Eindelijk! Het Amerikaanse leger gaat ISIS nu ook in Afghanistan keihard aanpakken

De Afghaanse afdeling van ISIS wordt een steeds grotere bedreiging. 

Eindelijk is de knoop doorgehakt: de Afghaanse en Pakistaanse afdeling van ISIS, ook wel ISIS-Khorasan of ISIS-K genoemd, is officieel gekenmerkt als een terroristische organisatie. De beslissing van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken betekent dat Amerikaanse troepen nu een mandaat hebben om ISIS-K met alle middelen te bestrijden. Eerst was dat alleen toegestaan als ISIS-K een directe bedreiging vormde voor Amerikaanse troepen, maar nu de groep officieel als terroristisch is aangemerkt, is de bestrijding ervan deel van de algemene oorlog tegen terreur in de regio.

1409564461000-ISIS-militants

Het lijkt misschien een nutteloze formaliteit, maar de beslissing van Amerika heeft grote invloed op de situatie ter plaatse. ISIS-K krijgt steeds meer invloed in Afghanistan, juist nu de internationale coalitie zich steeds meer uit dat land terugtrekt. Vorig jaar werd ISIS-K opgericht door terroristen die zich hadden afgesplitst van de Taliban, en vervolgens trouw beloofden aan ISIS-opperhoofd Abu Bakr al-Baghdadi.

Vervolgens heeft ISIS-K gebieden in Afghanistan veroverd, en is de groep een belangrijke concurrent van de Taliban geworden. Bovendien is ISIS-K verantwoordelijk voor zelfmoordaanslagen, ontvoeringen en andere aanvallen op burgers en Afghaanse regeringsfunctionarissen. Volgens Amerikaans Congreslid Mac Thornberry, een Republikein uit Texas, komt de beslissing van het ministerie véél te laat:

“Het had geen jaar hoeven duren voor het Witte Huis om ISIS als een bedreiging in Afghanistan te identificeren, en onze troepen toe te staan om ze aan te pakken. In feite is het zelfs zo dat het leger afgelopen jaar twee verzoeken heeft ingediend om de groeiende ISIS-dreiging te bestrijden – al in februari 2015. Maar het gebrek aan daadkracht van de president en zijn ontkenning van de dreiging van ISIS, heeft er alleen maar toe geleid dat de groep gegroeid is, en dat onze troepen en onze Afghaanse bondgenoten groter gevaar lopen.”

Thornberry heeft natuurlijk helemaal gelijk. Het is belachelijk dat ISIS-K nu pas als terroristische organisatie is aangemerkt. Hoe moeilijk is het om te begrijpen dat ISIS een enorme bedreiging is voor onze veiligheid, niet alleen in Irak en Syrië maar ook in de rest van de wereld! Hopelijk is het nog niet te laat om ISIS-K in Afghanistan en Pakistan definitief naar de afvalbak van de geschiedenis te verwijzen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Wim

  Roep de Russen maar dat wordt niets.

  1. Terzo

   Ook die beten hun tanden stuk destijds in de 80’er jaren van de vorige eeuw.

   1. Wim

    Maar toen werd de Taliban gesteund door de USA

    1. Wim

     Terzo
     Zie de propaganda film Rambo III.

     De film eindigt met onder meer het citaat “This film is dedicated to the gallant people of Afghanistan” (“Deze film is opgedragen aan het Afghaanse volk”). Dit is echter niet de oorspronkelijke tekst in de film. Voorafgaand aan de oorlog in Afghanistan, die in 2001 begon, luidde de tekst “This film is dedicated to the brave Mujahideen fighters of Afghanistan” (“Deze film is opgedragen aan de dappere moedjahedien in Afghanistan”), maar na de terroristische aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten werden de woorden veranderd

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.