Ben je net moeder geworden? Dit is waarom borstvoeding écht het beste is voor je baby

Borstvoeding kan honderdduizenden baby’s het leven redden.

Het is een discussie die al langer wordt gevoerd: borstvoeding, is het overbodig of juist broodnodig? Volgens wetenschappers zou borstvoeding veel meer moeten worden gepromoot dan nu het geval is. Als alle vrouwen hun baby namelijk de borst zouden geven, zou dat jaarlijks 800.000 baby’s het leven kunnen redden.

De onderzoekers delen hun bevindingen in de prestigieuze medische publicatie The Lancet. De medici zijn verbaasd dat overheden niet meer aandacht besteden aan de voordelen van borstvoeding. Slechte voorlichting en reclame van babymelkfabrikanten zouden ervoor zorgen dat steeds minder vrouwen borstvoeding geven, vooral in armere landen. En dat terwijl de voordelen enorm zijn: moedermelk beschermt tegen diabetes, obesitas en verkleint het risico op infecties.

Bovendien, schrijven de wetenschappers, hebben kinderen die borstvoeding hebben gekregen in het algemeen een hoger IQ. Genoeg reden dus om je kindje borstvoeding te geven in plaats van babyvoeding uit de supermarkt. Helaas is nog niet iedereen zich daarvan bewust: in arme landen geeft slechts 37 procent van de vrouwen borstvoeding aan baby’s tot zes maanden. Schrijnend, vooral omdat juist daar de medische voordelen van borstvoeding een enorm verschil kunnen maken.

In welvarende landen zoals Nederland geven veel meer vrouwen borstvoeding. Er is zelfs sprake van een heuse trend: in 2015 gaven twee keer zoveel vrouwen borstvoeding na zes maanden als in 2010. Een mooie ontwikkeling, want moedermelk is supergezond.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.