Nieuwe integriteitsrel rond rammend raadslid: het blijft maar raak bij de VVD

ericgast
Foto: Eric Adams. Eigen foto

De VVD eindigt 2015 zoals het ook het jaar begonnen is: met lelijke krassen op de integriteit.

Het is voor de VVD niet voor het eerst dat de partij in opspraak raakt vanwege dubieuze praktijken door een partijvertegenwoordiger. Ditmaal geen gesjoemel met geld of burgemeestersposities, maar het total loss slaan van een ondernemer. Raadslid Eric Zincken uit Weert speelde dit klaar afgelopen week. Een volksvertegenwoordiger totaal onwaardig De reactie van de partij zou er dan ook één moeten zijn van woede en resolute afwijzing. Maar in plaats daarvan reageert de VVD uiterst gelaten. Dit is wat plaatselijke fractievoorzitter Gerrit van Buuren mededeelt:

,,Wij kennen Rolf als een prettige collega, maar dit is onaanvaardbaar. Je hebt als politicus een voorbeeldfunctie. Of dit tot een royement uit de VVD leidt? Dat zou kunnen, maar hoe dat werkt weet ik ook niet precies. Ik heb het nog niet eerder meegemaakt. Volgens mij gaat het landelijk hoofdbestuur daarover en daar krijgen we niemand van te pakken vanwege de kerstvakantie”

‘Prettige collega’, ‘ik weet het ook niet precies’, ‘kerstvakantie’. Drie termen die aangeven dat de plaatselijke én landelijke VVD het probleem volkomen onderschatten. Het wekt de indruk van een partij die zich iets te comfortabel wentelt in de arrogantie van de macht. ‘Lekker belangrijk,’ lijken de liberalen te denken. ‘Wat kan ons nu overkomen?’ Nou, een hoop. Momenteel is de VVD slechts de tweede partij in de peilingen, en is het gat met nummer 1 PVV zo’n 20 zetels. De VVD zou zich er bewust van moeten zijn dat er geen van God gegeven recht is op het zijn van de grootste partij. Na honderden jaren parlementaire democratie in Nederland is de VVD slechts vijf jaar lang de grootste partij; we kunnen heel eenvoudig weer terug naar de situatie waarin de VVD niet de grootste partij is.

Mogen regeren over Nederland moet je verdienen, en je moet het blijven verdienen. Dat is een opdracht, en daar hoort dus ook bij dat je integriteitsblunders en PR-rampen zo snel mogelijk te lijf gaat met een bulldozer. Dat zo’n kwestie rondom zo’n agressief raadslid dagen of weken blijft dooretteren kan eigenlijk echt niet. Orde op zaken, beloofde de VVD ons in 2010 en 2012. Zorg daar dan ook voor binnen eigen gelederen.

En ja, desnoods haal je een bestuurslid terug van vakantie. Hoe leuk wintersport ook kan zijn, uiteindelijk is het ordentelijk besturen van Nederland belangrijker dan een paar dagen skieën in Oostenrijk. Er is potdomme iemand het ziekenhuis in gemept, dat kan toch niet anders dan ogenblikkelijk gevolg krijgen? Maar de VVD slaapt lekker verder.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

6 reacties

 1.   

  Echt de VVD zoals we die de laatste maanden hebben leren kennen “Doorgaan en doorgaan ondanks alles”.

 2.   

  De VVD heeft afgedaan op alle fronten. Het is een voorbeeld van de vis begint bij de kop te rotten. Een leugenaar als premier en daar begint het mee. Een hoop schade aangericht, mensen vooral de ouderen kaalgeplukt en land bijna kapot gemaakt en nog gaan zij door. Het zegt ook iets over de oppositie die niet veel beter is.

  1.   

   @Ni28
   De oppositie? Eh, mis ik iets?

   1.   

    Ja Toets, zoiets had bij de PVV moeten gebeuren!

 3.   

  doorslaan als iemand al op de grond ligt…
  zulk gedrag verwacht je eerder bij gefrustreerde tieners uit de onderklasse.
  tabe VVD

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!