Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon wil 'geloofwaardige en eerlijke' klimaatdeal

Geen categoriedec 07 2015, 21:00
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon, heeft laten weten dat hij geloofwaardige en eerlijke overeenkomst wil hebben met betrekking tot de klimaatverandering.
Hij zei dat kort voor het begin van de tweede week van de internationale klimaattop in de Franse hoofdstad Parijs. Nu.nl legt uit:

''De wereld verwacht meer van u dan halfbakken maatregelen en kleine plannen. Anders stevenen we binnenkort af op een klimaatcatastrofe'', stelde Ban.

Hoewel er na de eerste week iets van een overeenkomst op tafel ligt zijn er honderden aspecten waarover de betrokken landen - bijna 200 in totaal - nog altijd over bakkeleien. De betrokken ministers buigen zich deze week over die heikele punten in een poging om de conflicten op te lossen.
"Het moet een sterke, universele overeenkomst worden," aldus Ban Ki-Moon die daar voor de volledigheid aan toevoegt dat het vooral belangrijk is dat ontwikkelingslanden financiële steun krijgen om de benodigde maatregelen door te voeren.
En dat is natuurlijk een heikel punt. Veel critici van de klimaatproblematiek zijn er namelijk niet van overtuigd dat het klimaat veranderd door menselijk gedrag. Daar komt bij dat zij de klimaatpolitiek eerst en vooral zien als een manier van linkse leiders om de welvaart te herverdelen; maar dan niet op een nationale, maar op een mondiale schaal. Ban Ki-Moon bevestigt dat ongewild zelf daar er op aan te dringen dat moderne, rijke landen derdewereldlanden financieel moeten helpen. En dat op een moment dat de meeste industriële grootmachten zelf gebukt gaan onder serieuze economische problemen. Zo is de werkloosheid in Nederland zelf nog altijd erg groot.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten