ISIS breidt uit. Het nieuwe doelwit: passagiersschepen in de Middellandse Zee

Geen categoriejan 29 2016, 8:00
ISIS zou bezig zijn met het bouwen van een heuse vloot om ook op zee mensen te kunnen terroriseren.
De bombardementen op ISIS in Syrië en Irak zorgen ervoor dat de beweging wordt verzwakt, maar helaas zit de terreurgroep zelf ook niet stil: volgens de Britse admiraal Clive Johnstone wil ISIS zijn moorddadige werkterrein verleggen naar de Middellandse Zee.
ISIS is namelijk niet alleen sterk aanwezig in Syrië en Irak, maar ook in Libië heeft de beweging een basis. Dat werpt volgens admiraal Johnstone een "ongemakkelijke schaduw" over de Middellandse Zee. In een toespraak gisteren waarschuwde de militair dat ISIS bezig is met het bouwen van een vloot om oorlog te voeren tegen Europeanen.
Volgens de admiraal bestaat de mogelijkheid dat een 'wapensysteem van zeer hoge kwaliteit' zou worden gebruikt om schepen in de zee onder vuur te nemen, iets wat enorme gevolgen zou kunnen hebben voor handel en toerisme vanuit Europa. Het is daarom van het grootste belang dat de Navo actief blijft in de Middellandse Zee, om de uitbreiding van ISIS te stoppen:

"De Navo moet niet denken dat de Middellandse Zee alleen belangrijk is voor immigratie. De verspreiding langs de Noord-Afrikaanse kust, de Daesh-basis in Libië en de controle van Daesh over Sirte en andere plaatsen hebben een ongemakkelijke schaduw geworpen over maritieme handel en maritieme toegang."

De admiraal verwees naar een terroristische aanslag in 1985 om zijn punt kracht bij te zetten. Palestijnse terroristen kaapten toen een Italiaans cruiseschip, en eisten de vrijlating van 50 Palestijnse gevangenen. Uiteindelijk gooiden ze een bejaarde Joodse Amerikaan overboord, met rolstoel en al. De vrees bestaat dat zo'n nachtmerriescenario zich herhaalt, maar dan met ISIS als dader.
Er is volgens Johnstone op dit moment nog geen grote dreiging van ISIS op zee, maar de terreurgroep is de laatste maanden zo snel aan het uitbreiden in Libië dat de kans op een ISIS-aanslag op zee met de dag serieuzer wordt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten