blur1

OM weigert discriminatie woonwagenbewoners te onderzoeken: "Omdat we geen kleurtje hebben"

Binnenland09 jul , 18:00
Wat als je zwart op wit bewijs hebt dat je wordt achtergesteld, maar de wet zegt: je telt niet mee? Dat is precies wat er nu gebeurt in Breda, waar woonwagenbewoners zich verraden voelen door justitie. Het Openbaar Ministerie heeft namelijk besloten de aangifte van discriminatie door het kampje aan de Weegbladtuin in Breda niet in behandeling te nemen. De reden? Ze zouden geen ‘ras’ zijn.
Bart Hülters is woedend. Al jaren proberen hij en andere bewoners hun woonwagenkamp aan de rand van Breda uit te breiden. Een paar extra standplaatsen, meer niet. Maar de gemeente houdt de deur dicht. Ondertussen krijgt woningcorporatie Alwel wél toestemming om op exact die plek een appartementencomplex uit de grond te stampen. “Het staat gewoon zwart op wit dat we gediscrimineerd zijn,” zegt Bart in gesprek met BN DeStem. Maar volgens het OM telt dat dus niet, want woonwagenbewoners vallen niet onder de juridische definitie van ‘ras’.
Hülters liet het er niet bij zitten. Hij schakelde topadvocaat Peter Schouten in en startte drie procedures: een tegen het bestemmingsplan, één bij het College voor de Rechten van de Mens en één via de politie wegens discriminatie. Die laatste wordt nu dus vakkundig de prullenbak in gewerkt.

“Omdat we geen kleurtje hebben”

In de brief van het OM staat dat woonwagenbewoners geen groep zijn met een specifiek ‘ras, godsdienst of levensovertuiging’. Hülters noemt dat keiharde onzin. “We hebben een eigen cultuur, een eigen taal, een eigen levensovertuiging. De wethouder heeft zelfs opgeschreven dat we als groep gediscrimineerd zijn. Dat staat zwart-op-wit. Maar omdat we geen kleurtje hebben, of geen Roma of Sinti zijn, wordt het nu gestopt.”

Onrecht blijft liggen

Het OM baseert zich op een verouderde uitspraak uit 2014, waarin werd geoordeeld dat woonwagenbewoners onvoldoende gemeenschappelijke kenmerken zouden hebben. Maar dat is een juridische smoes. Internationale verdragen zoals het EVRM en ICERD kijken niet alleen naar afkomst, maar ook naar cultuur en leefwijze. Toch weigert het OM zelfs maar onderzoek te doen.
Het stopt niet bij discriminatie. De aangifte bevatte ook serieuze beschuldigingen over een dubieuze gronddeal tussen de gemeente en woningcorporatie Alwel. Volgens de bewoners werd informatie over de waarde van de grond – verhoogd juist door geplande woonwagenstandplaatsen – achtergehouden. Maar ook die klacht werd zonder pardon afgewezen. Reden? De bewoners zouden geen “direct belanghebbenden” zijn. Kom nou.
Leonie Hülters vat de frustratie treffend samen: “Ik dacht dat discriminatie verboden was volgens de Grondwet.” Maar in de praktijk blijkt het tegendeel. Zolang je niet in het juiste hokje past, lijkt je klacht niets waard.
👉 Geen linkse intimidatie aan Nederlandse universiteiten. Stop de Hamasprotesten! Academici ondersteunen terreursympathisanten en joodse studenten worden gejaagd. De maat is vol. ✍️ Teken vandaag nog deze petitie en laat je stem horen

De rechtsstaat faalt als zij niet beschermt

LPF Breda slaat in een verklaring de spijker op z’n kop: “De rechtsstaat is pas geloofwaardig als zij werkt voor wie haar het hardst nodig heeft.” En daar ligt precies het probleem. Want als zelfs zwart-op-wit vastgelegde discriminatie niet leidt tot onderzoek, wat stelt bescherming dan nog voor?
De familie Hülters en hun medebewoners laten het er voorlopig niet bij zitten. Twee procedures lopen nog, en ze overwegen een klacht tegen het OM. “We beraden ons nog op vervolgstappen,” zegt Bart.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten
14 Reacties