shutterstock 1234028041

Dieuwertje Blok: "maar eens af" van Zwarte Piet

Geen categorienov 14 2015, 10:00
Volgens Dieuwertje Blok mag Zwarte Piet best verdwijnen.
De presentatrice van het Sinterklaasjournaal, Dieuwertje Blok, heeft zich uitgesproken over de vraag wat er met Zwarte Piet moet gebeuren. Haar antwoord? Hij mag wat haar betreft "verdwijnen".
Dat heeft ze in een interview gezegd. Volgens haar heeft de jarenlange discussie over de traditionele hulp van Sinterklaas haar mening veranderd:

De Pietendiscussie heeft mij de ogen wel geopend. Zelf heb ik Zwarte Piet nooit geassocieerd met donkere mensen, voor mij was hij een volkomen op zichzelf staande figuur, maar dat zegt niets over wat andere mensen hierbij voelen.

Het Sinterklaasfeest zou niet staan of vallen bij de aanwezigheid van een zwarte, blanke of gekleurde Piet. Toch zouden we maar eens "van die rare blackface" afmoeten. De dicussie rondom Piet is de laatste jaren wel te aggresief gevoerd volgens haar, en dat moet maar eens afgelopen zijn. Zij ziet het afschaffen van het stereotype van de knecht als beste oplossing hiervoor. Ze ziet deze aggressie echter niet alleen in dit debat terug, volgens haar verhardt het publieke debat in Nederland in het algemeen, bijvoorbeeld bij de asielzoekerskwestie.
Zwarte Piet zou echter niet van het ene op het andere moment moeten verdwijnen:

Zoiets moet niet van bovenaf worden opgelegd, door de politiek of het Sinterklaasjournaal, maar zich organisch in de samenleving ontwikkelen. Volgens mij is dat proces in gang gezet.

Dat er reeds veranderingen zijn doorgevoerd in het Sinterklaasfeest klopt: vorig jaar verschenen bijvoorbeeld al variaties op Piet, zoals gekleurde Pieten en witte Pieten. Ook dit jaar zouden de 'nieuwe pieten' niet ontbreken bij het feest.
Sinterklaas zal vandaag aankomen in het Drenthse Meppel. Ook dit jaar hebben tegenstanders van Zwarte Piet aangekondigd te zullen demonstreren langs de route.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten