beschadigen – een heilige plek voor moslims. Zij beweren dat ze in actie komen om die heilige plek te beschermen. Witte Huis woordvoerder Josh Earnest moest de uitspraken van Kerry dan ook direct terugnemen door te stellen dat de minister niemand de indruk wilde geven dat hij Israël de schuld gaf van het opgelaaide geweld.

Afgelopen woensdag zei Kerry’s woordvoerder vervolgens dat het geweld te danken was aan Israëls nieuwe beleid met betrekking tot de Tempelberg:

“Het is duidelijk dat de status quo niet gerespecteerd is, wat geleid heeft tot geweld.”

Het probleem daarmee? Hoewel het ministerie van Buitenlandse Zaken daarmee herhaalt wat landen als Saoedi-Arabië zeggen, blijkt daar niets van te kloppen. Volgens deze landen beperkt Israël de toegang van Palestijnen tot de Tempelberg om joden meer toegang te verschaffen. Dat is echter niet juist. De feiten tonen duidelijk aan dat er niets veranderd is.

Het gevolg? Kerry’s woordvoerder moest zijn uitspraken meteen inslikken:

“Ik probeerde niet te zeggen dat Israël de status quo verbroken heeft… en we verwelkomen zowel initiatieven van Israël als Jordanië om de status quo te beschermen.”

Tijdens zijn persverklaring liet Kerry’s woordvoerder afgelopen woensdag ook weten dat Israël in zijn ogen soms excessief geweld gebruikt tegen Palestijnen:

“We hebben zeker enkele voorbeelden gezien van wat sommige mensen ongetwijfeld excessief geweld zouden noemen. We hebben activiteiten gezien van de Israëlische autoriteiten die aangeven dat er excessief geweld wordt gebruikt.”

Deze beschuldiging werd direct opgepakt door anti-Israëlische media, waaronder het staatsagentschap van Iran. In de loop van woensdagavond werden deze uitspraken echter flink bekritiseerd door mensen die stellen dat Israël in het geheel geen excessief geweld gebruikt.

Vervolgens was Kerry’s woordvoerder gisteren gedwongen om weer bakzeil te halen:

“We wilden nooit de indruk geven dat Israël excessief geweld gebruikt in antwoord op de terroristische aanslagen.”

Uit al die reacties blijkt dat Kerry’s ministerie bijna op de automatische piloot Israël bekritiseert… waarna Kerry en co. al snel hun excuses moeten aanbieden omdat de feiten aantonen dat niet Israël, maar de Palestijnen volledig verantwoordelijk zijn voor het geweld en dat Israël letterlijk niets heeft gedaan om het uit te lokken. Behalve bestaan dan.

De Republikeinse presidentskandidaat Ted Cruz – die nu derde staat in de peilingen en de op één na beste fondsenwerver is van hen allemaal – zegt nu in gesprek met een Amerikaanse website dat hij genoeg heeft van Kerry’s Israël-kritiek. Cruz:

“Voor de zoveelste keer bewijzen Kerry en zijn medewerkers dat ze niet geschikt zijn voor hun functie. [Kerry]s woordvoerder] meneer Kirby moet zijn opmerking dat Israël zich schuldig maakt aan ‘terrorisme’ onmiddellijk intrekken of opstappen, en John Kerry zelf moet zich van deze uitspraken distantiëren of opstappen.”

Het is niet de eerste keer dat Cruz zegt dat Kerry moet opstappen. Hij zei hetzelfde in 2014, toen ook al omdat Kerry Israël continu beschuldigde van allerlei misdaden terwijl de feiten duidelijk maakten dat de joodse natiestaat niets te verwijten viel.

Cruz heeft daar genoeg van:

“De regering-Obama is de meest vijandig gezinde regering ten opzichte van Israël die we ooit gehad hebben in Amerika. In de afgelopen dagen hebben we hun afkeer van Israël allemaal kunnen zien.”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Bromsnor

  De Obama administratie heeft vanaf het aantreden in 2009 een anti-Israël houding aangenomen.

  Begripvol en respectvol naar islamisten toe (zoals b.v Obama’s houding naar het Moslim Broederschap die hij tijdens zijn Caïro speech legitimeerde) en kritisch en neerbuigend naar Israël toe.

  Gezien Obama’s verleden is dat natuurlijk geen verrassing. Obama is b.v 20 jaar lid geweest van de kerk die geleid werd door de Jodenhater Jeremiah Wright en Obama heeft vriendschappelijk relaties gehad met Palestijnse activisten.

  Israel and Obama’s Radical Past
  http://www.nationalreview.com/corner/267731/israel-and-obamas-radical-past-stanley-kurtz

 2. Impon de Rabilia

  “…al die zogenaamde anti-Zionisten zijn niets anders dan gewone hard-core antisemieten”. Uitspraak van… ds. Martin Luther King.

 3. Ni28

  Obama’s tijdperk is de slechtste voor de wereldvrede.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.