Deze mannen staan aan de rand van de samenleving. Maar nu dragen ze er hun steentje aan bij

Geen categorienov 12 2015, 20:00
In Nederland is een fiets hebben de normaalste zaak van de wereld, maar dat geldt lang niet voor alle Amerikaanse kinderen.
Twee problemen: gevangenen die de hele dag maar een beetje niets doen in de gevangenis, en veel kinderen wiens ouders het niet kunnen veroorloven een fiets voor ze te kopen. Zoiets moet de directeur van deze gevangenis gedacht hebben toen hij het Pedal Power-programma in het leven riep. En laten we eerlijk zijn: het is gewoon een erg goed idee.
Het programma biedt de 'bewoners' van deze gevangenis de kans om iets nuttigs te doen tijdens hun verblijf. Zij die hierin interesse hebben, kunnen zich ervoor inschrijven. Wat moeten ze dan precies doen? Ze krijgen toegang tot een ruimte die het beste kan worden beschreven als een enorme 'fietsengarage'. Dan hebben we het niet over stallingen bij stations waar je fiets binnen no-time gestolen kan worden, maar over een plek waar veroordeelde criminelen fietsen in elkaar zetten en repareren. Je moet het maar bedenken.
Er worden geregeld oude fietsen gevonden door de politie, verlaten of op een plek waar ze niet mogen staan. Als ze niet binnen een bepaalde tijd worden opgehaald, zouden ze vernietigd mogen worden. Maar in plaats daarvan worden deze fietsen naar de gevangenis gebracht, waar ze vervolgens worden opgeknapt totdat ze niet meer van nieuw te onderscheiden zijn.
De gevangenis biedt meerdere van dit soort programma's aan, welke tot doel hebben om twee groepen mensen te helpen. Als eerste krijgen minderbedeelde kinderen de verrassing van hun leven als ze door de non-profitorganisatie waar mee wordt samengewerkt gratis en voor niets een fiets krijgen aangeboden. Nieuwe fietsen zijn in de Verenigde Staten gemiddeld duurder dan hier, en zijn dan ook vaak onbetaalbaar voor gezinnen die krap bij kas zitten, hoe graag ze het hun kinderen ook zouden gunnen.
[caption id="attachment_124104" align="aligncenter" width="630"]Gevangene helpt kinderen én zichzelf met het opknappen van fietsen. Foto: Youtube/ South Dakota Department of Corrections Gevangene helpt kinderen én zichzelf met het opknappen van fietsen. Foto: Youtube/ South Dakota Department of Corrections[/caption]
Het programma is echter ook goed voor de mannen die het werk opknappen: de gevangenen. Ze doen hiermee vaardigheden op die belangrijk voor hen zijn, zodat ze niet alles verleren terwijl ze opgesloten zitten. Ook geeft het hen een doel, en een gevoel van verantwoordelijkheid. Dit soort projecten heeft volgens RAND, een organisatie die onderzoek deed naar soortgelijke initiatieven, een positief effect:

Onze bevindingen zijn duidelijk, het bieden van onderwijs en praktische programma's aan gevangenen zorgt ervoor dat hun kans op het terugkeren naar de gevangenis daalt. Het verbetert ook hun toekomstige baankansen.

Het project lijkt dus een succes te zijn. Maar daar waren de kinderen die hiermee een fiets kregen allang achter: de glimlach op hun gezicht bij het zien van dit cadeau had niet groter kunnen zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten