Goed vanaf: 140 uur werkstraf voor oud-COA-directeur Albayrak

Albayrak is vandaag veroordeeld door 140 uur werkstraf, waarmee ze er nog aardig goed vanaf komt.

De rechtbank in Den Haag heeft dit vonnis vandaag uitgesproken. Deze straf wordt haar opgelegd vanwege valsheid in geschrifte, maar er waren wel meer dingen niet in orde onder haar bestuur.

In 2011 kwam aan het licht dat er veel mis was bij het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). Volgens oud-medewerkers was er onder haar bewind sprake van een ware “angstcultuur” bij de organisatie. Albayrak ging haar boekje vele malen te buiten, en rekende hard af met personen die haar hierin tegenspraken of op andere wijze kritiek op haar manier van doen hadden. De aanklacht die nu bewezen is geacht, is slechts één van de zaken die niet door de beugel konden.

Het ging hier specifiek over het gebruik van de dienstauto die Albayrak tot haar beschikking had. Zoals de naam al impliceert is deze bedoeld om ten behoeve van het COA gebruikt te worden. De wagen werd erg veelvuldig voor privédoeleinden gebruikt. Om het fiscaal gezien toch zó te laten lijken dat de auto op juiste wijze was gebruikt, gaf ze deze ritjes ook aan als werkgerelateerd. Hierbij werden medewerkers betrokken die achteraf afspraken in haar agenda zetten, zodat ze die kon declareren. Dit verhaal acht de rechtbank nu dus bewezen.

Albayrak zelf heeft echter altijd alles tegengesproken. Toen het verhaal voor het eerste naar buiten kwam, ontsloeg het COA haar op staande voet. Zij zag dit echter als ongegrond, een eiste een ontslagvergoeding van maar liefst zes ton. Het lijkt erop dat ze na deze veroordeling definitief kan fluiten naar dat geld: daar zal ze zich waarschijnlijk drukker over maken dan die 140 uur aan ‘maatschappelijk werk’ die haar te verrichten staan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. V.K.

  -Ha , opvallend dat het nieuws de laatste tijd vooral wordt beheerst door leidinggevende VVDers welke, ondanks dat zij zich razendsnel de heersende PvdA-bedrijfscultuur eigen hebben gemaakt op een zijspoor worden gezet.

 2. Ni28

  Waarom komen mensen als Albayrak altijd zo makkelijk van af. Het is echt een politieke bende die elkaar veilig stelt. Of is het voor dure misstanden die zij veroorzaken of is hun salaris te hoog. Vriendjespolitiek.

  1. V.K.

   -@NI28,

   -Tsja, NI28,

   -Zo kan je je afvragen waarom je in pers en TV altijd maar weer van ,,integere” bestuurders te horen krijgt dat ze deze opgelegde straf weliswaar zwaar vinden, maar in dit geval op z’n plaats.

   -Ach, vriendjespolitiek, dat geloof ik niet, wel dat onze bestuurders met enige zelfkennis eigenlijk heel blij zijn met deze zware straffen .

 3. Arachne

  …die 140 uur aan ‘maatschappelijk werk’ die haar te verrichten staan.

  Schoonmaken in een AZC?

 4. Ruud562

  Ach, deze criminele tante zal binnenkort wel weer een dikbetaalde adviesfunctie bij de overheid krijgen. Want zo gaat dat hier in Nederland als je tot de ‘hogere elite’ behoort.

 5. Impon de Rabilia

  Mevrouw Albayrak zal met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid – net zoals haar allochtone mede-veroordeelden – niet komen opdagen bij de haar toebedeelde karweitjes en daar ook – net zoals haar allochtone medeveroordeelden – zonder sancties mee wegkomen.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.