Spanningen lopen op onder Republikeinen: Jeb Bush en Marco Rubio richten zich op elkaar

Uit de meest recente peilingen blijkt dat oud-gouverneur van Florida Jeb Bush en Marco Rubio – een senator uit dezelfde staat – stuivertje wisselen om de vierde en vijfde plaats. Bush werd enkele maanden geleden nog gezien als dé kroonprins van de Republikeinse Partij, maar daar is verandering in gekomen. Eén van zijn belangrijkste uitdagers is Rubio, die ook nog eens zijn voormalige protegé is.

Toen Rubio aankondigde dat hij een gooi naar het presidentschap zou doen bekoelde de voorheen warme relatie tussen hem en Bush onmiddellijk. Jeb vond en vindt namelijk dat hij ‘recht’ heeft op de nominatie van zijn partij; hij heeft gewacht tot de tijd rijp was, het zou nu aan hem zijn om de leiderschapsmantel over te nemen. Als Rubio ooit ook president wil worden moet hij zijn beurt maar afwachten: dat betekent, wachten tot Jeb president is geweest.

Rubio denkt daar echter heel anders over, en dat is eigenlijk best logisch. Jeb heeft namelijk jaren niets gedaan in de politiek, en hij komt nogal saai over op televisie. Daar komt nog eens bij dat Jeb allerminst populair is onder de conservatieve achterban van de Republikeinse Partij, die hem als veel te gematigd zien. Steeds meer kenners twijfelen er dan ook aan dat hij de nominatie kan binnenslepen. Rubio zag dat van verre aankomen en greep zijn kans.

Hoewel de twee heren elkaar lange tijd met rust lieten was het kenners duidelijk dat ze elkaar uiteindelijk zouden moeten bestrijden. De voornaamste reden? Ze zijn allebei eerst en vooral establishmentkandidaten, dit in tegenstelling tot Donald Trump, Ben Carson en Ted Cruz. Dit betekent dat ze feitelijk om dezelfde kiezers én donateurs strijden. Het is niet mogelijk voor beide kandidaten om lang mee te doen aan de race; één van hen zal eraan moeten geloven. Als dat niet gebeurt zullen ze allebei de strijd uiteindelijk verliezen – een echte conservatief zal dan vrijwel zeker met de nominatie aan de haal gaan.

Daarom is het van het grootste belang dat ze elkaar beschadigen. Kamp Jeb heeft de aanval nu geopend. Een woordvoerder van de kandidaat twitterde gisteren namelijk dat Rubio zijn financiële situatie bewust verkeerd weergeeft:

In Nederland klinkt dat een beetje gek, dat kandidaten hier ruzie over maken, maar in Amerika is het de normaalste zaak van de wereld. Met geld bewijs je namelijk dat je een zogenaamd ‘pad naar de nominatie’ hebt. Als je inkomsten tegenvallen verliezen de media én kiezers het vertrouwen in je. Als Rubio Bush wil uitschakelen moet hij kiezers er dus van overtuigen dat hij minimaal zoveel geld kan ophalen als Bush, en misschien zelfs meer. Omgekeerd geldt hetzelfde.

En nu komt het. Hoewel Bush meer geld heeft opgehaald dan Rubio beweert de laatste dat hij meer geld in kas heeft; hij heeft dus minder uitgegeven dan Jeb. Zijn boodschap is duidelijk: hij hoeft minder geld uit te geven dan Jeb om te winnen, wat hem een echte contender maakt – iemand die kan winnen.

Kamp Jeb kan dat niet accepteren: Bush en de zijnen moeten establishment-donateurs en -kiezers ervan overtuigen dat Jeb wél kan winnen, en Rubio juist niet. Vandaar dat de twee teams elkaar nu te lijf gaan. Knack.be legt uit:

Het kamp van Bush en enkele kranten geven nu aan dat Rubio de cijfers gemanipuleerd heeft. Niet alleen heeft hij zijn opgehaald geld hoger weergegeven (hij zei dat hij 6 miljoen dollar had binnengehaald in het derde kwartaal, in realiteit was het 5,7 miljoen, ongeveer de helft van wat Bush voor zichzelf rapporteerde). Maar in zijn geld in kassa heeft hij 1,2 miljoen opgenomen van de verkiezingscommissie, waar hij alleen recht op heeft als hij de nominatie wint. Wat Rubio echt in handen heeft, is dus 9,7 miljoen dollar, net iets minder dan Bush.

Het gaat slechts om enkele honderdduizenden dollars (wat in de Amerikaanse politiek wisselgeld is), maar het is desalniettemin van groot belang: als Rubio echt meer geld heeft kan hij donateurs er namelijk van overtuigen dat hij de veilige keuze is. Als ze hem geloven zullen ze Jeb vrijwel zeker de rug toekeren en hun geld aan Rubio geven. Meer geld betekent meer kiezers; Rubio wordt dan zonder twijfel opeens één van de topfavorieten.

Bush en co. hebben dat in de gaten en komen daarom in actie. Ze kunnen het zich gewoon niet veroorloven om Rubio hiermee weg te laten komen, zelfs als zijn cijfers wél juist zijn.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.