Dieuwertje Blok: “maar eens af” van Zwarte Piet

Volgens Dieuwertje Blok mag Zwarte Piet best verdwijnen.

De presentatrice van het Sinterklaasjournaal, Dieuwertje Blok, heeft zich uitgesproken over de vraag wat er met Zwarte Piet moet gebeuren. Haar antwoord? Hij mag wat haar betreft “verdwijnen”.

Dat heeft ze in een interview gezegd. Volgens haar heeft de jarenlange discussie over de traditionele hulp van Sinterklaas haar mening veranderd:

De Pietendiscussie heeft mij de ogen wel geopend. Zelf heb ik Zwarte Piet nooit geassocieerd met donkere mensen, voor mij was hij een volkomen op zichzelf staande figuur, maar dat zegt niets over wat andere mensen hierbij voelen.

Het Sinterklaasfeest zou niet staan of vallen bij de aanwezigheid van een zwarte, blanke of gekleurde Piet. Toch zouden we maar eens “van die rare blackface” afmoeten. De dicussie rondom Piet is de laatste jaren wel te aggresief gevoerd volgens haar, en dat moet maar eens afgelopen zijn. Zij ziet het afschaffen van het stereotype van de knecht als beste oplossing hiervoor. Ze ziet deze aggressie echter niet alleen in dit debat terug, volgens haar verhardt het publieke debat in Nederland in het algemeen, bijvoorbeeld bij de asielzoekerskwestie.

Zwarte Piet zou echter niet van het ene op het andere moment moeten verdwijnen:

Zoiets moet niet van bovenaf worden opgelegd, door de politiek of het Sinterklaasjournaal, maar zich organisch in de samenleving ontwikkelen. Volgens mij is dat proces in gang gezet.

Dat er reeds veranderingen zijn doorgevoerd in het Sinterklaasfeest klopt: vorig jaar verschenen bijvoorbeeld al variaties op Piet, zoals gekleurde Pieten en witte Pieten. Ook dit jaar zouden de ‘nieuwe pieten’ niet ontbreken bij het feest.

Sinterklaas zal vandaag aankomen in het Drenthse Meppel. Ook dit jaar hebben tegenstanders van Zwarte Piet aangekondigd te zullen demonstreren langs de route.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Arno

  Ja hoor geef maar weer toe aan terreur en haal onze tradities maar onderuit. Wij zijn toch niets waard en moeten ons nergens mee kunnen onderscheiden.
  Dom wicht ! ga eens staan voor NEDERLAND en niet voor zich zielig voordoende allochtonen.
  Het is een kinderfeest en ons feest en niemand van erbuiten dient zich ermee te bemoeien hoe wij het vieren.

 2. OrangeBlancBlue

  Ik denk dat we maar een af moeten van Dieuwertje met haar domme linkse gebral.
  Zwarte Piet heet niet voor niets Zwarte Piet, dit is onze cultuur en ons feest en dat laten we niet zomaar kapot maken door een stelletje, door links gesteunde, allochtone medelanders. Als het ze niet bevalt kunnen ze toch gewoon terug naar hun thuisland?! Oh nee want dan hebben ze niet meer de uitkeringen van luilekkerland Nederland, dat houd ze vast tegen! Ben zo klaar met het linkse NPO bolwerk.

 3. Spleen

  Ik bepleit een Volkstribunaal voor die linkse rasvijandige Diewertje.
  Het Volk pikt het niet langer! Genoeg is genoeg. Als wij onze blanke superioriteit niet meer mogen uitdrukken met een zwartgesminkte negerknecht is het hek van de dam.

 4. Ad

  Dit is toch werkelijk ongelooflijk; dat we maar eens “af moeten van die rare blackface”. Dat iemand zo belangrijk voor het doorgeven van Nl. identiteit zich zo Amerikaans heeft laten hersenspoelen. Heeft ze geen Nederlandse ogen om mee te kijken misschien?

  Dadelijk vind ze ook nog dat we geen santa clausen nodig hebben, dat we kunnen volstaan met die ene, die met die prachtige coca cola reclame.

 5. Ikora

  Arnhemse meisjes, Bosse bollen, Friese duumkes, Zeeuwse babbelaars, Goudse stroopwafels, Belgisch bier, oranje prinsen, domme presentatrices – allemaal afschaffen!

 6. Impon de Rabilia

  Ik wil graag af van Dieuwertje Blok, en wel per direct. En of dat middels “een organisch proces” gaat of niet maakt me niet uit.

 7. H.Vaes

  Ik denk dat het tijd wordt dat Dieuwertje eens een goeie beurt krijgt van Zwarte Piet.
  Vol verwachting klopt haar hart.

