Moorddadig ISIS verovert belangrijke olievelden in Libië. Wie doet iets aan die verbijsterend gemakkelijke opmars van de jihadisten?

Alweer weet ISIS in Libië een belangrijke overwinning te boeken: het belangrijke oliedepot van Sidra valt nu onder jihadistisch bewind.

Terwijl het Westen zich in de handen wrijft en blij is dat ISIS in Irak en Syrië gevoelige nederlagen lijdt, letten velen niet op wat er elders gebeurt. Want ISIS is helaas niet alleen in Syrië en Irak een machtsfactor, maar ook in het Noord-Afrikaanse Libië. En daar doen de barbaarse koppensnellers goede militaire zaken:

The Islamic State has claimed the “full control” of Ben Jawad in Libya, in a media statement released today. Reports on Twitter also claimed that ISIS pressed for Ras Lanuf, following their advance east of Bin Jawad.

ISIS reportedly claimed the victory in the name of Abu Mughira al-Qahtani, a militant previously referred to as the new leader of ISIS in Libya.

The statement of the alleged seizure comes as reports emerged on an ISIS attack on Sidra, a key oil depot in Libya capable of producing up around 500,000 barrels a day.

Links en rechts verovert ISIS in Libië belangrijke steden en andere strategische plaatsen zoals olieraffinaderijen en -opslagplaatsen. De verovering van Sidra betekent waarschijnlijk een grote boost voor de inkomstenstroom voor de terroristische organisatie. Van 500.000 olievaten per dag (!) kan je namelijk flink wat leuks kopen. Tanks, salarisverhogingen van strijders, seksslavinnen en wapentuig. Allemaal dingen die nodig hebt als je de controle over Libië, en daarna heel Noord-Afrika wilt uitoefenen.

Het is een angstaanjagend schrikbeeld, maar wel wat er zal gebeuren als iedereen ISIS in Libië blijft negeren. De enigen die echter iets lijken te doen aan het jihadistische feestje in de Europese achtertuin, zijn de Britten. Zij sturen 1,000 SAS-eenheden naar Libië om de controle over de olievelden terug te krijgen in.. nou, ja… minder sharia-vriendelijke krachten. Kudo’s voor de Britten.

Maar alle andere westerse landen lijken niks geleerd te hebben van hun jarenlange weigering op te treden in Syrië en Irak. Pas toen het veel te laat was en ISIS het halve land al in handen had, werden gevechtsvliegtuigen en speciale eenheden naar de Levant gestuurd. Tot die tijd werden de gebieden die nu langzaam worden bevrijd door Koerden, het Syrische leger en Irakezen gemeden als de pest. Dat was een historische fout.

De geschiedenis lijkt zich nu te herhalen in Libië. Terwijl ISIS bezig is met een opmars, steekt niemand één poot uit. In de naïeve hoop dat het probleem vanzelf weer weggaat. Maar zoals we op 7 november in Parijs al zagen: dat zal het niet gaan. Niet vanzelf, in ieder geval. Óók Libië moet worden bevrijd van de terroristische wurggreep van ISIS.

Dus, wie schudt de Westerse regeringsleiders even goed wakker?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

  1. Frank

    Tsja, Hillary Clinton heeft nu eenmaal beslist dat Khadaffi en Assad weg moesten. De ellende die de opzettelijke destabilisatie van deze twee staten teweeg heeft gebracht is met geen pen te beschrijven.

  2. Ali Yas

    Is het zo langzamerhand niet duidelijk dat ingrijpen van buitenaf de situatie alleen maar verergert?! De enige uitzondering op die regel was het ontzet van Koeweit.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.