FNV: nieuwe vut voor oudere werknemers, maar met behoud van loon

Vakbond FNV heeft een nieuw plan verzonnen om jonge mensen aan het werk te krijgen: de vut 2.0.

Kort gezegd komt het voorstel erop neer dat oudere werknemers parttime kunnen gaan werken, maar met behoud van een deel van hun loon. Aangezien ze echter nog maar de helft werken moet er iemand bijkomen om het andere deel van het werk te doen; dat zou dan dus een jongere werkloze moeten zijn.

Volgens de FNV is dit dé ideale manier om de werkloosheid omlaag te brengen.

“De versnelde verhoging van de AOW-leeftijd zorgt er voor dat er te weinig werk is voor jongeren en 50-plussers. Wij pleiten er daarom voor dat de overheid meer geld voor de plaatsmakersregelingen uittrekt”, schrijft de FNV aan minister Asscher (Werkgelegenheid).

FNV-cao-coördinator Mariëtte Patijn: “Het gaat om één op één vervanging in bedrijven en organisaties, zoals al bij de gemeente Den Haag gebeurt. Dat kan met subsidie aan werkgevers, dan wordt het goedkoper meer mensen in dienst te nemen.”

Met andere woorden, de vakbond wil een door de overheid betaalde deeltijd-vut. En met de overheid bedoelen we natuurlijk: de belastingbetaler.

Het is daarom wat merkwaardig dat de FNV het plan ‘goedkoper’ noemt. Goedkoper voor wie? Voor de werkgever? Ja, dat wel, Maar voor de belastingbetaler zeker niet. Die moet nu extra geld uitgeven om een deeltijd van een ander te bekostigen. En dat terwijl het de meeste Nederlanders financieel nog steeds niet voor de wind gaat.

De kans is dan ook groot dat de kritiek op dit voorstel groot zal zijn.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

 1. J.C.

  De vakbonden hebben 12 jaar geleden (zogenaamd met tegenzin) ingestemd met het langer doorwerken tot 67 jaar (en mogelijk ouder).

  Ook de vakbonden nemen niet de verantwoordelijkheid, die hoort bij een dergelijke beslissing, die zij destijds welbewust namen. (Die door de vakbonden groots opgezette demonstratie op het museumplein kon toen ook al niet serieus genomen worden).

  Ook hier een verkrampte (en tevergeefse poging) om de schade, aangericht door de “onzinnige” hervormingen op de arbeidsmarkt, te herstellen. Met dank aan D66, VVD, CDA, PvdA, SP, GL, CU, SGP en de drie polderpartijen.

  Ik blijf PVV stemmen.

  1. toetssteen

   @JC
   Het wachten is op: maar de PVV liet meteen de aow leeftijd vallen. Dat deden ze niet, maar op de avond van de verkiezingen sloten de sociale partners (werkgevers/werknemers) een overeenkomst. En dan ligt het vast. Ik vind dat discutabel, maar dat ligt vast.
   Ja ik stem ook PVV, maar niet voor de gemeenteraad, want na het lezen van de programma’s werd het VVD; gelukkig maar. De linkse soepzooi raakte al in no time slaags.
   Hier is de VVD nog VVD en dat zou de landelijke VVD zich eens goed moeten realiseren. Lees: ophouden met dat zwabberbeleid.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.