Ongelooflijk: babysitter zorgt al 37 jaar alleen voor verlamde man

37 jaar: zo lang zorgt deze oude vrouw al voor een man die geeneens familie is.

Toen deze vrouw uit China werd ingehuurd door een koppel om op hun baby te letten terwijl zij aan het werk waren, had ze nooit kunnen bedenken dat ze dit 37 jaar later nog steeds zou doen. Da Tou was slechts één maand oud toen zijn ouders besloten om hem nooit meer op te komen halen bij de babysitter. Dit is helaas een veelvoorkomend verschijnsel in China: door de éénkindpolitiek die slechts korte tijd geleden is afgeschaft, wilden ouders een ‘zo perfect mogelijk kind’ hebben. En Da Tou, die vrijwel geheel verlamd is, voldeed hier in hun ogen niet aan.

Zhuang Moli, inmiddels 81 jaar oud, zorgt na al die jaren nog steeds voor Da Tou. De jongen had niemand anders, dus besloot ze hem op te voeden alsof het haar eigen kind was. Door zijn zware handicap moet hij echter altijd in bed liggen en kan hij zelf niets doen, laat staan werken. De zorg voor hem is dus meer dan een full-time baan voor de vrouw. Ze moet hem wassen en voedt hem vloeibaar eten door een rietje. Toch moet ze daarnaast ook nog geld en voedsel bijeen zien te rapen, want de twee zijn geheel op elkaar aangewezen. Ze leven in een vervallen gebouwtje in de stad en hun bed bestaat uit twee houten bankjes die ze tegen elkaar heeft gezet.

De vrouw moet alles alleen doen. Foto: CEN
De vrouw moet alles alleen doen. Foto: CEN

Toch zou ze hem, hoe zwaar de zorg ook is, nooit in haar leven kunnen verlaten zegt ze. Ze zijn dan misschien geen familie, maar hun band is ontzettend sterk. Ze weigert hem te verlaten, zelfs al beperkt haar eigen leeftijd haar natuurlijk steeds meer. Da Tou kan een heel klein beetje praten, en volgens de 81-jarige is hij ontzettend slim. Hij geniet er erg van als ze klassieke Chinese muziek voor hem speelt, en ze zingen graag samen, één van de weinige dingen die hij ondanks zijn verlamming een beetje kan doen. En toen Zhuang geïnterviewd werd door lokale verslaggevers, was hij duidelijk erg opgewekt.

Onlangs heeft de vrouw eindelijk een beetje nodige hulp gekregen: de lokale politieafdeling heeft geld bijeengezameld om hen te steunen. Maar toch blijft de steun op haar schouders rusten. Of ze dat erg vindt? “Nee, ik geef nooit op.”

Van de ouders van Da Tou heeft nooit meer iemand wat vernomen.

"Ik geef nooit op." Foto: CEN
“Ik geef nooit op.” Foto: CEN
Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.