Als je baby dit heeft, bel dan direct de huisarts

Het lijkt onschuldig, maar kan voor baby’s zeer gevaarlijk zijn.

Als je een jong kind hebt, moet je op veel dingen letten die je normaal gesproken misschien niet direct zouden opvallen – zeker als het je eerste kind is. Waar je ook voor moet oppassen, is hoe andere mensen met je baby omgaan. Goede bedoelingen kunnen soms namelijk leiden tot vervelende of zelfs gevaarlijke situaties.

Een baby is extra vatbaar voor bacteriën en virussen, en daar moet je echt voor uitkijken. Toen Blaire net bevallen was van haar dochter Brooke, kwam er natuurlijk familie op kraamvisite. De baby werd door verschillende gasten even vastgehouden en iedereen bewonderde het prachtige meisje. Ook werd de baby door de trotse ooms en tantes geknuffeld en gekust.

Screen Shot 2015-11-20 at 13.34.10

Dat bleek veel gevaarlijker dan Blaire in eerste instantie had gedacht. Een dag na het kraambezoek zag Brookes gezichtje er vreselijk uit. Haar lippen waren gezwollen en haar wangen waren bedekt met zweertjes.

Blaire en haar man namen het zekere voor het onzekere: ze reden met de baby naar het ziekenhuis. Wat bleek? Het meisje had een herpes-infectie opgelopen. Het lichaam van een baby kan zich nog niet tegen herpes verweren, waardoor het zeer gevaarlijk kan zijn. Brooke had de infectie gekregen doordat een familielid met een koortslip haar een kus had gegeven.

Screen Shot 2015-11-20 at 13.34.18

Gelukkig waren de ouders er op tijd bij, en hield Brooke er verder niets aan over. Maar als ze minder alert waren geweest, had het heel anders kunnen aflopen.

Screen Shot 2015-11-20 at 13.34.29

Pas dus met jonge kinderen heel goed op. Dat familielid met een koortslip had zelf misschien niet eens door dat het gevaarlijk was wat hij deed, maar het kan heel erge gevolgen hebben. Kijk uit dat je je baby niet onnodig blootstelt aan dat soort risico’s – en denk hier zelf ook aan als je bij anderen op kraamvisite gaat. En als je baby opeens zweertjes in het gezicht heeft, of je denkt dat er iets anders aan de hand is, bel dan altijd voor de zekerheid de dokter of ga langs de huisartsenpost of het ziekenhuis.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.