Economen Rabobank: Dijsselbloem zal later flink moeten bezuinigen

Twee economen van de Rabobank zijn ervan overtuigd dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem volgend jaar flink zal moeten bezuinigen. 

Rabo-economen Björn Giesbergen en Maartje Wijffelaars schrijven dat in een analyse die vandaag op de economensite MeJudice is gepubliceerd. Hoewel het verstandig is om hun hele analyse te lezen zegt de titel van het stuk genoeg: “Nederlandse begroting: na het jubeljaar 2016 dreigen zure bezuinigingen in 2017.”

De twee economen schrijven:

Als we er vanuit gaan dat de EC een zelfde structureel tekort raamt als het CPB in zijn decemberraming (-1,9% in 2016), dan zal de Commissie eisen dat Nederland in zijn begroting voor 2017 structurele bezuinigingsmaatregelen opneemt met een omvang van minimaal 0,5%-BBP. Doordat Nederland niet voldoet aan de MTO zal ook de toegestane uitgavengroei voor 2017 worden verlaagd (zie box 1).

Een belangrijk aspect van de conclusies is dat de auteurs geloven dat het kabinet “achteraf bezien” waarschijnlijk “te ver gegaan [is] in het opzoeken van de grenzen van de Europese begrotingsregels.” Zij vervolgen:

Hoe het ook zij, er is een reële kans dat er na de zoete lastenverlichting van 2016 weer een zure bezuinigingsopdracht voor 2017 volgt.

Als dit klopt is het natuurlijk eerst en vooral de schuld van de regering dat er bezuinigd moet worden. Als het kabinet op een andere manier was omgegaan met de ‘meevallers’ dit jaar had het allemaal niet gehoeven — of in ieder geval niet op de schaal waarop het nu moet.

Aangezien het kabinet daar ongetwijfeld ook van op de hoogte is — er werken goede economen voor het ministerie van Financiën — kun je niet anders dan concluderen dat het kabinet dit risico bewust heeft genomen omdat het ’t electoraat snel tevreden wilde stellen met enkele ‘lastenverlichtingen.’ Het snel scoren van punten was dus belangrijker dan het in elkaar zetten van een degelijke begroting.

En dat is precies wat er mis is met Den Haag anno 2016. Goed rentmeesterschap is een holle frase geworden; een term waar niemand nog in gelooft.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Wim

  Reken maar uit dit jaar 50000 man erbij afgelopen jaar die gratis ziekenzorg, huisvesting, zakgeld, kookcursussen, museumbezoek, dierentuinbezoek, eten en kleding krijgen.

 2. CJD

  Gelukkig zal Dijsselbloem in het jaar 2017 niks meer te zeggen hebben want dan mag deze rat opzoek gaan naar een ander baan

 3. Svetlana

  Oh maar dat is geen probleem hoor voor dit kabinet. Ze zullen gewoon een paar ouderen weer de straat op gooien om ze in hun eigen stront te laten bevriezen in de kou

 4. Terzo

  Tja, dat migrerende ongedierte moet ergens van betaald worden, dit was te verwachten.

 5. J.C.

  Met dank aan D66, die voor de show nog even tegensputterde, maar uiteindelijk altijd de superPro EU Rutte II in het zadel zal houden.

  En met dank aan het CDA, die ooit nog de legitimiteit had om over goed rentmeesterschap te spreken, maar deze nu volledig is verloren.

  Het belastingplan 2016 zal een zoethoudertje met een hele hoge prijs blijken te zijn…

  Ik blijf PVV stemmen.

 6. Pimsch

  Gewoon alles duurder maken:
  brandstofprijzen
  accijns op tabak en alcohol
  verborgen kijkgeld
  wegenbelasting
  zorgpremies
  verkeersboetes
  EU-bijdragen
  drinkwater
  gemeentebelasting
  hondenbelasting
  milieuheffing
  grondprijzen
  treinkaartjes
  schoolgeld

  1. toetssteen

   @Pimsch
   Dacht ik ook aan. Het resultaat van de opgesomde maatregelen zal overigens zijn dat de economie nog harder achteruit zal hollen. Immers, dat afgeroomde geld, kan niet besteed worden ten behoeve van de echte economie.

   Feitelijk moet de overheid snijden in de eigen vetkwabben, maar de kans dat dat gebeurt schat ik op 0.

 7. LantR.fant

  Er zijn natuurlijk genoeg bronnen om te BEZUINIGEN. Neem dit:
  https://decorrespondent.nl/754/Het-failliet-van-de-Nederlandse-werklozenindustrie/28987530-054a9ebb

  of dit:
  http://politiek.tpo.nl/2016/01/12/de-cijfers-het-gesleep-met-vluchtelingen-is-geldverslindend/

  En dan gaat het er nu eens niet om, dat je mensen niet moet helpen, maar dat je daarbij ook eens een kosten / batenplaatje erbij moet nemen. Wat is zinvol.

  Wat te denken van het doven van de straatverlichting langs grote wegen van 22.00 uur tot 07.00 uur. Mogelijkheden te over.
  Alleen ons ambtenarrencorps moet eens opnieuw gescreend worden op effectiviteit.

 8. The Fox

  Dijsselbloem zal niet hoeven te bezuinigen. Na het EU voorzitterschap valt dit kabinet en zal na verkiezingen een nieuw kabinet gevormd moeten worden en natuurlijk krijgen we zoals altijd de mededeling dat na het zuur het zoet komt. Dat is altijd geval om dat een nieuwe ministersploeg nieuw beleid wil maken zonder zaken te stoppen.

  Het zal zeker iedereen weer pijn doen aangezien de overheid 50% van de economie is gaan uitmaken en dus er zijn geen pijnloze bezuinigingen (= belastingverhogingen of afschuiven op lagere overheid) meer beschikbaar.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.