Terroristen die Russisch vliegtuig neerhaalden spraken Engels met Brits accent

Britse inlichtingenexperts geloven dat Britse extremisten verantwoordelijk zijn voor de aanslag op een Russisch vliegtuig dat boven de Sinaï in Egypte vloog.

De extremisten in kwestie werden afgeluisterd terwijl ze een feestje vierde toen het Russische vliegtuig – met 224 mensen aan boord – in stukken uit de lucht kwam vallen. Hun accenten maakten duidelijk dat de terroristen afkomstig waren uit Birmingham en Londen.

Volgens de experts zijn de extremisten in kwestie getraind in het bouwen van bommen. De kans is dan ook groot dat ze mee hebben gewerkt aan de bom die het vliegtuig uiteindelijk deed exploderen.

Dat is natuurlijk vreselijk, maar het verhaal wordt nog erger. Volgens bronnen bij de Britse inlichtingendiensten is het succes van de aanslag namelijk behoorlijk motiverend geweest voor de extremisten in kwestie. Zij hebben nu wellicht plannen om vergelijkbare aanslagen te plegen, maar dan bij Britse vliegvelden.

De Britse krant Express legt uit:

GCHQ, the Government’s secret listening centre, picked up “chatter” from extremist groups in Egypt immediately after the Russian plane came down.

The regional accents suggest “a definite and strong link” between British extremists and the attack, according to intelligence sources. “Jihadis in the Sinai area of Egypt could be heard celebrating,” one source said yesterday.

De inlichtingenbron gaat verder:

“Uit analyse blijkt dat sommige accenten duidelijk maken dat enkele van de verantwoordelijke extremisten uit Birmingham en Londen kwamen. We weten dat er Britse jihadisten zijn die voor ISIS vechten in Egypte. Ze zijn getraind in Syrië en zijn nu geharde terroristen. Sommige van hen hebben een achtergrond in elektronica en zijn in staat om bommen te maken. De afgelopen tijd hebben ze geëxperimenteerd met verschillende soorten bommen, van verschillende formaten, maar niets gaf ons de indruk dat ze van plan waren om een vliegtuig neer te halen.”

Chris Hobbs, die in het verleden voor de Britse inlichtingendiensten werkte, zegt dat veel van dit soort Britse jihadisten de afgelopen maanden stiekem zijn teruggekeerd in Groot-Brittannië. Hoewel het van het grootste belang is dat de autoriteiten hen in de gaten houden gebeurt dat niet – niet in de laatste plaats omdat de autoriteiten gewoon niet weten waar ze precies zijn.

“We maken ons steeds meer zorgen dat ze binnenkort eenzelfde strategie gebruiken om een vliegtuig neer te halen boven Groot-Brittannië,” zegt hij. “De bescherming van onze vliegvelden is erg goed, maar het is nooit 100% veilig – dat is onmogelijk.”

Opvallend genoeg wil de Britse regering juist bezuinigen op dit soort beveiliging. Hobb is het daar niet mee eens. “We zijn het enige land ter wereld dat bedreigd wordt door terroristen en vervolgens bezuinigt op contra-terrorisme,” zegt hij. Hij wil dan ook dat de Britse regering meer, niet minder investeert in dit contra-terrorisme in het algemeen, en zeker wat betreft de beveiliging van vliegvelden en ook havens.

Wat voor Groot-Brittannië geldt, geldt ook voor Egypte. Zoals onze eigen Paul van der Bas vanmorgen berichtte laat de veiligheid op Egyptische luchthavens nogal te wensen over. Hij schreef daar het volgende over:

De scanapparatuur zou verouderd zijn, en het luchthavenpersoneel omkoopbaar. Of dit de manier is waarop mogelijk een bom het Metrojet-toestel is ingesmokkeld, is nog niet duidelijk.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. toetssteen

  Yep n dan dit even meenemen:

  http://www.destillewaarheid.nl/2015/10/06/enorme-propaganda-oorlog-aan-de-gang/

  En dan kritisch zijn t.a.v. elke berichtgeving.
  Lees de burger, hoog/laag/ rijk/arm maakt gebruik van het internet, maar men wordt media kritischer, dus het zal me niet verbazen als deze kritiek nog wijder getrokken zal moeten worden.
  Joop.nl is de afgelopen tijd al zo vaak door de mand gevallen dat Geen Stijl niet eens meer moeite hoeft te doen. Omgekeerd klinkt het iel gejammer: verbied Geen Stijl, sluit PVV’ers op en dat vervolgens democratie noemen.
  Referenda? De burger (die steeds hoger is opgeleid) heeft geen besef! Nee dan bepaalde politici…..

