Sepp Blatter geschorst als FIFA-voorzitter

Vanwege het strafrechtelijk onderzoek naar de 79-jarige Zwitser, mag hij voorlopig geen voorzitter zijn.

De ethische commissie van de FIFA heeft voorzitter Sepp Blatter voor 90 dagen geschorst. Aanleiding is het strafrechtelijk onderzoek tegen de voetbalbaas. De bejaarde Zwitser wordt onder meer verdacht van fraude en bestuurlijke misstanden. Zoals De Dagelijkse Standaard vorige week schreef:

 Zo zou hij in 2011 maar liefst 1,8 miljoen euro hebben overgemaakt aan Michel Platini, de voorzitter van de UEFA. Volgens de boekhouding zou dit gedaan zijn voor werk dat Platini (een voormalige topvoetballer) uitvoerde rond de eeuwwisseling. Deze werkzaamheden zouden echter niet in het belang zijn geweest van de FIFA.

Op 26 februari volgend jaar zou er sowieso een opvolger worden verkozen voor Blatter. De FIFA-coryfee werd in mei herkozen als voorzitter maar besloot enige tijd later toch op te stappen in verband met de vele corruptieschandalen in de voetbalbond. Eigenlijk zou hij dus pas in februari echt opstappen, maar met deze schorsing lijkt het erop dat het einde van Blatter eerder aanbreekt dan eerst werd gedacht. Door deze schorsing is zijn positie bij FIFA niet langer houdbaar.

De schorsing is een klap voor de 79-jarige voorzitter van de voetbalbond. Na zijn lange FIFA-carrière had hij zeker gehoopt op een meer eervol afscheid, maar het ziet ernaar uit dat dat er niet meer inzit.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

 1. Nog1

  Hij is nog niet geschorst. De aanklager wil dat hij geschorst wordt, en vandaag wordt de beslissing door de ethische commissie genomen.

  Een complicerende factor is dat de FIFA, of beter gezegd Blatter, een slimme manier heeft gevonden om zijn positie te redden. De FIFA geeft momenteel van alle mogelijke opvolgers gegevens vrij die ook hen ongeschikt maakt ivm medeplichtigehid aan de corruptie.

  Op deze manier krijgen we straks een verkiezing waarbij alle kandidaten onderzocht worden door justitie, dan wel geschorst zijn door de ethische commissie van de FIFA.

  En in dat geval kan men in januari met een gerust hart Blatter zijn termijn af laten maken bij gebrek aan schonere tegenkandidaten.

  Men kan veel van Blatter vinden, maar dat hij de slimste bij de FIFA is, is al wel langer duidelijk.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.