Kunnen sommige mensen in je omgeving bepaalde gassen soms niet binnenhouden? Dit is waarom je ze misschien toch dankbaar moet zijn

Het is een geur die slecht voor je humeur is, maar misschien des te beter voor je gezondheid.

Misschien komt het van je partner. Of een goede vriend, of die collega waar je elke dag mee opgescheept zit. Of misschien wel van die man die toevallig naast je in de trein zit vanmiddag. Een scheet, een windje, het maakt niet uit hoe je het noemt of wat de bron is: als we het ruiken, worden we er allemaal niet al te vrolijk van.

Recentelijk heeft onderzoek echter uitgewezen dat die portie ongewenst methaangas misschien wel een zegen voor je gezondheid is. Je leest het goed: de eetlustverwoestende gassen van een ander kunnen je misschien wel beschermen tegen nog verwoestendere ziektes. Ze zouden namelijk helpen bij het voorkomen van steeds vaker voorkomende ziektes als kanker en dementie.

De wetenschappelijke verklaring die de onderzoekers voor dit wonderbaarlijke fenomeen gaven luidt als volgt:

We hebben dit natuurlijke proces benut om een mengsel genaamd AP39 te maken. Dit mengsel stuurt langzaam zeer kleine hoeveelheden van dit gas naar de mitochondria. Onze resultaten tonen aan dat wanneer aangevallen cellen behandeld worden met AP39, de mitochondria beschermd worden, met als gevolg dat de cellen blijven leven.

Met andere woorden: cellen die door bijvoorbeeld kanker zouden muteren, proberen zich te beschermen door zelf gassen aan te maken. Het idee is om deze cellen te voorzien van een extra portie gas, zodat deze zich beter kunnen beschermen tegen oorzaken van deze dodelijke ziektes.

Het is vooralsnog onduidelijk hoe sterk het effect van geïnhaleerde gassen nu precies is op onze kansen dit soort ziektes te bevechten. Ook is het nog niet duidelijk of ze misschien ook kunnen helpen tegen andere ziektes. Maar mocht iemand in het vervolg zijn dagelijkse portie gas met jou delen, dan kun je dit vanaf nu onder de ‘moeders-wijze-raad-categorie’ scharen: “het is niet lekker, maar wel gezond voor je!”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.