Explosie Breda vermoedelijk bomaanslag

De politie vermoedt dat de explosie van woensdagavond een bomaanslag was, en geen ongeluk.

Gisteravond om 22:35 raakte een 63-jarige man zwaargewond aan armen en benen, nadat zich een explosie had voorgedaan op het Thorbeckeplein in Breda. Volgens een getuige was de man er zeer slecht aan toe. De man is door een traumateam naar het ziekenhuis gebracht. Het is onbekend hoe zijn toestand nu is.

Een woordvoerder van de politie heeft wel bekend gemaakt dat de man een bekende van justitie is. Er zijn geruchten dat de man lid zou zijn van motorclub Satudarah. Het afgelopen jaar zijn er meerdere aanslagen gepleegd op leden van verschillende motorclubs. Ook in sommige van deze zaken zouden explosieven gebruikt zijn. De politiewoordvoerder wilde echter niet reageren op deze geruchten. Het slachtoffer zou volgens hem nog niet zijn ondervraagd:

Zijn medische zorg heeft de hoogste prioriteit. (…) Om die reden hebben wij de man nog niet kunnen spreken.

Wel is bekend gemaakt dat uit het onderzoek tot nu toe is gebleken dat er “zeer ernstig” rekening moet worden gehouden met een bomaanslag. Een zwaar explosief lijkt op dit moment het meest waarschijnlijke wapen. Verder onderzoek moet uitwijzen of deze vermoedens kloppen, en hoe dit alles heeft kunnen gebeuren.

Verschillende huizen raakten beschadigd bij de explosie. Zo sneuvelden er meerdere ruiten. Ook raakten er enkele auto’s beschadigd. Bewoners van de getroffen panden hebben hun woningen tijdelijk moeten verlaten, zodat de politie daar onderzoek kan doen. Zij hebben onderdak gevonden bij familie of vrienden. Het is nog niet bekend wanneer de betreffende bewoners weer terug naar huis kunnen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

 1. Daniel

  Nu zijn er bommen gevonden in het huis waarvoor de bomaanslag plaatsvond.

  ‘De man die woensdag zwaargewond raakte bij een bomaanslag in Breda is een bekende van de politie. Chris van Esch (63) was eerder betrokken bij een steekpartij en een bedreiging en heeft een fors strafblad.

  Dat blijkt uit onderzoek van deze krant. Van Esch moest in 2000 naar de rechter omdat hij zijn buurman met een schroevendraaier neer had gestoken. Het slachtoffer raakte gewond aan zijn lies en moest worden opgenomen in het ziekenhuis.

  Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat Van Esch een fors strafblad heeft waar geweldsdelicten op staan. Zo bedreigde hij In 1999 een stadgenoot met een vuurwapen. Van Esch heeft eerder in de gevangenis gezeten.

  In een woning aan het Thorbeckeplein in Breda zijn donderdag explosieven aangetroffen. Eerder ontplofte een auto op het plein. De 63-jarige Van Esch raakte hierdoor zwaargewond. De politie meldt dat twaalf omliggende woningen zijn ontruimd.’

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.