Alleen Thanksgiving vieren kan niet, zeker als het aan dit restaurant ligt

Een restauranteigenaar uit Detroit wilde gisteren niemand in de kou laten staan met Thanksgiving.

26 november, gisteren: de dag waarop in de Verenigde Staten Thanksgiving werd gevierd. Het feest waarbij families traditioneel bijeenkomen rond een grote tafel om de tijd samen door te brengen en, ook niet onbelangrijk: om te genieten van de kalkoen die bij dit feest hoort. Maar de trieste werkelijkheid is dat niet iedereen een familie heeft om dit mee te vieren, of geld om überhaupt eten te kopen. En of het nou Thanksgiving, Kerstmis of welke feestdag waar dan ook is: dat hoort niet.

Dat vond restauranteigenaar George Dimopoulos nu ook. Of het nu gaat om daklozen, alleenstaande ouderen of mensen die simpelweg geen familie of vrienden in de buurt hebben wonen, iedereen is bij hem welkom. En hebben we al gezegd dat alles gratis is? Jazeker, iedereen die gisteren samen met hem en andere lotgenoten Thanksgiving kwam vieren kon gratis en voor niets bij hem aan één van de vele tafels in zijn Griekse restaurant aanschuiven. Het eten is gratis en het drinken is gratis, alleen alcohol schenkt George niet zomaar. Dat vindt hij niet verantwoord.

George doet dit echter niet zomaar. Om te begrijpen wat zijn klanten doormaken, is het eigenlijk wel nodig om zelf in een soortgelijke situatie te hebben gezeten. En dat heeft hij zeker: hij groeide op in een dorpje in Griekenland, waar de kansen niet voor het oprapen lagen. Hij kreeg nooit de kans om zijn school af te maken, en op zijn twaalfde trok hij naar de grote stad, Athene. Maar ook daar kreeg hij als ongeschoolde werkkracht geen banen waarmee hij zichzelf, laat staan een gezin, degelijk kon onderhouden. Uiteindelijk besloot hij om in te gaan op een uitnodiging van een stel familieleden dat nabij Detroit, in de Amerikaanse staat Michigan, woonde. Hij kon daar aan de slag in het restaurant van zijn oom, waar hij na vele jaren hard werken genoeg had gespaard om zijn eigen restaurant te openen.

Niemand mag alleen zitten met Thanksgiving. Foto: Youtube / ABC News
Niemand mag alleen zitten met Thanksgiving. Foto: Youtube / ABC News

Jaren later is zijn restaurant uitgegroeid tot een succesvolle keten met meerdere vestigingen in de regio. Aan geld ontbreekt het hem niet meer, dus vond hij het tijd om anderen in gelijke situaties te helpen. En die zijn er helaas genoeg: Detroit is tijdens de financiële crisis zeer hard geraakt, waardoor veel mensen alles wat ze hadden hebben verloren. George doet dit overigens niet voor de eerste keer: hij laat naar eigen zeggen al 10 jaar lang op Thanksgiving mensen gratis in zijn restaurant eten om samen van de dag te genieten.

Voor hem is het belangrijk dat deze eenzame mensen toch het idee hebben dat ze een familie hebben op die dag. Het was immers ook aan zijn eigen familie te danken dat hij heeft wat hij nu heeft, en daar is hij dankbaar voor.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

 1. Nicky

  Thanksgiving heeft deze Christen begrepen!
  Het is eigenlijk een veel belangrijker dag als Kerstfeest (Kersemis voor de Roomsen) dat is kindje wiegen, meer voor de kinderen (Jezus in teeds gezeten aan de rechterhand Gods) of misschien zelfs pasen (opstanding).
  Laten we, alle wedergeboren Christenen, dankbaar blijven zijn voor Wie God is, en voor wat Hij heeft gedaan in Christus!

  “Rejoice in the Lord alway: and again I say, Rejoice.

  Finally, brethren, whatsoever things are true, whatsoever things are honest, whatsoever things are just, whatsoever things are pure, whatsoever things are lovely, whatsoever things are of good report; if there be any virtue, and if there be any praise, think on these things.” ‭‭Philippians‬ ‭4:4, 8‬ ‭KJV‬‬

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.