Amerikaanse satelliet registreerde 'lichtflits' bij neergestort Russisch vliegtuig

Geen categorienov 03 2015, 8:00
Kort nadat een Russisch vliegtuig neerstortte boven Egypte claimde ISIS dat zij het vliegtuig hadden neergehaald. Dit zouden de terroristen gedaan hebben met luchtdoelraketten - wat ook de enige manier is om een vliegtuig dat op bijna 10 kilometer hoogte vliegt te raken vanaf de grond.
Veel mensen vroegen zich daarna af of ISIS daartoe in staat is. Oekraïense rebellen die gesteund woorden door Rusland haalden eerder een vliegtuig neer in Oost-Oekraïne, maar zij hebben wapenmateriaal gekregen van Rusland. Voor zover bekend heeft ISIS - zeker in de Sinaï - niet dat soort wapens in handen, om nog maar te zwijgen over de know-how die nodig is om het materiaal vervolgens effectief te gebruiken.
Nu is dus bekend geworden dat er een lichtflits is waargenomen door een Amerikaanse satelliet. Die lichtflits was zichtbaar op het moment dat het Russische vliegtuig neerstortte. Volgens de Amerikaanse zender NBC duidt dat op een explosie. Je zou zeggen dat dit kan inhouden dat het vliegtuig inderdaad is neergehaald door ISIS, maar dat is niet persé zo: volgens experts ging het om een explosie aan boord van het vliegtuig. Dat duidt op een ontplofte brandstoftank... of een bom. In het laatste geval kan ISIS de verantwoordelijkheid natuurlijk nog steeds claimen. In het eerste geval absoluut niet.
Wat de oorzaak van de crash ook moge zijn, het is in ieder geval opvallend dat ISIS de crash zo snel claimt. Zelfs als de terroristen het vliegtuig niet hebben neergehaald betekent het immers dat ze dat wél graag zouden doen. Dit is een duidelijk teken dat de aanvallen van Rusland op ISIS-doelwitten in Syrië de organisatie nerveus en zelfs boos maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten