Donald Trump breekt door barriere van 40 procent onder Republikeinen

Hoewel hij volgens experts een buitengewoon slechte week had – met een zogenaamd ‘zwak optreden’ tijdens Saturday Night Live en een saai optreden tijdens het Republikeinse debat – gaat het nog altijd geweldig met Donald Trump in de peilingen.

Sterker nog, de miljardair staat er beter voor dan ooit.

Volgens een recente peiling onder waarschijnlijke Republikeinse kiezers (tijdens de voorverkiezingen, die bepalen wie de Republikeinse presidentskandidaat wordt) kan Trump tegenwoordig namelijk rekenen op 42% steun. Dat aantal hebben we nog niet gezien, van geen enkele kandidaat. En dat terwijl alle commentators hadden verwacht dat zijn campagne onderhand in elkaar zou storten.

Dat blijkt voorlopig dus allerminst het geval te zijn. In plaats van in elkaar te storten wordt Trump alleen maar populairder.

Wel moet worden opgemerkt dat dit onderzoek gedaan werd voor hij onlangs harde uitspraken deed over Ben Carson, de Afro-Amerikaanse neurochirurg die zijn belangrijkste rivaal is als “outsider” kandidaat. Enkele dagen geleden haalde Trump hard uit naar zijn tegenstrever die volgens sommige peilingen aan de leiding gaat in Iowa, de staat waar de eerste voorverkiezing gehouden wordt. Iowa-Republikeinen staan bekend als behoorlijk religieus. Net als Carson. Daarom is het niet vreemd dat hij het daar bijzonder goed doet.

Trump liet weten dat ongelooflijk te vinden. Carson komt namelijk uit een arm gezin en een arme buurt. Tijdens zijn jeugdjaren had hij gewelddadige impulsen. Toen hij ouder werd – en religieus – veranderde dat, maar Trump zegt dat niets van te geloven. “Hij was pathologisch,” zei Trump, waarna hij de beste neurochirurg van Amerika met een kindermisbruiker vergeleek.

De vraag is nu of deze aanvallen een negatieve impact hebben op Trumps kansen om Iowa te winnen, en misschien zelfs op de landelijke peilingen. Als gezegd werd deze peiling gehouden vóór zijn recente uitspraken. In theorie kan het dus zo zijn dat hij weer flink aan steun heeft moeten inboeten.

Toch is dat niet automatisch het geval. Trump lijkt namelijk bijna onaantastbaar te zijn. Hij kan dingen zeggen die geen enkele andere kandidaat kan zeggen; sterker nog, je krijgt soms de indruk dat hij alleen maar populairder wordt als hij harder en scherper uit de bocht vliegt. Voor veel experts is dat absoluut onverklaarbaar: hij gedraagt zich immers op een manier waarop een kandidaat zich volgens de oude kennis absoluut niet zou moeten gedragen.

Maar misschien is die ‘zwakte’ juist zijn grote kracht. Republikeinse kiezers hebben in grote meerderheid weinig fiducie in carriere-politici; mensen met een lange achtergrond in de politiek. Ze kijken nu meer dan ooit naar een outsider, naar iemand die niet politiekcorrect is en die zegt waar het op staat.

Daar komt bij dat Trump al jarenlang een bekende tv-persoonlijkheid is in Amerika. In Nederland kennen we hem eerst en vooral omdat hij een buitengewoon succesvolle en rijke zakenman is, maar in Amerika kent men hem ook al meer dan tien jaar als presentator van The Apprentice, één van de populairste tv-shows in dat land. Daar komt bij dat hij ook al jarenlang wekelijks mag langskomen bij grote en populaire tv-programma’s waarin het nieuws besproken wordt.

De impact van tv op de moderne cultuur en de gedachten van kiezers mag niet onderschat worden. Tientallen miljoenen Amerikanen hebben Trump wekelijks gezien en zijn ervan overtuigd dat ze hem ‘kennen’ – én dat hij hen begrijpt. Dit is een ongelooflijk groot voordeel, zeker omdat geen enkele andere kandidaat zo’n impact op de Amerikaanse cultuur – en dan zeker op de conservatieve subcultuur – heeft.

