FNV: nieuwe vut voor oudere werknemers, maar met behoud van loon

Geen categoriedec 01 2015, 8:00
Vakbond FNV heeft een nieuw plan verzonnen om jonge mensen aan het werk te krijgen: de vut 2.0.
Kort gezegd komt het voorstel erop neer dat oudere werknemers parttime kunnen gaan werken, maar met behoud van een deel van hun loon. Aangezien ze echter nog maar de helft werken moet er iemand bijkomen om het andere deel van het werk te doen; dat zou dan dus een jongere werkloze moeten zijn.
Volgens de FNV is dit dé ideale manier om de werkloosheid omlaag te brengen.

"De versnelde verhoging van de AOW-leeftijd zorgt er voor dat er te weinig werk is voor jongeren en 50-plussers. Wij pleiten er daarom voor dat de overheid meer geld voor de plaatsmakersregelingen uittrekt", schrijft de FNV aan minister Asscher (Werkgelegenheid).

FNV-cao-coördinator Mariëtte Patijn: "Het gaat om één op één vervanging in bedrijven en organisaties, zoals al bij de gemeente Den Haag gebeurt. Dat kan met subsidie aan werkgevers, dan wordt het goedkoper meer mensen in dienst te nemen."

Met andere woorden, de vakbond wil een door de overheid betaalde deeltijd-vut. En met de overheid bedoelen we natuurlijk: de belastingbetaler.
Het is daarom wat merkwaardig dat de FNV het plan 'goedkoper' noemt. Goedkoper voor wie? Voor de werkgever? Ja, dat wel, Maar voor de belastingbetaler zeker niet. Die moet nu extra geld uitgeven om een deeltijd van een ander te bekostigen. En dat terwijl het de meeste Nederlanders financieel nog steeds niet voor de wind gaat.
De kans is dan ook groot dat de kritiek op dit voorstel groot zal zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten