Amerikaanse inlichtingendiensten doen onderzoek naar anti-EU initiatieven waaronder GeenPeil

Verdeel en heers.

Amerikaanse inlichtingendiensten maken zich ernstig zorgen over Vladimir Poetins bemoeienissen met Europa, en dan met name met betrekking tot de Europese Unie. Zij zijn ervan overtuigd dat de Russische dictator achter de schermen actief is in een poging om Europa te verdelen, waardoor zij zwakker staat (tegenover Rusland). Daarbij zou het Kremlin in Nederland het GeenPeil referendum gebruiken om dat doel te bereiken.

Het Britse The Telegraph legt uit:

James Clapper, the US Director of National Intelligence, has been instructed by the US Congress to conduct a major review into Russian clandestine funding of European parties over the last decade. The review reflects mounting concerns in Washington over Moscow’s determination to exploit European disunity in order to undermine Nato, block US missile defence programmes and revoke the punitive economic sanctions regime imposed after the annexation of Crimea.

Het initiatief van de VS komt op het moment dat Britse inlichtingendiensten bekendmaken dat Poetins invloed in Europa groter is dan gedacht. Zo zegt een bron tegen The Telegraph:

“Er is echt een nieuwe Koude Oorlog uitgebroken. In de hele EU zien we dat Rusland er alles aan doet om de Europese eenheid teniet te doen met betrekking tot een groot scala aan belangrijke strategische onderwerpen.”

In documenten van Amerikaanse inlichtingendiensten wordt gesteld dat Rusland met name politiek actief is in Frankrijk, Hongarije, Tsjechië en… jawel: Nederland. In het onderzoek — dat nu dus officieel geopend is — proberen onze Noord-Amerikaanse vrienden eerst en vooral uit te zoeken of en zo ja hoe Rusland de eenheid van Europa én de NAVO ondermijnt.

De groepen waar de Amerikanen zich in eerste instantie vooral op richten zijn Jobbik in Hongarije, de Gouden Dageraad in Griekenland, de Liga Nord in Italië en natuurlijk het Front National in Frankrijk. Die laatste partij kreeg twee jaar geleden een forse lening van een Russische bank. Het ging om 9 miljoen euro.

En dat is niet alles. Volgens de Amerikanen heeft het er namelijk alle schijn van dat het GeenPeil-referendum ook tot stand is gekomen (en gesteund wordt door) met hulp van Moskou:

Russian influence has also been detected in a referendum in the Netherlands next April over whether to block the EU’s closer relations with Ukraine.

Daarbij wordt vermeld dat de talking points van GeenPeil bijzonder veel lijken op Russische propaganda:

Sources said arguments deployed in support of the referendum “closely resembled” known Russian propaganda.

Voorstanders van GeenPeil — en dus tegenstanders van het verdrag met Oekraïne — zullen daar ongetwijfeld op antwoorden dat het op elkaar lijkt omdat Rusland in dit geval gelijk heeft. Hoewel er zeker het één en ander op te merken valt aan Oekraïne — en ikzelf tegen uitbreiding van de EU ben, ook als dat op slinkse wijze gebeurt via associatieverdragen en dergelijke — is het natuurlijk pertinent onzinnig dat sommige GeenPeilers net als Rusland pretenderen dat Oekraïne één groot naziland is. Dat is gewoon onjuist, en het is simpelweg oneerlijk en onjuist om het tegendeel te beweren.

Al met al is Ruslands strategie gericht op het volgende:

“Wherever the opportunity presents itself, Russia wants to undermine the West – to present the argument that the West is no better than they are. It wants to see an end of the European Union because it much prefers a policy of divide and rule.”

En dat bewijst maar weer eens dat we het belang van eenheid en het westerse bondgenootschap zorgvuldig moeten afwegen tegen onze soevereiniteit. Bijvoorbeeld: in de Koude Oorlog konden West-Europa en Amerika zich prima verzetten tegen Rusland, terwijl de EU toen nog niet eens bestond (wel een voorganger), en de euro nog lang niet was ingevoerd. Met andere woorden, we waren toen verenigd, maar toch ook divers.