  1. Spleen

   U draagt het hart op de goede plaats. LantR.fant: Diewertje moet worden opgeknoopt bij de Gevangenpoort. Het Volk is het zat en wenst het bloed van de linkse islamofiele landverraders te zien vloeien.
   We laten ons de knecht Zwarte Piet, het heldere symbool van de verhouding tussen het blanke en het zwarte ras, niet afpakken. Ook de overige oer-Hollandsche tradities moeten terug, zoals daar zijn het vierendelen, de heksenverbranding, het palingtrekken, het koekhappen en het dwergwerpen.

   Het Volk hunkert naar openbare terechtstellingen alsmede koek en zopie.

   1. Beukman

    Vergeet het wife swappen tijdens het Carnaval niet.

 8. LantR.fant

  We moeten maar eens af van die onnozele doos. Misschien functioneert ze beter als frikadellen inpakster in een snackfabriek.

  1. Spleen

   U draagt het hart op de goede plaats. LantR.fant: Diewertje moet worden opgeknoopt bij de Gevangenpoort. Het Volk is het zat en wenst het bloed van de linkse islamofiele landverraders te zien vloeien.
   We laten ons de knecht Zwarte Piet, het heldere symbool van de verhouding tussen het blanke en het zwarte ras, niet afpakken. Ook de overige oer-Hollandsche tradities moeten terug, zoals daar zijn het vierendelen, de heksenverbranding, het palingtrekken, het koekhappen en het dwergwerpen.

   Het Volk hunkert naar openbare terechtstellingen alsmede koek en zopie.

 9. Daniel

  Onze minister president Mark Rutte is voorstander van zwarte Piet. En Mark Rutte is ‘de baas’ van Nederland.
  Dus Dieuwertje blok is machtiger dan onze MP.
  Vroeguh vond ik Dieuwertje wel een mooi wijffie.
  Dieuwertje is de baas bij de PO, kan niet anders.

 10. Beukman

  Dieuwertje heeft helemaal gelijk, H. Vaes zijn seksuele frustratie hieronder is daar een illustratie van. Bovendien weet iedereen dat het toch wel gaat gebeuren vroeg of laat, de transformatie van Zwarte Piet. Aan een loszittende tand moet je niet wriemelen. Trek hem er in één keer uit. Het is zo on-Nederlands om star vast te houden aan nutteloze principes. De echte Nederlander met zijn handelsgeest is een opportunist, zet de tering naar de nering, past zich aan met zijn flexibele geest. De echte Nederlander zegt: “Soit. We gaan met onze tijd mee. We doen immers ook niet meer aan palingtrekken, en vrouwen hebben stemrecht gekregen.” De echte Nederlander wil af van Zwarte Piet, omdat hij weet dat radities veranderen, en dat dit ze juist levend houdt. Ook weet hij dat dit geruzie om de kleur van Piet de Kerstman én die trut van de VN die het waagde om Sinterklaas te verwarren met Kerstmis alleen maar in de kaart speelt.
  Echter geen Veegpiet want die is te herkenbaar. Liever Blauwe of Regenboogpieten.

  1. Terzo

   Palingtrekken, vertel eens Beukmannetje, heeft je baas je dit ingefluisterd om te brengen? Serviele lul die je bent.

   1. Beukman

    Ik ben eigen baas, mijn beste Scherzo, en palingtrekken was ooit een volksvermaak in mijn stad. Al geruime tijd afgeschaft. Ken uw woonplaats! Piet hoeft gelukkig niet te verdwijnen; hem een beetje aanpassen is al genoeg. Wij Amsterdammers hebben hierin een dikke vinger in de pap: Sint Nicolaas is onze patroonheilige, en in de Bijlmer wemelt het van de lieden die door geenstijl-onderkruipsels voor Zwarte Piet worden uitgemaakt.

    1. Terzo

     Veel plezier in dat open riool van je, maar op de meeste plekken in Nederland blijft Zwarte Piet gewoon zwart zoals altijd, serviele clown, wordt je nu niet misselijk van jezelf voor dat gekruip voor dat zwarte eis geteisem?

     1. Spleen

      U ziet het weer scherp, Terzo, het blanke ras is superieur en wanneer dat onder druk van linkse ethische principes gaat kruipen voor het zwarte geteisem (wellicht meent u dat het net zoals moslims ongedierte betreft) is het einde zoek.
      Wij zijn te oud, te bang dan wel te ziek om orde op zaken te stellen maar onze geest is helder en vastberaden: we behoren tot degenen binnen de generatie van Wederopbouw die zich niet lieten corrumperen door linkse landverraders die wauwelen over rechtsstaat en barmhartigheid. Wij wijzen vitale rechtse jongeren de weg: weg met de democratie en rechtsstaat, het is oorlog en onder leiding van onze Leider Geert maken we schoon schip in dit decadente land waar intellectuelen en cultuurrelativisten nog de dienst uitmaken. De macht is aan Het Volk en er gloort een mooie toekomst voor onze kinderen.