  1. JanKorneeldeWit

   Ja Toets, een heel verhelderend artikel. Het is ook tenenkrommend om alle desinformatie bijna in de vorm van dwangvoeding door de strot gedrukt te krijgen. Het is mij als ‘gast’ in Nederland wel overduidelijk; men is hier volkomen gehersenspoeld en murw gebeukt door de zogenaamde ‘genuanceerde’ mainstreammedia. Ook in mijn eigen kringen hoor ik de grootst mogelijke onzin en agitprop, het wordt gewoonweg klakkeloos opgevroten en doorgegeven, echt ongelofelijk! Ik vermoedde een kleine 20 jaar geleden al dat we op een ‘road to nowhere’ terecht aan het komen waren toen ons de transferunie in de maag gesplitst werd en er heil en halleluya geroepen werd over de mulculturele samenleving. Alles is begonnen met bewuste propaganda en het demoniseren van iedereen met een afwijkende mening. Alle neuzen moesten de zelfde kant op anders kreeg je vanzelf klappen. Deze klappen kwamen dan ook zonder uitzondering altijd van links en voelden ook altijd uiterst politiek correct en erfschuldbewust aan.

   1. toetssteen

    @JanKorneel
    Ben een goed deel van het jaar in Singapore. Multiculti, maar wel volgens de regels. Toen ik wegging was deepavali maar ook het kerstfeest helemaal hot. Soms mengt het zich en dat is leuk om te zien. Neen, er wordt geen druk uitgeoefend ofschoon ik nu op de Joop weer lees dat Singapore een soort gevangenen eiland is met communistische (extreem rechts kuch)regels. Ach ja, je zou eens gestraft worden voor een misdaad, moet je niet willen. (sarcasme)

 2. toetssteen

  Met een manpad kun je inderdaad staand in een weiland een vliegtuig omlaag halen. En dan helpt zelf het niet vertrouwen van de gezichtsscan niet hè. Nee, zit er weer een halve zool die zo past op een ambtenarenklucht die zorgt voor een half uur vertraging in plaats van de marechaussee in te schakelen. En veel erger, de man in kwestie kreeg toch zijn stempeltje.
  Just try this in Singapore!

 3. Jantje

  Het is wachten op een grote aanslag. En dan gaan de politici nog roepen dat ze het niet hebben zien aankomen, daar durf ik om te wedden.
  Van mij mogen degenen die dit gaan zeggen, dat gaat gebeuren want dat doen ze altijd, meteen levenslang krijgen.

  1. toetssteen

   @jantje
   Dan ligt het aan Wilders/ Le Pen- aan anderen, de boodschapper kan naar huis. Oh wacht die is extreem liberaal. Ach wat, dan framen we Marx gewoon naar rechts.

 4. V.K.

  -Ach, verouderde apparatuur.
  -Ik hou het maar op iets anders, moderne apparatuur bediend door iemand welke je niet eens hoeft om te kopen.

  -Was die man met een bom in zń onderbroekje ondanks de moderne veiligheids/scan apparatuur door de Schiphol beveiliging geglipt?

 5. Svetlana

  Ik denk dat Wilders achter deze aanslag zit om vervolgens de schuld bij ISIS te kunnen leggen

  1. Freija

   Het is nu zonneklaar dat je niet goed bij je hoofd bent.

 6. Wachteres

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/24714871/__Terrorist_in_vluchtelingenboot__.html

  Terrorist in vluchtelingenboot
  ROME –

  Een veroordeelde terrorist die vorig jaar Italië is uitgezet, heeft geprobeerd als vluchteling terug te keren in Europa.

  Tunesische vluchtelingen op Lampedusa Tunesische vluchtelingen op Lampedusa Foto: EPA

  Mehdi Ben Nasr (38) werd in 2008 tot zeven jaar cel veroordeeld in Italië en wordt door de autoriteiten beschouwd als levensgevaarlijk. Na het uitzitten van zijn straf is hij vorig jaar uitgezet naar zijn thuisland Tunesië.

  Italië beschouwt Ben Nasr als een levensgevaarlijke terrorist. Hij zou mensen hebben gerekruteerd voor jihadistische groepen in Syrië, Irak en Afghanistan. Bij hem thuis in Novellara, in het noorden van Italië, werden in 2007 handleidingen van Al-Qaeda gevonden voor de productie van explosieven.

  De politie zou het voorval hebben stilgehouden om geen onrust te veroorzaken. Al langer wordt gevreesd dat zich onder vluchtelingen die de Middellandse Zee oversteken terroristen van IS of Al-Qaeda bevinden. De Italiaanse autoriteiten hebben dat altijd ontkend.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.