Dit moet dan ook de manier zijn waarop we nu met elkaar omgaan, in 2016. Er is geen enkele reden om onze nationale soevereiniteit op te geven, maar we moeten tegelijkertijd wél onthouden dat als puntje bij paaltje komt, West-Europese landen onze bondgenoten zijn, en dat Rusland één van onze belangrijkste en grootste vijanden is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. poldi

  De EU-bobo’s zijn in paniek vanwege de opmars van de anti-EU partijen en ja dan vraag je de VS om hulp om die partijen verdacht te maken.
  Die bemoeienis van Poetin vind ik trouwens niet erg want hoe eerder dit geld verslindende ondemocratische wangedrocht EU in stukken uiteen valt, hoe beter.

 2. Arno

  Niet rusland is de grootste vijand van het westen, dat is het westen zelf door de import van een zeer oude vijand, de islam. De islam heeft al meerdere malen getracht het europese continent te veroveren, ook in samenwerking met de nationaal socialisten.

  Het word tijd om te verenigen en deze vijand weer te verdrijven uit ons werelddeel en onze eigen soevereiniteit te herstellen. ERUIT met de islam en de eussr !

 3. V.K.

  -Heb geen probleem met het US onderzoek, verwacht van hun dan ook dat zij in hun onderzoeksbevindingen man en paard benoemen en niet met een algemeen nietszeggend rapportje op de proppen komen.

  -In de koude oorlog kon je met D66 naar Moskou reizen, reuze gezellig.

 4. Bart

  Wat een onzin zeg, er is dus geen enkele reden om tegenwoordig Rusland als tegenstander te zien. Behalve alle propaganda vanuit de VS die ons dit aan het aanpraten is. Rusland is een land wat gewoon een goeie bondgenoot kan zijn, waar uitstekend handel mee gedreven kan worden. En een goeie handelspartner zal je ook niet snel oorlog mee krijgen.

  1. van Urk

   Rusland is een Europees land en heeft nooit eeuwenlang echt voor problemen gezorgd en had ook niet die superieure veroveringsdrang in vergelijking met landen als Frankrijk, Groot Brittanie of Duitsland die meestal wel de veroorzakers zijn van alle grote Europese oorlogen in onze geschiedenis. Amerikanen moeten gewoon zolang het rustig is, niet bemoeien met Europese zaken of het doen en laten van burgers omdat wij nou eenmaal wel de koude oorlog in tegenstelling van de Amerikanen allang achter ons gelaten hebben. Als de Amerikanen de Russen nog steeds als vijand ziet dan kunnen zij beter op hun rug gaan letten en met een verrekijker de stille Oceaan en de Beringzee in de gaten gaan houden voor een verrassingsaanval van de Russen !

 5. cmsuijkerbuijk

  “Voorstanders van GeenPeil — en dus tegenstanders van het verdrag met Oekraïne”
  Hier ga je al de mist in Michael. GeenPeil heeft meer dan eens verklaard en uitgelegd, sat het niet om een “Nee” sec gaat, maar om het ontbreken van het democratische recht van de Nederlander, om bij zoiets ingrijpends een stem te hebben. Als je álles goed bijgehouden zou hebben wat GeenPeil en GeenStijl hierover hebben geschreven, zou je dat moeten weten. Het maakt GeenPeil niet uit, of er voor of tegen wordt gestemd, maar dat het Nederlandse volk hierover haar zegje kan doen!
  Jij hebt het dis, net zoals vele politici en andere criticasters zoals een Rob de Wijk helemaal niet begrepen, waar dit referendum over gaat, namelijk over democratie en niét om een per sé tegenstem tegen het verdrag met Ukraïne.
  En dan is natuurlijk de zittende regering wel dégelijk nazistisch/fascistisch te noemen, gezien de aard van de partijen die de regering vormen!

 6. CJD

  En wat de VS hier doet is niet “zich bemoeien”. Ze bemoeien zich met de vrije keus van de Nederlandse volk om een referendum te houden.

