Holocaustoverlevenden tonen hun enorme levenskracht in speciale missverkiezing

Een steuntje in de rug voor overlevenden.

Een zeer bijzondere wedstrijd in Israël. Gisteren werd in de havenstad Haifa de missverkiezing voor holocaustoverlevenden georganiseerd. Twaalf vrouwelijke overlevenden maakten in hun mooiste jurken en make-up een buiging voor de jury, en vertelden op het podium hun eigen verhaal. De 83-jarige Rita Berkowitz werd aan het einde van de avond gekroond tot Miss Holocaustoverlevende 2015.

De Tweede Wereldoorlog is inmiddels al 70 jaar geleden, maar voor sommige mensen is de oorlog nooit voorbij. In Israël wonen nog steeds zo’n 200.000 mensen die de Holocaust persoonlijk hebben meegemaakt. Sinds drie jaar wordt voor hen een speciale missverkiezing georganiseerd. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar voor veel overlevenden is het fantastisch. Maar al te vaak worden ze gezien als zielige rolstoelbejaarden, terwijl veel van hen juist vol levenskracht zijn.

Screen Shot 2015-11-25 at 19.31.09

De organisators van de bijzondere avond willen die boodschap meegeven aan de Israëlische samenleving en aan de wereld. Organisator Jurgen Buhler vertelt:

Veel van de deelnemers waren kinderen, tieners of jongvolwassenen tijdens de Holocaust. Ze zaten in ghetto’s of concentratiekampen. Deze avond geeft ze iets terug dat ze nooit hebben kunnen ervaren. Als je naar de gezichten van de holocaustoverlevenden kijkt en hun vreugde en blijdschap ziet, zie je dat het een avond is die hun wonden een beetje geneest.

Dit jaar werd de verkiezing voor de derde keer georganiseerd. De deelnemers kijken er elk jaar weer naar uit, en ook volgend jaar zal het evenement zeker plaatsvinden. Toch is er ook kritiek: sommige mensen vinden de missverkiezing respectloos naar de nagedachtenis van de Tweede Wereldoorlog.

Journaliste Lihi Lapid, die in de jury zat, was vooral onder de indruk van de enorme levenskracht van de dames:

Ik denk dat ik ze heb gekozen voor hun wil om te leven, hun energie. Ze waren zo gelukkig om daar op het podium te staan en hun verhaal te doen. Elke deelneemster noemde het feit dat ze hier zijn omdat ze willen dat wij de Holocaust herdenken, en erover spreken en nooit vergeten wat er is gebeurd. Het raakte me enorm dat ons willen laten begrijpen dat we het leven moeten vieren.

Het leven extra waarderen, juist vanwege de verschrikkelijke gebeurtenissen van de Holocaust. Dat was ook de boodschap van winnares Rita Berkowitz, die geboren werd in Roemenië. De oorlog begon toen ze zeven jaar oud was. Na de gruwelen van de oorlog emigreerde ze in 1951 naar Israël. Inmiddels heeft ze een dochter, zes kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.