Ziet jouw lunch er vaak zo uit? Dit is waarom je leven dan in acuut gevaar kan zijn

Het lijkt zo onschuldig, een paar boterhammen met vleeswaren. Maar het gevaar ligt op de loer.

Niemand kijkt raar op als je tijdens de lunch een paar boterhammen met vlees tevoorschijn haalt. Kipfilet, ham, boterhamworst of wellicht zelfs een tosti: het is allemaal normaal en geaccepteerd.

Maar zou het dat ook moeten zijn. Nieuw wetenschappelijk onderzoekt toont aan dat het wellicht niet zo’n goed idee is om elke dag de middag te beginnen met een portie vlees:

Bewerkt vlees zoals worst, frikandel, ham, salami, spek en vlees in blik is kankerverwekkend. Voor onbewerkt rood vlees is het bewijs minder hard, al staat ook dat onder verdenking.

Dat blijkt uit een maandag gepresenteerd rapport van de Wereld­gezondheidsorganisatie (WHO).

pistolet-frikandel

En niet een klein beetje ook. Nee, vlees is minstens zo kankerverwekkend als roken of het inademen van asbest:

Op basis van het onderzoek concludeert de WHO dat bewerkt vlees in dezelfde categorie 1 
thuishoort als asbest en roken, waarvan de kankerverwekkende eigenschappen inmiddels onomstreden zijn. Dat geldt vooralsnog niet voor rood vlees. Dit wordt ingedeeld in categorie 2A: „waarschijnlijk kankerverwekkend.”

015567-product-shot-250x190-28db3d66Vandaar dat het waarschijnlijk verstandig is om die boterhammen met vleeswaren voorlopig maar even te ruilen voor een paar plakken kaas of wellicht groente. Het onderzoek van de WHO geeft namelijk vrij schokkende cijfers: met elke 50 gram vlees die je eet, neemt het risico op darmkanker met maar liefst 18% toe. Maar het gevaar zit niet alleen in percentages, maar blijkt ook uit absolute aantallen. Per jaar overlijden er 34.000 mensen door het eten van bewerkt vlees. Rood vlees – “vlees afkomstig van rund, paard, varken, lam of geit” – is nog veel gevaarlijker: ieder jaar komen er 50.000 om het leven vanwege consumptie hiervan.

Wat dan wel, de komende tijd? Misschien voorlopig toch maar even afkicken van de vleeswaren. En een halfuur bewegen per dag kan ook al wonderen verrichten!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. toetssteen

  eg=ook

 2. Nog1

  Tim heeft allemaal weer eens niet begrepen;

  ‘Nee, vlees is minstens zo kankerverwekkend als roken of het inademen van asbest:’

  Dat zegt de WHO niet, wat ze zeggen is dat het in dezelfde categorie 1 zit. Dat zegt niets over hoe kankerverwekkend de stoffen zijn, maar hoe zeker het is dat ze dit zijn. Volgens de WHO is het risico van bewerkt vlees veel kleiner dan roken, maar het is nu wel een bewezen risico, zoals dat bij roken ook het geval is.

  Ook schrijft Tim ‘Het onderzoek van de WHO geeft namelijk vrij schokkende cijfers: met elke 50 gram vlees die je eet, neemt het risico op darmkanker met maar liefst 18% toe.’

  Ook dat schrijft de WHO niet, ze schrijven bij elke 50 gram PER DAG enz. Dus als je de rest van je leven per dag 50 gram bewerkt vlees eet is de totale risicotoename 18%. Dat is dus 18% toename ten opzichte van het normale risico, niet een 18% kans op kanker.

  En de kop is ook onzin, daar staat immers ‘in acuut gevaar’. Maar het gaat om kanker en dat is geen acute ziekte vanwege de lange incubatieperiode.

  Dat is het vervelende van dit soort berichten van de WHO; ze zijn zeker belangrijk, maar worden door dombo’s als Tim volstrekt niet begrepen en bewerkt tot onzinnige angstartikelen.

 3. toetssteen

  Een statische analyse. De biochemische lay out is zo helder als troebel water. Vrijwel alle kennis die we hebben over voeding nagenoeg uit epidemiologische studie.

  Succes zegt mijn vrouw tegen Nog1.

 4. toetssteen

  @Nog1
  In feite gaat het over 0.01 promille en zelfs dat is niet bewezen.
  Na tig gesprekken en onderzoeken, want als er iemand supergezond volgens de maatstaven leefde, was ik het wel, ontdekte ik wat mijn vrouw (gynaecologe) al lang wist. Het zit hem in de overige:erfde genen! En ik weet dat men daar niet aan wil, maar ik denk dat het nuttig is om dat toch maar wel te accepteren.
  Ja, in mijn familie komt darmkanker voor. Ik had dus een grotere kans, maar door al die lololo testjes, kon ik fijn wachten. Ja, tot ik door mijn hoeven ging.

 5. toetssteen

  Mja en toen waren er weer twee antwoorden fietsen. Succes lui! Ik ga maffen.

 6. Ni28

  Het gaat straks weer zoals met de lang verboden eieren. Het zijn puur statistische gegevens verkregen via epidemiologische onderzoeken die de meeste promovendi leveren. Gebaseerd op het invullen van formulieren met aanvullend onderzoekje. Afgezien van dat de statistieken niet altijd betrouwbaar zijn is het een feit, en dat weten wij al lang, dat te veel vlees eten niet goed is. Het toverwoord is TE VEEL. Oma weet het ook.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.