10 tips om je huis met de feestdagen veilig achter te laten

Deze ex-dieven geven tips waarmee je je huis met een gerust hart kunt verlaten.

De feestdagen: dan moet het ook echt feest zijn. En het is snel afgelopen met de vrolijke, gezellige stemming als je na een avond gourmetten erachter komt dat je nieuwe TV of je dure geluidsinstallatie zijn gestolen. Nee, die ervaring willen we je besparen. Daarom komen we hier met de 10 beste tips van voormalige inbrekers om de kans op huisvredebreuk zo klein mogelijk te maken. Daarmee onkrachten ze bijvoorbeeld enkele mythes over inbraakpreventie.

1) Stickers? Nutteloos

Stickers met symbolen van beveiligingsbedrijven of “Kijk uit voor de hond” schrikken echt niet af. “Ik ben ooit eens een huis binnengekomen via het hondenluikje”, aldus één van de ex-dieven.

2) Grote of kleine honden?

Veel mensen denken dat een grote hond helpt om inbrekers af te schrikken. Daar is echter niets van waar: kleine honden werken veel afschrikwekkender, want die blaffen vaak veel meer dan hun grote broers.

3) Facebook

Het klinkt verleidelijk, met de wereld delen dat je fijn bij familie aan de andere kant van het land van het kerstdinner geniet. Maar inbrekers maken graag gebruik van die informatie! Denk dus goed na: is zo’n post echt de moeite waard? Het is ook geen slecht idee om eens na te gaan of écht alleen mensen die je kent je publicaties kunnen zien.

4) Ramen: goed dicht?

Veel te vaak nog kunnen ongure types makkelijk via de ramen naar binnen. Zelfs als ze allemaal dicht zitten, zijn ze vaak makkelijk te openen met een schroevendraaier. Kijk er eens kritisch naar: kan ik ergens de ramen steviger maken?

5) De clichés

Veel mensen kiezen ervoor om lichten aan te laten als ze weggaan, zodat het lijkt alsof er iemand thuis is. Inbrekers kennen die trucs maar al te goed. Het kan werken, maar overdrijf niet: wie zet nou álle lichten in zijn huis aan, of de televisie op volume 20 midden in de nacht?

6) De kleine dingen in het leven

Laat vooral geen waardevolle, kleine dingetjes liggen bij ramen of deuren, vooral niet als ze van buiten te zien zijn. Het duurt slechts luttele seconden om een ruitje in te slaan en je spulletjes mee te graaien, zelfs al ben je thuis!

7) We blijven het zeggen

Doe de deur op slot! Je denkt dat de deur op slot zit als je hem achter je dichttrekt, maar het is een fluitje van een cent om hem weer open te krijgen met bijvoorbeeld een pasje. Draait je deuren dus écht op slot als je weggaat, anders kun je hem net zo goed open laten staan.

8) Taxi’s

Sommige ex-criminelen gaven aan samen te werken met taxichauffeurs. Die geven dan door wanneer mensen wel of niet thuis zijn. Het kan geen kwaad om je in de buurt van je huis af te laten zetten, in plaats van voor je deur.

9) Camera’s

Deze schrikken wél echt af, in tegenstelling tot de stickers van tip #1. Hang ze op, zowel binnen als buiten, en zorg ervoor dat ze goed zichtbaar zijn, zodat de bandiet weet waar hij mee te maken heeft. Zelfs al wordt er toch ingebroken, dan kan de camera goed helpen bij het opsporen van de dader.

10) De tuin

Ook de tuin is een geliefde plek als het gaat om toegangswegen tot het huis. Buiten het zicht van anderen is het daar makkelijker om in te breken. Zorg er vooral voor dat je geen dingen als ladders in je tuin laat staan, want daarmee maak je het de schavuiten wel erg makkelijk om bijvoorbeeld op de eerste verdieping een raampje in te slaan. En een camera in de tuin kan ook nooit kwaad!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.