Nederlandse kaasboeren geteisterd door professionele kaasbendes

Je zou denken dat de titel van dit stuk cynisch is, maar dat is allerminst het geval. Nederlandse kaasboeren worden sinds kort namelijk echt geteisterd door bendes die het voorzien hebben op hun (heerlijke) producten.

Ivonne Noordam, van kaasboerderij Noordam in Hellouw legt uit dat haar zwager normaal gesproken altijd even langs de koeien loopt om te kijken of het allemaal goed met ze gaan. Op die avond deed hij dat een keertje niet. “Achteraf ben ik er blij om,” zegt ze tegen het Algemeen Dagblad. “Ik had het niks gevonden als hij die lui was tegengekomen.”

Met “ze” doelt Ivonne op de kaasbende die boerderij van de familie in de nacht van 1 oktober vorig jaar plunderden. Al met al namen de dieven zo’n 200 kazen mee met een totale waarde van maar liefst 25.000 euro. Ivonne legt uit:

“Alles tussen belegen en brokkel namen ze mee. Alleen de beste oude kaas, dus. Ze wisten precies waar ze voor kwamen.”

Uit onderzoek van het AD blijkt dat de familie Noordam niet de enige kaasboeren zijn die onlangs te maken hebben gehad met dit soort dieven. Hoewel de daders nog niet zijn opgepakt — ze weten wat ze doen en laten geen vingerafdrukken achter — is het de boeren duidelijk dat het om Oost-Europese bendeleden gaat.

Irene van de Voort, voorzitter van de Boerderijzuivelbond, legt uit:

“Ze prikken de banden van de boeren lek, doven de straatverlichting in de buurt, en laten geen enkele vingerafdruk achter. Ze weten precies wat ze moeten hebben. Dit zijn professionals.”

Ook zijn er videobeelden van de dieven waarop de boeren zeggen te zien dat het inderdaad Oost-Europeanen en waarschijnlijk zelfs Russen zijn.

Dat laatste is niet geheel onverwacht. Van de Voort:

“Onze boerenkaas is daar een delicatesse, rijke Russen zijn er dol op. Er ligt daar inmiddels heel veel namaak-Gouda in de schappen, maar dat verschil proef je zo. En blijkbaar bestellen de allerrijksten nu hun kaas op een andere manier.”

De reden dat de rijken het zo moeten bestellen is dat Rusland en de Europese Unie met elkaar verwikkeld zijn in een handelsoorlog met allerlei boycotts. Nederlandse boerenkaas is daar een prominent slachtoffer van — tot voor kort leverde de kaashandel met Rusland Nederlandse boeren zomaar 230 miljoen euro op. Per jaar.

Het bewijst maar weer eens dat boycotten meer kapot maken dan ondernemers — boeren zijn immers ondernemers — lief is, en dat ze vaak meer problemen opleveren dan de overheid denkt. Misschien tijd om de handelsoorlog dan toch maar te beëindigen en om een andere manier te bedenken om Rusland te bestraffen voor Poetins onacceptabele gedrag in Oost-Oekraïne?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

 1. V.K.

  -het zou me dan ook niet verbazen dat die criminelen de kazen nog goedkoper aan de oude klanten kunnen leveren als voor de boycot.

  -Overigens denk ik dat de gestolen kazen terecht komen bij een selecte groep van fijnproevers en na de boycot zal blijken dat het overgrote deel van Rusland zich niet eens bewust is van het feit dat zij momenteel kaas van minder kwaliteit eten, na ja, made in de USSR is momenteel toch wel de grootste smaakmaker in Rusland.

  -Dat de NL kaasfabrieken hun grootste markt in Rusland, die van de ”normale” kazen kwijt zijn dankzij de boycot, geeft al aan dat de boycot voor Rusland zeer gunstig is.

  -De boycot opheffen om de nl-kaasboeren tegemoet te komen, dat zal wel goed zijn.

  -De kaasfabrieken, tsja, daar maakt het toch niet meer voor uit of er al dan niet wordt geboycot, die Russische markt zijn zij kwijt en komt nooit meer terug. De EU heeft zich als banensloper weer eens bewezen, dat dan wel weer.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.