  Dit zou iemand die maar ook een beetje kan nadenken moeten afvragen of de VS onze bondgenoot werkelijk is, maar ik snap heus wel dat sommigen zo gehersenspoeld zijn door hun pro Amerikaanse opvattingen dat logische argumenten niet meer toe doen.

  Alle hoop is voor hen verdwenen

 7. nick

  Het zou een goede zaak zijn hier een wat meer aandacht aan de scheneken!!

  Ik geef wat linkjes want het Geen peil referendum behelst veel meer dan dat! Links en rechts bemoeid zich ermee!
  De SP gaat een landelijke campagne voeren om de bevolking te wijzen op dit illegale verdrag welke heel Europa voorgoed zal veranderen indien er niet ingegrepen wordt. Hij stelt zelfs dat Nederland met dit referendum zal moeten gaan stemmen voor alle Europese landen! Dat is nogal wat!
  Verdiep je erin, het is je plicht en zie hoe je wordt bedrogen door poltici zoals Pechtold en Rutte!

  Erik de Vlieger gaat samen met Thierry Baudet een rechtzak voeren tegen de Nederlandse staat. Ik hoop zeer dat dit doorgaat want de bevolking moet weten wat men voor heeft en hoe men bedrogen wordt!

  http://www.volkskrant.nl/opinie/-europese-unie-heeft-lak-aan-geen-peil-referendum~a4226146/

  https://soundcloud.com/lerrative

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/01/regels_zijn_regels.html

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/01/regels_zijn_regels.html

 8. The Oracle

  JA, beste Toessteen , zie punt 10 en huiver !!!

  “”Onze USA vrienden “”

  het is alleen maar een handelsverdrag , !!!

  whahahahahahahahaha

 9. nick

  Van Bommel SP veegt de vloer aan met associatie verdrag met oekraine, Dit moet je horen!

  https://soundcloud.com/lerrative

 10. Niek Verheyen

  De grootste vijand van het westen is, met zeer grote stip, Obama en zijn ‘administration’. Alle instabiliteit van dit moment is geinstigeerd en hebben we dus te danken aan deze wolf in schaapskleren. Opstand in Oekraine voorbereid en uitgevoerd door CIA eenheden, burgeroorlog in Syrie door bewapening rebellen, omverwerping Khadaffi, terugtrekking US-leger uit Irak op faliekant verkeerd moment, geveinsde aanpak van IS. Zomaar een greep uit een lange lijst, en dan hebben wij het nog niet eens over zijn pogingen de NAVO landen in een oorlog tegen Rusland te manipuleren.

  De allergrootste ellende ten gevolge van Obama’s politiek? De huidige ‘vluchtelingen’ en islam ellende in Europa die zeer wel tot het einde van het christelijke westen kan leiden.

  Obama is een ramp die ons is overkomen en nog een jaar voortduurt met alle risico’s op nog veel meer ellende.

 11. Wachteres

  http://www.demorgen.be/buitenland/-meer-britten-willen-brexit-na-aanslagen-parijs-en-geweld-in-keulen-b96b76c6/

  “Meer Britten willen Brexit na aanslagen Parijs en geweld in Keulen”

  Zo kan uit islamitisch geweld nog iets goeds voort komen.

  Zal ‘mijn’ Engeland toch nog worden gered van de ondergang?

 12. ponsje

  Geen enger land dan de verenigde staten. Hoe kan het toch dat wij nog altijd een voorbeeld nemen aan een land waar de meeste moorden worden gepleegd. Het grootste deel van de bevolking in absolute armoede leven en waar de meeste gekken ter wereld wonen. Ik zal daar nooit een bal van begrijpen. Iedereen heeft het over Putin en de Islam, maar de V.S is het werkelijke kwaad, vermomt als schaap. Wakker worden dus. En 1 Europa?? Wat een lachertje is het geworden. Iedereen is toegelaten terwijl de landen binnen de EU te vervan elkaar afliggen qua waarden en normen, financieen. Daarom gaat de EU naar de klote, niet door Putin.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.