Socialistische machtsgreep ontwricht Portugal

Een verbond van socialistische en communistische partijen heeft de Portugese regering doen vallen.

De centrumrechtse regering van Portugal is gevallen, iets meer dan een week nadat zij aan haar termijn was begonnen. De val was niet onverwacht: al sinds de parlementsverkiezingen van 4 oktober heerste er een instabiele politieke toestand in het land.

Er komt hiermee een einde aan de regeerperiode van premier Passos Coelho. Deze liberaal van de PSD (Sociaal-Democratische Partij, een naam die niet geheel strookt met haar ideologie) stond sinds 2011 aan het hoofd van een rechtse coalitie. Hij volgde in dat jaar de socialist José Sócrates op, tegen wie op dit moment een aanklacht loopt voor onder andere corruptie en witwassen. Het was tijdens de regering van Sócrates dat Portugal financiële hulp moest aanvragen bij de Europese Unie, in navolging van landen als Griekenland en Ierland.

De rechtse regering besloot na de verkiezingsoverwinning van 2011 het roer om te gooien: grote investeringen, onder andere in honderden kilometers snelweg, moesten plaatsmaken voor stevige bezuinigingen. Deze hebben geleid tot een sterke afname van het begrotingstekort en de staatsschuld, maar verlaagden ook de levensstandaard van bijvoorbeeld gepensioneerden. Hoewel de bezuinigingen soms hard aankwamen bij de bevolking zijn grote, soms gewelddadige demonstraties zoals in Griekenland uitgebleven. De redenering van de regering was dat, hoewel de maatregelen op korte termijn pijnlijk konden zijn, ze op de langere termijn groei zouden brengen. Dit kon toch steun vinden bij de meeste Portugezen. De oppositie, geleid door de centrum-linkse PS (Socialistische Partij), maakte zich echter jarenlang hard voor het afbreken van de bezuinigingspolitiek, wat tot voor kort geen succes had.

Dit alles is echter veranderd met de verkiezingen van 4 oktober. De twee partijen die tot voor kort de regering vormden, de PSD en de CDS, gingen voor deze verkiezingen een lijstverband aan. Dit verband wist met 39% van de stemmen wederom de meeste zetels binnen te halen, maar niet genoeg voor een meerderheid in het parlement. Hoewel dit niet de gewenste uitslag voor rechts was, werd het verband toch gezien als de winnaar van de verkiezingen. De socialisten toonden zich verslagen, en er werd vanuit gegaan dat zij hun gedoogsteun aan een rechtse minderheidsregering zouden geven.

De gesprekken tussen links en rechts liepen echter al snel vast, waarna de socialistische partij besloot zich hieruit terug te trekken. Zij besloten zelf een regeringsakkoord op te stellen met de twee andere linkse partijen: de communistische PCP en de aan het Griekse Syriza-verwante BE. De Portugese president Cavaco Silva besloot hierin niet mee te gaan, en benoemde de rechtse Passos Coelho alsnog tot premier. Zijn argumenten hiervoor waren dat in de geschiedenis van de Portugese democratie de grootste partij altijd de regering had mogen vormen, en dat het land nu geen behoefte heeft aan een regering met partijen die niet alleen tegen bezuiningen, maar ook tegen de EU en de NATO zijn. Hij vroeg de socialisten alsnog hun steun te geven aan de bestaande regering.

Vanuit de linkse partijen klonk echter veel kritiek op het besluit van de president, en er werd besloten om in een motie van wantrouwen de minderheidsregering op het eerst mogelijke moment weg te stemmen, opdat links alsnog een regering kan vormen. Dat is gisteravond gebeurd: om 18:00 werd de motie met een meerderheid van 123 stemmen tegen 107 aangenomen. Het einde van de regering Passos Coelho is daarmee een feit. Het is nu vooral wachten op het besluit van de president, die in Portugal een cruciale rol speelt bij de kabinetsformaties: zal hij deze keer wel een socialistisch verbond accepteren?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Svetlana

  Prima ontwikkeling!

 2. Wachteres

  “The world is a dangerous place to live; not because of the people who are evil, but because of the people who don’t do anything about it”.

  Albert Einstein

  “De wereld is een gevaarlijke plek om te wonen. Niet vanwege diegenen die kwaad doen, maar vanwege diegenen die de andere kant uitkijken en niets doen.”

  O WEE, ALS LINKS AAN DE MACHT KOMT!

  1. Daniel

   Beste Wachteres, Einstein was een groot geleerde, echter hij was ook een beetje links.

   -Ook na de Tweede Wereldoorlog bleef Einstein tegenstander van de wapenwedloop en voorstander van een wereldregering met zeggenschap over alle kernwapens. Toen de verhouding tussen de eerdere bondgenoten de VS en de USSR verkilde, schreef Einstein “Ik weet niet hoe de Derde Wereldoorlog zal worden uitgevochten, maar ik weet nu al wat voor wapens ze in de Vierde zullen gebruiken: stenen!”. In het artikel “Why Socialism?” (Waarom Socialisme?) uit 1949 in de Monthly Review. schreef Einstein dat de chaotische kapitalistische samenleving een bron van kwaad was die overwonnen moest worden: een roofzuchtige fase in de ontwikkeling van de mens.
   Met Albert Schweitzer en Bertrand Russell riep Einstein op kernproeven te staken en af te zien van kernwapens. Vlak voor zijn dood ondertekende hij nog het Russell–Einstein Manifest, dat leidde tot de Pugwash Conferences on Science and World Affairs over ontwapening en vreedzame internationale conflictoplossing.-

   Het is zo verdomde moeilijk om een discussie werkelijk te voeren (maatschappij breed) als we links of rechts totaal afschrijven als ware slechteriken.
   Wachteres u geeft vaak voorbeelden van belangwekkende onderwerpen, alleen uw haat tegen links maakt voortgang in een discussie onmogelijk.
   Andere opvattingen betekent niet dat de ander een monster is.

   1. Wachteres

    @Daniel, Tot nu toe is het links dat geen discussie heeft willen voeren en nog niet wil voeren.

    Je hoeft maar te lezen hoe Wilders en de PVV worden weggezet, dan weet je genoeg.

    Het is onmogelijk om een discussie aan te gaan met mensen die menen het gelijk aan hun kant te hebben en in hun opvattingen superieur te zijn aan andersdenkenden.

    Zelfs als ze hun land naar de verdommenis jagen – zie Zweden – dan zal dat hun niet op andere gedachten brengen.

    Zulke arrogante nitwits kun je alleen maar bestrijden.

    En om je een beetje te troosten; je wilt niet weten hoe lang ik PVDA heb gestemd.

    En ja, mensen die weigeren de consequenties van hun daden onder ogen te zien, ook al pakken die desastreus uit voor een heel werelddeel, noem ik ‘slechterikken’, om jouw woorden te gebruiken.

    Hoe moet ik in discussie gaan met mensen die mij bij voorbaat racist, fascist of nazi noemen?

    Mijn reacties hebben niets met haat te maken, meer met ‘de tijd dringt, want anders is het te laat’.

    1. Nog1

     @ Wachteres

     Wilders weigert anders ook iedere debatuitnodiging van links. Dus deze onwil (angst?) zie je bij beide kanten.

     1. Wachteres

      Debatten zijn er niet meer op de Nederlandse TV.

      Er is geen respect voor een andere mening. Dan wordt Peter RRRR de Vries uitgenodigd, die andersdenkenden alleen maar schoffeert en hen zelfs niet de kans geeft uit te praten.

      Daar wordt hij dik voor betaald.

 3. toetssteen

  Ah, het leven op andermans geld kan weer beginnen. Stuur de rekening maar vast, leggen we die op die van de Grieken.
  Hoe heet dat ook weer geld uitgeven dat je niet hebt?

 4. Wachteres

  http://opiniez.com/2015/11/11/een-aanklacht-tegen-doorgeslagen-tolerantie/

  Een aanklacht tegen doorgeslagen tolerantie

  Nederlanders is altijd ingeprent dat “wij” Nederlanders een tolerant volk zijn. Het probleem doet zich nu voor dat die tolerantie is doorgeslagen. De indoctrinatie van deze doorgeslagen versie van tolerantie is een dusdanig eigen leven gaan leiden, dat iedere ander denkbeeld wordt weggezet als -minimaal- intolerant.

  De doorgeslagen vorm van tolerantie (in mijn ogen gewoon eigenpijperij) is niets anders dan een dwangbuis van politiekcorrecte denkbeelden die worden ingezet om de Nederlandse bevolking op het policor spoor te houden. Ook al leidt die tolerantie tot de ondergang van eigen cultuur en eigen nationaliteit.

  Het is dan ook hoog tijd om intolerant tegen tolerantie te worden. Waarom moeten Nederlanders tolerant zijn tegen denkbeelden die juist de tolerantie om zeep willen helpen? Tolerantie is de bijl aan de wortel van onze beschaving, ik zeg het u.

  1. Nog1

   @ Wachteres

   Eh…wat heeft dit met het onderwerp te maken?

   1. Wachteres

    @Nog1 Doorgeslagen tolerantie …. hoort bij links ……. links neemt de macht over in Portugal ….. slecht zaak …… vrijheid geldt ook voor Portugal …. weg links.

 5. Nog1

  Wat een onzinstuk. De regering heeft de verkiezingen gewoon verloren; men had een meerderheid en na de verkiezingen had men deze niet meer; van 122 zetels (van de 230) heeft men er 100 over.

  Dat de president vervolgens een minderheid wilde laten regeren is volgens hemzelf onder druk van de EU gebeurd. Die zouden de verkiezingsuitslag als ongewenst beschouwen. De president heeft deze bewering overigens niet hard gemaakt, maar dit terzijde.

  Natuurlijk viel deze minderheidsregering meteen. Portugal is tenslotte een democratie.

 6. Wachteres

  https://ejbron.wordpress.com/2015/11/13/vn-prognoses-zweden-zal-in-2030-een-derde-wereldland-zijn/

  Naar inschatting van de Verenigde Naties zal Zweden tot 2030 een Derde Wereldland worden. Reden voor het snelle verval van de HDI (Human Development Index) is o.a. een achteruitgang van de welvaart. Stond het Scandinavische land in 2010 nog op de 15e plaats op de wereldranglijst, in 2015 zal het nog slechts op de 25e plaats staan en in 2030 zelfs afzakken naar de 45e plaats.

  Verder leeft een steeds groter deel van de bevolking van sociale uitkeringen en ook de prestaties van de Zweedse scholen verbleken bij die in hun buurlanden. Landen zoals Cuba, Mexico en Bulgarije zullen volgens de VN tot 2030 Zweden ontwikkelingstechnisch hebben ingehaald.

  Tja, en hetzelfde zal met de andere Europese landen gebeuren als wij ons niet razendsnel losmaken van de linkse waanzinnige EU.

  Heel Europa over een paar decennia teruggevallen naar het niveau van derde wereldlanden, is dat wat wij willen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.