Verander onmiddellijk je Facebook-wachtwoord als je ooit deze berichten beantwoord hebt

safe_image.php
Foto: Facebook

‘Waarschuwing! Facebook gaat je account uitschakelen!’ Is dat wat er gaat gebeuren, of is er iets heel anders aan de hand?

Als je je niet gedraagt op Facebook, zet het Amerikaanse sociale medium zonder pardon je account voor enkele dagen op stil. Maar wat als je niets wat slecht is gedaan hebt, maar toch een Facebook-bericht krijgt van het techbedrijf dat je account binnenkort zal worden uitgeschakeld?

Je hebt dan waarschijnlijk een boodschap gekregen van iemand die zich voordoet als Facebook, maar zeker geen Facebook is. Toch willen de kwaadwillenden dat je op een pagina je inloggegevens achterlaat om het één en ander weer recht te zetten.

Voor alle duidelijkheid: doe dit niet. Zoals eerder verklaard is dit bericht dus niet van Facebook afkomstig en word je dus ook niet op korte termijn geblokkeerd. Wat de e-mail wel is, is een poging van een stel hackers om je inlognaam en wachtwoord te bemachtigen. De e-mail stuurt je door naar een website, die sprekend op Facebook lijkt. Ze hebben er ook een deel van Facebook online nagebouwd, zodat het net lijkt alsof je écht op Facebook.com aan het surfen bent, maar in werkelijkheid zit je dus op de site van iemand die gegevens van je wil stelen.

Opgelicht beschrijft hoe zo’n pagina eruitziet:

“Hij lijkt echt, maar als je hier je inloggegevens invult, zullen deze in handen van kwaadwillenden vallen. Vervolgens kom je terecht op een pagina, waarop je jouw e-mailadres en wachtwoord moet invullen. Uiteindelijk krijg je een bevestiging dat je account succesvol bevestigd is en wordt je doorgestuurd naar de officiële Facebookpagina…”

Wat ze vervolgens kunnen doen met je Facebook account? Ze kunnen je wachtwoord aanpassen waardoor je zelf geen toegang meer hebt tot je account, en in jouw naam spamberichten en oplichtingstrucs (zoals ook degene hierboven) verspreiden onder je vrienden. Ze passen wellicht ook je naam aan naar een variant van ‘Facebook Security’ (met gekke tekens erin) en gaan jouw account gebruiken om je vrienden te laten trappen in dezelfde oplichterij als waar je zelf voor bent gevallen.

Wees dit dus voor. Als je dit bericht ooit gezien hebt op je timeline, klik dan nergens op en rapporteer het profiel aan Facebook (aan het echte Facebook):

account-will-disable-facebook-security-2

En omdat je nooit zorgvuldig genoeg kan zijn, is het ook verstandig om je wachtwoord aan te passen. Je weet immers maar nooit…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!