ChristenUnie, CDA en D66 stellen vragen over anti-democratische inwerkingtreding Oekraïne-verdrag

Op 1 januari ging het associatieverdrag dat de EU met Oekraïne sloot in werking. Referendum of niet, die overeenkomst met Kiev zal uitgevoerd worden!

Mijn collega Michael reageerde eerder deze week al cynisch toen hij er – net als veel andere verbaasde Nederlanders – achterkwam dat het associatieverdrag tussen de lidstaten van de Europese Unie en Oekraïne gewoon van kracht werd op 1 januari jongstleden. Ondanks dat Nederland dat proces dus eigenlijk heeft opgeschort door een referendum uit te schrijven. “GeenPeil, welk GeenPeil? EU-handelsverdrag met Oekraïne al deels operationeel,” aldus Michael in een retorische vraag.

Ik moet mijn vriend en collega bijvallen dat de situatie inderdaad behoorlijk vreemd is. Doordat Nederland een referendum uitschrijft over het verdrag, kan het gewoon eigenlijk niet in werking treden. In meer juridisch jargon: de Nederlandse ratificatie is opgeschort. En dat betekent dat zo’n verdrag simpelweg niet kan gaan gelden, want niet alle verdragspartijen zijn 100% akkoord. Dat is eenvoudig en universeel erkend verdragenrecht. Gaan we dat omwille van de EU nu ineens overboord gooien?

De constructie met ‘voorlopige’ en ‘gedeeltelijke’ inwerkingtreding is dan ook uitermate vreemd. Gelukkig zijn Michael en ik niet de enigen die dat vinden. Kamerleden Joel Voordewind (ChristenUnie), Kees Verhoeven (D66) en Pieter Omtzigt (CDA) hebben daarom Kamervragen gesteld. Het drietal oppositie-parlementariërs is behoorlijk sceptisch:

En dat blijkt al uit hun tweede vraag:

‘Kunt u precies per artikel aangeven welke van de 486 artikelen op of voor 1 januari 2016 voorlopig in werking getreden zijn?’

Want voorlopig alvast handel drijven is natuurlijk leuk. Maar wat gebeurt er bijvoorbeeld als Nederland de hele boel straks wegstemt? Wat betekent ‘voorlopige inwerkingtreding’ dan ineens?

‘Is het Europese deel van het Koninkrijk der Nederlanden nu gebonden aan een zeer groot deel van het associatieverdrag middels de voorlopige toepassing, die Nederland op geen enkele wijze eenzijdig terug kan draaien?

Klopt het dat het deel van het associatieverdrag dat nu wordt toegepast, gewoon toegepast blijft worden, ook als Nederland het verdrag uiteindelijk niet ratificeert? Of vervalt dan ook de voorlopige toepassing?’

We zijn natuurlijk erg benieuwd naar de antwoorden op de vragen, want als de vrees van Verhoeven c.s. werkelijkheid wordt, dan zitten we gewoon met een groot probleem: de Nederlandse bevolking heeft dan niet meer het laatste woord over prangende kwesties. We houden voor de show dan een peperduur referendum, maar we kunnen er – in het geval van afwijzing van het verdrag – helemaal niets voor terugkrijgen. Wel de lasten, maar niet de lusten.

Met angst en beven zie ik het antwoord van de minister dus tegemoet…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. toetssteen

  Dacht je van uit de EU stappen? Overigens is het nog wel meer dan een handelsovereenkomst. Het heeft ook verplichte militaire consequenties. Lees alle punten maar eens door.

  Weg met die zooi, en idem met die hele Brussel kliek.

 2. Pimsch

  pooiergedrag van de EU

 3. Nicky

  Die corrupte Oukraaikop kan ik ook niet meer zien.
  Tja voor onze ‘vertegenwoordigers’ in het Haagje is het nu:

  GeenPeil, welk GeenPeil?

  Oftewel: Geen GeenPeil!

  Maar dan ken je onze vrienden daar nog niet, min en min is plus leerde ik vroeger. En als je GeenPeil teugen je hebt, Pinokkio Prutte, zet je dan maar schrap. Dat zijn niet de makkelijksten. DIE krijgen steeds meer invloed. En gelukkig maar, al is het niet altijd ‘mijn peil’, betr. het godloze knetteren en onteren van de ware God van onze Heiland Jezus. Verder zijn ze tenminste recht voor z’n raap, en een voorbeeld voor vele zogenáámde moderne farizeeën!

  Ach soms moet je maar wat lachen, is beter dan huilen.
  http://youtu.be/xQNMzpoo9z0 Wel wat flauw maar even drie minuten relaxen

 4. Wachteres

  Ach, dat ‘vragen stellen’ is voor de vorm. Deze partijen moeten – net als ik/wij – wel weten dat de EU een communistische dictatuur is.

  Dat hoeven wij niet te bewijzen, dat doet zij zelf wel. Zij is al zo verzekerd van haar macht dat ze de dictatoriale houding niet meer verbloemt.

  Denken jullie dat er iets verandert aan de houding van de ChristenUnie, het CDA en D66 [of all people!] ten opzichte van de EU als blijkt dat zij de opvattingen van de individuele landen en het volk aan haar laars lapt?

  De vragen zijn een ‘doekje voor het bloeden’ om het volk wat gerust te stellen.

  Kijk eens hoe alert wij zijn!

  Net als Toets al zegt: We moeten a.s.a.p uit die verdomde EU.

 5. Ni28

  Dit is het voorbeeld van hoe de overheden met hun stemvee omgaan. Na de stemming kan het plebs oprotten. Referendum? Dat meen u niet! Moeten wij dat serieus nemen? De autocraat Porosjenko zei het al. En de jaknikkers hier met hun zwijgen ook. De enige land waar de inwoners wat te vertellen hebben is Zwitserland. Daar werkt het en daar hebben zij de minste problemen.

 6. H.Vaes

  Dit zijn nou net die partijen die blindelings VOOR dit verdrag zouden stemmen.

 7. Wim Vreeswijk

  Zo kun je zien dat onze bewindslieden feitelijk een stelletje ondemocratische aso’s zijn !

 8. Ruud562

  Tja, voor ons nepparlement goldt maar èèn prioriteit: dat van Brussel! En nu het te laat is ….. is er paniek!

 9. Bes Tolen

  Een zo groot land als de Oekraine kan niet eens voldoende eigen ministers leveren. Immers er moesten wel een aantal even tot Oekrainer genaturaliseerd worden. Leuk of niet? Leuk. Maar? Geen maren. Dan die Saakasvili, die nu Georgie niet meer in durft omdat hij anders een groot strafproces krijgt met naar vast lijkt staan de hoogst mogelijke straf. Juist de man die het oblast Odessa zal inrichten door veel uit te richten. Odessa, niet heel betrouwbaar voor, voor wie ook weer? Maar dat wordt het wel. In naam van de democratie. Fijn toch?

 10. Krijgsman

  Dit referendum slaat nergens op, een ziek Geen Stijl ideetje om rotzooi te trappen. Het kost een paar miljoen maar daar maalt niemand over.

  Als het referendum geen meerderheid krijgt zal het optische politieke effect gunstig zijn voor de EU. Als het wordt aangenomen heeft het geen materiële beleidsgevolgen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.