     2. Beukman

      Jij bent intelligent genoeg, Scherzo, om te weten dat over een paar jaar Zwarte Piet ook in de stadjes en dorpen van kleur veranderd zal zijn. Of vergis ik me in je intelligentie?
      #zwarte geteisem: ik ben niet bepaald een vriend van de bruine Quinsy Gario, maar zelfs hem beschouw ik als een toonbeeld van beschaving vergeleken met jou.
      Heb jij toevallig huwbare dochters? Die Quinsy is wat je noemt een ideale schoonzoon.

 11. Ruud562

  Het wordt hoogtijd voor er iemand opstaat en nu eens heel duidelijk maakt dat Zwarte Piet geen racist is of discrimineert! Want nu ook die Blok een duit in het zakje doet is de maat helemaal, helemaal vol! Nederland wil traditionele pieten; pietenbruin of pietenzwart! Geen halfzachte roetveegpieten of andere types! En die Blok, die kan maar beter opstappen bij dat Sinterklaasjournaal! Want wij willen een traditioneel feest!

 12. Wachteres

  t’ Is toch heerlijk, als je hier al jaren in Nederland woont, waarschijnlijk zelfs elk jaar het sinterklaasfeest hebt gevierd, als het niet thuis is dan wel op school, maar naar je gevoel te weinig persoonlijke aandacht hebt gekregen.

  Wat ga je dan doen? Jammeren over zwarte piet, dat hij racistisch is en zo. God allemachtig ….. en opeens is die aandacht er.

  Want natuurlijk zijn er in Nederland altijd wel mensen – vanzelfsprekend uit de linkse hoek – die jou ‘zielug’ vinden en wel wat zien in je standpunt.

  In plaats dat ze zeggen dat je je kop moet houden met je gezeur – zwarte piet in verband brengen met discriminatie is BELACHELIJK, dat weet elk kind – stoken ze het vuurtje van de zieligheidscultuur op.

  Heerlijk ….. hebben ze weer iets of iemand om medelijden mee te hebben. Dat geeft je zo’n goed gevoel.

  Wat de goedmenschen niet willen begrijpen is dat zij degenen zijn die onze cultuur in de uitverkoop doen. Dat zijn namelijk dezelfden die zeggen dat we het niet meer over de kerstmarkt moeten hebben – dat is zo kwetsend voor andere gelovigen – lees: de moslims! – maar over een midwinternacht. Of dat er geen kruisje meer op de mijter van sinterklaas mag komen, enz enz. enz.

  En dat ze al jaaaren een fijn kinderfeest verpesten, zal hun een ROTZORG zijn.

  Gelukkig zijn er buiten Amsterdam, Den Haag en Utrecht nog meer dan voldoende gezond denkende mensen, die niet aangestoken zijn door het blanke schuldbewuste multicultivirus en die gewoon doorgaan zoals we dat al eeuwen doen, met vreugde het feit vieren dat we een geweldige cultuur hebben, die we in ere moeten houden.

  Ik kwam in een zaak waar ik vaak mijn kleding koop en ik wist dat de eigenaar in het stadsbestuur zat. Jullie organiseren het sinterklaasfeest, komt het probleem ‘zwarte piet’ ook ter sprake?

  Hij keek mij verbaasd aan: ‘Nou nee, we doen wat we altijd doen, een fijn feest voor de kinderen organiseren” zei hij. En zo hoort het!

  Er werd in Almere aan een zwarte vrouw gevraagd wat zij dacht van mensen die kritiek hebben op zwarte piet: “Dat zijn zeurpieten” was haar reactie. Een zwarte man zei dat hij ruzie zou krijgen met zijn kinderen, als hij op de een of andere manier tegen het sinterklaasfeest zou zijn.

  En net als altijd komt er geweld op tafel als de (s)linksjes hun zin niet krijgen.

  De rest van Nederland – behalve wat linkse malloten – blijft doen wat we altijd hebben gedaan, het sinterklaasfeest op onze manier vieren.

  En wie het niet aanstaat kan rustig vertrekken.

 13. Wachteres

  En Beukie, die tand zit niet los. Maf links wil dat wij al onze gezonde tanden laten trekken, omdat zij vindt dat wij een kunstgebit nodig hebben, liefst één die ons niet past.

 14. Ruud562

  Wat doet die Blok al jaren in het Sinterklaasjournaal als ze er totaal niet achter kan staan van wat ze presenteert? Een achterbakse hypocriete muts dus enne geld stinkt niet ….

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.