Langzamerhand moeten we er dus ernstig rekening mee houden dat Trump weleens de absolute topfavoriet kon zijn voor de Republikeinse presidentsnominatie en die strijd nog werkelijk kan winnen ook.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. toetssteen

  Wat een bezopen analyse t.a.v. de kiesgerechtigden in The States. Deze mensen gebruiken het internet waar het voor bedoeld is en zetten daarna de zaken op een rijtje om hun mening vorm te geven. Ze prikken dwars door een woud aan leugens heen. Daarnaast hebben ze meer dan genoeg van al die oorlogen die dood en verderf zaaien en bovendien hopen jonge levens kosten, zowel in het leger (niet in de laatste plaats door zelfmoord) als ook in de brandhaarden onder de lokale bevolking.
  Ik vernam ook behoorlijk gemor in het leger, vaak aangemoedigd door veteranen die het wel gehad hebben met de agressie.

  Nee, ik denk dat de burger (althans de meesten) heel goed weten waarom ze voor Trump gaan.

  1. Spleen

   Trump is een dappere patriot die de lessen van Vietnam, Irak en Afghanistan geleerd heeft. Die oorlogen met ‘boots on the ground’ werden door de V.S. allemaal verloren en brachten de wereld van de regen in de stortbui maar Trump weet hoe dat komt: er waren te weinig boots on the ground! Dat zal hij zeker rechtzetten als hij president van de V.S. wordt: het driedubbele aantal boots on the ground in Irak, Afghanistan, Syrië en welk land dat het ook waagt te happen tegen de baas. Ik verheug me ook op de bombardementen op Iran (die schijten ook bagger als hij president wordt) en de definitieve uitroeiing van het Palestijnse volk: wie aan Israel komt, komt aan Trump!

   Een echte leider!

   1. toetssteen

    @Spleen
    Huh? Is het nagerecht u wat zwaar gevallen? Of……, u weet niet waar Trump voor staat. Zo te lezen het laatste.

 2. toetssteen

  @Michael

  http://humanevents.com/2015/11/12/rand-paul-and-donald-trump-won-the-fox-business-debate-on-foreign-policy/

  De mensen zijn niet raar, noch slecht geïnformeerd.

  @Spleen
  Ook a.u.b. even lezen, dan weet u wat ik bedoel en waar u de plank weer eens missloeg.

  1. Spleen

   Dat zijn pas powerful conservative voices, beste Toetsteen. U wist de bron te vinden die aansluit bij onze standpunten en het internet biedt bij die opkomende behoefte voor elk wat wils.
   U toont zich een echte intellectueel die nochtans met beide voeten op de grond staat door Trump te begeren en ook nog te verwachten als toekomstige president van de verenigde Staten. U staat in die vermetele begeerte niet alleen op dit blog en alleen daaruit blijkt al dat u het volledig bij het juiste eind hebt. Mocht uw verlangen onverhoopt niet uitkomen dan acht ik u voluit in staat op bekwame wijze de linkse media en het daardoor misleide kiezersvolk als verklaring op te voeren. Zo vermijden wij cognitieve dissonantie en bewaren we de rechts-conservatieve zielenrust. U bent een heuse kanjer!

   1. toetssteen

    @Spleen
    Neem uw glaasje warme melk en ga naar bed nitwit.

    1. Spleen

     U bent academisch gevormd en erudiet, beste Toetssteen, dus u heeft makkelijk praten. Verval echter niet in de neiging der intellectuelen de lager opgeleide en gevormde medemens lager te achten. Daarmee, ik wees u er al eerder op, verwijdert u zich van Het Volk en dat heeft, dat weet u ook, altijd gelijk.

 3. Nicky

  Eindelijk ook eens goed nieuws. Dit soort mánnen hebben wij ook nodig in Europa. Er zijn er een paar, en daar is onze hoop op voor herstel

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.